Kaslová: Žádost o vydání Parkanové je odlišná

Rozhovor s poslankyní Janou Kaslovou

10. 7. 2012

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka

No a pojďme, pojďme tedy k rozhovoru, který se týká Vlasty Parkanové. Doplním jenom, že už v 8 hodin a 20 i my budeme přímo v Poslanecké sněmovně. Bude tam Jana Čermáková, bude sledovat jednání mandátového a imunitního výboru. A v práci už je teď člen tohoto výboru, Jan Chvojka z ČSSD. Přeji vám do sněmovny dobré ráno.

Jan CHVOJKA, člen, Mandátový a imunitní výbor /ČSSD/

Dobré ráno.

Barbora KROUŽKOVÁ

No a na telefonu je poslankyně TOP 09 Jana Kaslová, která je místopředsedkyní tohoto výboru, dobrý den i vám, paní poslankyně.

Jana KASLOVÁ, místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru /TOP 09/

Dobré ráno.

Barbora KROUŽKOVÁ

Pokud jsem se dobře dívala, tak vy jste už v médiích dala najevo, že budete proti vydání Vlasty Parkanové. To trvá, nebo to byly mylné informace? Prosím, řekněte.

Jana KASLOVÁ

Já jsem sdělila médiím, že s největší pravděpodobností nedoporučím vydání Vlasty Parkanové, nebo nepodpořím její vydání, ano. Nicméně ještě jsem se nerozhodla, zda se zdržím, či zda budu proti jejímu vydání.

Barbora KROUŽKOVÁ

Tak, přesto mi to vysvětlete. Vy jste z těch materiálů, které jste měla k dispozici, vyčetla nějaký politický nátlak, nebo nějaký politický podtext této kauzy?

Jana KASLOVÁ

No musím opravdu říci, že jak jsem viděla všechny ty žádosti za celou tu historii, kdy jsem místopředsedkyní mandátového imunitního výboru, tak je zřejmé, že tato žádost se opravdu liší od těch, které jsem tedy měla k dispozici. A to mimo jiné mě přivede k tomuto rozhodnutí.

Barbora KROUŽKOVÁ

Samozřejmě se budu ptát, v čem se liší, a ptám se na politický kontext, protože snad to je účelem té poslanecké imunity, nebo není?

Jana KASLOVÁ

Ano, samozřejmě je a jak, tak, jak je postavená žádost o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání Vlasty Parkanové, tak se mi zdá, že právě ten politický motiv by tam mohl být. A to z toho důvodu, že ona je obviňována z toho, že porušila nějakou právní povinnost, ale je již zřejmé, že tato právní povinnost v žádném případě neexistovala.

Barbora KROUŽKOVÁ

Tak na to namítnu rovnou jednu věc. Ústavní právník Jan Kysela se k tomu vyjádřil, aniž by tedy nějakým způsobem znevažoval ty dva existující posudky. A řekl, že by ale neměly zaznívat při diskuzi, ale zabývat by se jimi měly orgány činné v trestním řízení nebo soud. Mě pořád nejsou jasné ty politické motivy, o kterých mluvíte. Obviňujete policii, že má nějaké politické úmysly v tomto?

Jana KASLOVÁ

Ne, to samozřejmě v žádném případě nikoho nechci obviňovat. Já pouze říkám, že to, jak já jsem viděla ty žádosti týkajících se jiných kauz a to, jak vidím tuto žádost nyní, tak se mi zdá, že určitý rozpor tam je. A to právě.

Barbora KROUŽKOVÁ

Vy to opakujete pořád a já tomu pořád nerozumím.

Jana KASLOVÁ

Ten skutek, z kterého je paní poslankyně Parkanová obviňována, podle mého názoru se nemohl stát, protože ona neporušila povinnost, protože žádnou povinnost právní neměla. Kdežto v těch případech v minulosti tam bylo zcela zřejmé, že nějaký trestní čin se stal, že došlo k nějakému jednání, které bylo v rozporu se zákonem. A šlo pouze o to, zda a do jaké míry jej ten poslanec spáchal.

Barbora KROUŽKOVÁ

Já vám znovu říkám, že jsou tu právní názory, že ano, jsou to třeba relevantní posudky. Ale o tom, do jaké míry jsou relevantní a jaké byly činy Vlasty Parkanové, by měl rozhodnout soud. Už jsem citovala ústavního právníka Jana Kyselu. Proč by soud neměl rozhodnout, paní poslankyně? Nebojíte se, že pokud nevydáte Vlastu Parkanovou, tak si lidi budou říkat, že kryjete jí, kryjete někoho jiného. Nechcete, aby rozhodl nezávislý soud? Nechcete, aby třeba i státní zástupce to stíhání zastavil? Vždyť přece dát průchod té justici, to je jedna věc. A neumožnit vůbec jí další práci, to samozřejmě je věc jiná. A bude to asi nést i nějaké politické dopady i na TOP 09.

Jana KASLOVÁ

Já vám rozumím. Nicméně já se na to dívám z pohledu čistě právnického. A je to můj osobní názor. A pokud já mám k dispozici nějakou žádost, která je opřená o obviňování někoho z porušení právní povinnosti, která podle mého právnického vnímání ani neexistovala, tak já mám potom osobně problém, abych zvedla ruku, nebo podpořila vydání tohoto poslance. Nicméně pokud samozřejmě ta žádost by byla nějakým způsobem formována jinak, nebo obsahovala nějaké jiné důkazy o tom, že by Vlasta Parkanová měla být vina, já bych neváhala a tu ruku bych zvedla. Protože já samozřejmě ten mediální tlak i politický tlak na její vydání vnímám. To samozřejmě ano. Nicméně já prostě se na to dívám z hlediska své právní profese a mám s tím problém.

Barbora KROUŽKOVÁ

Tak pojďme teď do Poslanecké sněmovny. Pane poslanče, Jana Kaslová teď říkala, kdyby tam byly jiné důkazy, kdyby to bylo jinak. Mluvila o právnickém pohledu. Nicméně v tom našem rozhovoru zmínila taky, že by tam mohl být určitý politický motiv. Pojďme k těm důkazům. Opozice řekla, že bude pro vydání Vlasty Parkanové. Co vás osobně o tom přesvědčilo, že by ji policie měla dál vyšetřovat? Jaké jsou tu ty konkrétní důkazy?

Jan CHVOJKA

Tak já jsem četl nejenom tu žádost, ale snažil jsem se projít i spis. A za prvé ta žádost je velice logicky vyargumentovaná. Je, jak se říká v žargonu v právnické branži kovaná. A i ten spis je velmi dobře vypracovaný. Má tři tisíce stránek. A vyšetřovatelé se tomu věnovali opravdu podrobně. Já si myslím, že není jakýkoliv důvod nechávat toto na rozhodování imunitního výboru a nechat tu věc na rozhodnutí soudu. Jenom nezávislý soud by měl opravdu posoudit, jak to tenkrát bylo a jaký právní pohled je pravdivý.

Barbora KROUŽKOVÁ

Dobře, jeden říkáte, že špatně vypracovala policie tu žádost, druhý, že zase dobře. K těm konkrétním důkazům můžete, pane poslanče, ne zveřejnit, ale říct konkrétně, co vás přesně přesvědčilo, protože ono taky se může zdát, že sociální demokracie a opozice vůbec si chce přihřát nějakou politickou polívčičku, že k tomu přistupuje populisticky, chce získat body, protože řekne: tak vydali jsme poslance Ratha, vydejme teď i koaliční poslankyni, jak to přesně je?

Jan CHVOJKA

Tak my jsme z převážné většiny vždycky hlasovali pro vydání všech poslanců, kteří byli vydávání nebo nevydáváni. Takže určitě nechceme přihřívat žádnou polívčičku. Ta věc je jednoznačná. Já vždycky posuzuju, já osobně, zda v konkrétní věci nejde o nějaký politický tlak moci výkonné na moc zákonodárnou. Tady si myslím, toto nepřipadá vůbec v úvahu, protože paní Parkanová je za prvé místopředsedkyně sněmovny. Je to významná členka stávající vládní koalice. Je to v podstatě, když to řeknu trošku nepěkně, člen establishmentu, a já nevidím jakýkoliv důvod, aby na vysoce postavenou členku koalice byl nějaký politický tlak. Já nevím, od koho by ten politický tlak vůbec měl být. Já chápu imunitu nebo institut v podstatě jako ochranu zejména opozičních poslanců. Nebo v podstatě celozákonného sboru, ale hlavně, se to týká opozičních poslanců před tlakem moci výkonné, policie a paní Parkanová, jak již jsem řekl, není opoziční poslankyně, je to významná členka koalice.

Barbora KROUŽKOVÁ

Pojďme tedy ještě za Janou Kaslovou z TOP 09, místopředsedkyní zmíněného výboru. My jsme se spolu, paní poslankyně, v úvodu taky shodly na tom, že ta poslanecká imunita má sloužit přesně k tomu, co teď popsal pan poslanec. Tak ještě jednou se ptám, kde v případu Vlasty Parkanové a v té žádosti policie o její vydání vidíte ten politický motiv? V čem konkrétně?

Jana KASLOVÁ

Já už jsem to říkala a musím to znovu opakovat. Podle mého právnického vědomí.

Barbora KROUŽKOVÁ

Ne, já mluvím o tom politickém. O tom politickém. Pojďme si říct, proč chránit Vlastu Parkanovou, proč ji chránit poslaneckou imunitou, která ji má především chránit před politickým zneužitím?

Jana KASLOVÁ

Podle mého názoru ta žádost tak, jak je, tak jak ji máme na stole, není odůvodněná. Je to, je to jediný důvod. Já prostě neznám, nemám argumenty a nenašla jsem žádné důkazy o tom, že ta žádost by byla nějakým způsobem zásadně opodstatněná. A proto já sama mám velké dilema v tom, zda zvednout ruku pro vydání paní poslankyně Parkanové.

Barbora KROUŽKOVÁ

Ještě to zkusím jednou. Kde jsou ty politické motivy, prosím?

Jana KASLOVÁ

Ale já vám nemohu odpovědět, kde konkrétně. Ani nechci a není to mým úkolem někoho nějakým způsobem obviňovat. Prostě já se na to dívám čistě z právnického pohledu a víc vám nemohu říci.

Barbora KROUŽKOVÁ

Dobře, tak ale pochopili jsme, že je tu čistě právnický pohled, je tu samozřejmě i ten pohled politický. A ten politický motiv. Pane Chvojko, poslední věc. Řekněte teď za výbor jako takový, jestli čekáte, že dnes bude brzy to rozhodnutí, a prosím, ještě pro pořádek, kdy případně čekáte, že bude o vydání nebo nevydání jednat celá sněmovna?

Jan CHVOJKA

Tak jednání výboru začíná v osm hodin, já očekávám, že bude trvat maximálně hodiny dvě. Takže myslím si, že v 10 hodin by mohlo být jasno, zda bude výbor pro vydání nebo pro nevydání. Já si myslím, že mírnou většinou členů bude pro vydání. A hlasovat na plénu by se mělo nejspíše ve čtvrtek.

Barbora KROUŽKOVÁ

Tak já vám oběma děkuji. Samozřejmě Česká televize bude vaše jednání dál sledovat. Na shledanou.

Jana KASLOVÁ

Na shledanou.

Jan CHVOJKA

Hezký den, na shledanou.

ČT 24, 10. 7. 2012

Štítky
Osobnosti: Jana Kaslová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme