Kalousek: Zvýšení minimální mzdy je mimořádně populistické

29. 12. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

moderátor

Co na plán dalšího zvyšování minimální mzdy říká zástupce opozice, konkrétně předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Zeptáme se právě teď. Dobrý podvečer přeji.

Miroslav Kalousek, předseda strany /TOP 09/

Hezký podvečer, děkuji za pozvání.

moderátor

Pane předsedo, berete ten argument, který zaznívá z vládních řad, a sice že je to zvyšování minimální mzdy dobrý prostředek k tomu, aby lidé pracovali a nebrali sociální dávky?

Miroslav Kalousek, předseda strany /TOP 09/

Určitě ne. Ta volná místa, po kterých je velká poptávka, jsou místa s jistou kvalifikací, kterých se minimální mzda netýká. Skutečná motivace by měla spočívat v systému sociálních dávek. Nám už se něco podobného podařilo jednou prosadit. Šlo o to, že ten, kdo je dlouhodobě nezaměstnaný a přitom je zdravý, tak by mohl pracovat aspoň 20 hodin týdně pro své sousedy, kteří mu na ty dávky vydělávají.

moderátor

Pokud se nemýlím, tak tehdy zasáhl Ústavní soud.

Miroslav Kalousek, předseda strany /TOP 09/

Tehdy zasáhl Ústavní soud. On ale nezasáhl proti principu, zasáhl proti tomu, jak to bylo napsáno. To znamená, že pokud se vyhoví nálezu Ústavního soudu, lze toho dosáhnout znovu, byť to bude muset být jinak formulováno.

moderátor

Vy jste proti jakémukoliv zvyšování minimální mzdy, nebo proti tomu nápadu zvýšit ji na úroveň 11 tisíc korun?

Miroslav Kalousek, předseda strany /TOP 09/

Rozdělme to na dvě části. Teď zrovna mluvíte s člověkem, který je odpůrcem instrumentu minimální mzdy. Jsem přesvědčen, že to má být dohodou mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem nebo produktem kolektivního vyjednávání s odbory. I kdybych akceptoval instrument minimální mzdy, jako že jsem byl vždycky proti němu, tak ten nárůst o 1 100 korun může být do značné míry likvidační pro zaměstnavatele v některých odvětvích. Určitě to nezasáhne sektor bankovních služeb, ale už to může zasáhnout sektor sociálních služeb. Podívejte se, kolik lidí v sociálních službách pracuje za minimální mzdu. Jestliže to zvedneme o 1 100 korun, tak se v této množině ocitne mnohem větší počet lidí. Zaměstnavatel pak bude mít jen dvě možnosti. Buď někoho propustí, protože nebude mít na těch 1 100 krát 1,36, protože musíme připočíst ještě odvody pro stát za zaměstnavatele. Nebo to povede k rovnostářství. Ani jedno ani druhé neslouží hospodářskému růstu, konkurenceschopnosti, ani ekonomice. Pokládám to za mimořádně populistické. Ten skok je nereálně vysoký.

moderátor

Dobře, ale aktuálně jsou dvě strany tripartity pro to zvyšování. Zřejmě dokonce pro úroveň zvyšování na 11 000 korun. Jedinou stranou tripartity, která je proti, jsou zaměstnavatelé. Tak co s tím?

Miroslav Kalousek, předseda strany /TOP 09/

To je jednoduché. Toto dokonce není ani zákonná norma. To je podzákonná norma. To je nařízení vlády. Pokud se vláda rozhodne tak učinit, tak tak učiní i přes nesouhlas a odpor zaměstnavatelů. Nebo dojde k nějakému kompromisu, že to nebude 1 100 korun, ale bude to 900 korun. I tak to ale bude příliš mnoho. Dá se očekávat již mnohokrát opakovaný obchod mezi sociálními demokraty a politickým hnutím ANO. Pan Babiš nakonec ustoupí sociálním demokratům, umožní jim navýšení té minimální mzdy za to, že oni budou zase vstřícní k jeho dotacím a daňovým úlevám pro Agrofert. To tady probíhá dva roky. Dva roky se tady realizuje program sociální demokracie za to, že podnikatelské zájmy pana ministra Babiše jsou plně saturovány. Takhle to dopadne i tentokrát.

moderátor

Na druhou stranu z toho zvyšování profitují zaměstnanci.

Miroslav Kalousek, předseda strany /TOP 09/

Z toho zvyšování budou profitovat někteří zaměstnanci, kteří dnes pobírají minimální mzdu. Někdo to ale bude muset zaplatit. Zaplatí to buď ten, kdo bude propuštěn, anebo ti, kteří berou mzdu vyšší, a nebude jim moci být zvýšena, i když by si to zasloužili. Ty peníze nespadnou z nebe. Zaměstnavatel je nemá navíc a bude je muset vzít z něčeho jiného. A nemůže je vzít z něčeho jiného, než ze svých vlastních mzdových prostředků, které má pro všechny lidi. Takže to povede buď k rovnostářství, nebo propouštění.

moderátor

Ještě jedna věc mě, pane předsedo, zajímá. Zaměstnavatelé volají po tom, aby zvyšování mzdy probíhalo podle nějakého předem daného vzorce, podobně, jako například probíhá zvyšování důchodů. Je to dobrý nápad?

Miroslav Kalousek, předseda strany /TOP 09/

Je to snaha nebýt překvapován podobnými politickými prohlášeními. Znovu opakuji. Jsem zásadním odpůrcem instrumentu minimální mzdy. Ale prosím. Nemusím být nositelem jediné pravdy. Pokud tady ale ten instrument existuje, tak je určitě pravda, že by měl být navyšován realisticky vzhledem k možnostem zaměstnavatelů, aby nedocházelo k likvidačním situacím, propouštění nebo nepřiměřené nivelizaci. Aby mohl podnikatel předvídat, co ho zhruba čeká, je rozhodně lepší, než na Vánoce slyšet ryze politický výkřik, který jistě nepříjemně překvapil celou řadu zaměstnavatelů, a to nejenom v sociálních službách ale i v pohostinství, v restauracích, penzionech. Protože až v regionech elektronická evidence tržeb, kontrolní hlášení DPH a zvýšení minimální mzdy vytvoří smrtící koktejl, bude muset řada provozoven zavřít.

moderátor

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09. Děkuji a přeji hezký večer

Miroslav Kalousek, předseda strany /TOP 09/

Děkuji za pozvání.

zdoj: ČT 24, 28. 12. 2015, Studio ČT 24

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme