Kučera: Prolomení těžebních limitů lepší perspektivu nepřinese

4. 3. 2015

Ve Sněmovně působíte v Hospodářském výboru a ve Výboru pro životní prostředí. Kromě celostátních témat se věnujete i tématům, která se přímo dotýkají našeho kraje a okresu. Víme třeba o vašich aktivitách v dostavbě rychlostní komunikace R7 Praha-Chomutov…

 Dostavba rychlostní komunikace R7 je skutečně mou prioritou a úzce zde spolupracuji i s lounským starostou panem Šabatou a ostatními starosty z regionu. Loni se podařilo v Hospodářském výboru prosadit do rozpočtu dostavbu úseku Postoloprty-Bítozeves, stavět se bude letos. Následovat měly dva úseky, které zkapacitní obchvaty Loun a Panenského Týnce, tedy doplní je na čtyřpruh. Bohužel se nový ministr dopravy Ťok opět otevřel diskusi, zda je třeba R7 dostavět. Takže začínáme znovu od začátku, Nicméně věřím, že se mi opět podaří i nového ministra přesvědčit, že R7 je pro náš region naprosto nezbytná, jak pro cestu do práce a do škol, tak z i hlediska bezpečnosti. Připravuji další interpelaci na ministra zemědělství, ve věci rozšíření aktivní záplavové zóny řeky Ohře. Rozšíření zóny totiž brání třeba obnově lounského parku, kde se dnes, kvůli zákazu z Povodí Ohře, nemůže ani obnovit dětské hřiště a v Postoloprtech na některých místech obce dokonce nová zóna sahá až k původní zástavbě. Věřím, že společně s ministrem zemědělství najdeme cestu, která by měla spočívat ve zvýšení retenční schopnosti Nechranické nádrže a dalším opatřením na řece Ohři tak, aby se zóna zmenšila a u řeky se dalo zase normálně žít.

Zaznamenali jsme, že se setkáváte i s novými či staronovými starosty okresu. O čem jednáte?

 Setkávám se nejen se starosty našeho okresu, ale s vedením mnoha obcí našeho kraje. Z našeho okresu jsem například se starostou a místostarostou městyse Peruc hovořil o chátrajícím peruckém zámku a možnosti jeho odkupu Ústeckým krajem, se starostou Postoloprt pak budu hovořit o obavě z prodeje ubytovny ČEZu a možných následcích v podobě sociálních problémů, se starostou Rané o jeho aktivitách na podporu turismu a propagaci stepí Lounského Středohoří… Jako poslanec nemám samozřejmě pravomoc vše ihned vyřešit, ale rozhodně mohu být nápomocen s řešením problémů, poradit a otevřít správné dveře.

Co prolomení limitů těžby hnědého uhlí? Tedy zaměstnanost v kraji proti ochraně obcí jako je Horní Jiřetín. Jaký zde zastáváte postoj?

To není jen otázka zaměstnanosti. Těžba hnědého uhlí našemu kraji lepší perspektivu nepřinese. Navíc v době, kdy vyvážíme elektrickou energii z celého Temelína. Pokračování těžby jen odloží řešení problémů kraje. V Ústeckém kraji je nejvyšší nemocnost, nejnižší věk dožití, nejvyšší nezaměstnanost, odcházejí od nás mladé rodiny a stěhují se mimo náš kraj, máme nejnižší vzdělanost, špatnou sociální strukturu.. Tady si nepomohou samotné obce, ale ani sám kraj. Tady musí výrazně pomoci stát. Ústecký kraj doplatil na to, že byl energetickou základnou celé republiky. Teď by nám to měl stát pomalu vracet. Mně se podařilo domluvit výjezdní zasedání Hospodářského výboru Sněmovny do našeho kraje, na kterém budeme na jaře jednat nejen o prolomení limitů těžby , ale také krocích, které je třeba udělat, aby náš Ústecký kraj nebyl stále na chvostu České republiky. Je to sice možná malý krok, ale je to určitě krok správným směrem.

A na závěr… Ve Sněmovně se bude teď diskutovat o zákazu kouření v restauracích. Asi citlivé téma, přesto, můžeme znát váš názor?

Tak zákon, který budeme projednávat zakazuje živnostníkům provozovat kuřácké restaurace. Ani v poslaneckém klubu na to nemáme jednotný názor. Já budu hlasovat proti zákazu. V Lounech chodím na jídlo zásadně do restaurací, kde se nekouří, když jdeme po tréninku na pivo, tak taky do nekuřácké restaurace a většinou je tam úplně plno. Takže, pokud si někdo chce provozovat kuřáckou hospodu, tak ať si jí klidně provozuje, když mu tam chodí lidi. Já mu jí rozhodně zakazovat nebudu. Ale chápu, že to téma je citlivé a rozhodně není černobílé. Zajímalo by mne, jaký mají na zákaz kouření v hospodách názor čtenáři Svobodného hlasu. Napište mi, prosím, na mou emailovou adresu kuceram@psp.cz. Moji práci můžete sledovat i na webu www.michalkucera.eu a na Facebooku www.facebook.com/Michal. Kucera. TOP09.

zdroj:Svobodný hlas,  4.3.2015, str. 02   

Štítky
Osobnosti: Michal Kučera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme