Kalousek: Zrušíme nesmyslné regulace a represe živnostníků

20. 4. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Co říkáte zmatkům, které nastávají kolem toho, kdo se má účastnit EET a kdo ne?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Popsala jste to naprosto přesně. Jsou to zmatky. Tisková konference ministerstva financí byla dojemná. Pan ministr vystupoval jako usilovný hasič problémů. Problém je, že tu potíž sám založil společně s lidovci. Nejprve prosadili zákon, který decimuje venkov, likviduje jakoukoliv tvůrčí činnost a malé živnostníky, komplikuje život spolkům. Vytvořili obrovskou právní nejistotu. Teď začnou bojovat za dílčí úlevy a stále ještě mají odvahu říkat tomu narovnávání podnikatelského prostředí. Zákon o EET čím dál víc zvyšuje právní nejistotu všech, kteří ještě chtějí něco dělat a podnikat. To jediné, co se s tím dá dělat, je přiznat, že to je naprostý paskvil od samého začátku, že to je chybný koncept a celý ho zrušit. Pak budou mít všichni právní jistotu.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Náměstkyně Schillerová ale říká: „Problém neexistuje. Lidé od začátku nepochopili, co je myšleno podnikatelskou činností.“ Skutečně nemohlo dojít k nepochopení? Když už EET funguje, je dobře, že se ho snaží ministerstvo financí lidem vysvětlovat?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Napadá mě bonmot: „Mysleli jsme to dobře a dopadlo to jako vždycky.“ Paní náměstkyně si teď stěžuje, že spravovaný sektor nepochopil jejich geniální myšlenky.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Takže nepochopili definici zákona?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Podle toho, jak se vede diskuze o EET, je zřejmé, že ministerstvo financí den za dnem mění svá stanoviska. Dodnes v tom nemá jasno. Když jsme zákon o EET diskutovali, tak všechny tyto argumenty padaly i vůči spolkům a malým prodejnám na vesnici, kam si chodí nakupovat staří lidé. Všechno, co jsme slyšeli na tiskové konferenci, byly argumenty, kterými jsme se snažili zabránit přijetí zákona nebo ho alespoň oddálit do okamžiku, kdy předkladateli bude jasné, na co se vztahovat má a nemá. Dodnes to není jasné samotnému ministerstvu financí. Jak to má být jasné živnostníkovi na venkově nebo fotbalovému nebo tenisovému spolku, který provozuje svojí občerstvovací činnost? 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Když hovoříte o ničení živností v souvislosti se zavedením systému EET, z čeho aktuálně vycházíte? Máte k tomu podrobné analýzy?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Vycházíme z informací Sdružení místních samospráv, které hlásí poměrně přesně, kolik živností skončilo, kolik živností hlásí, že v okamžiku, kdy na ně spadne třetí a čtvrtá vlna, ukončí své podnikání.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Mohl byste to říci konkrétněji, pakliže máte ty údaje?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

První a druhá vlna zlikvidovala kolem 1 000 drobných živností. Třetí a čtvrtá vlna samozřejmě přinese další tisíce likvidací drobných živností.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

To předpokládáte?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Tím jsem si naprosto jist. Podíváme-li se na jediný precedenční vzorek, který máme, tak je to Chorvatsko. Tam nevybrali nic víc. Zlikvidovány byly tisíce živností a skončilo to tím, že zvedli DPH na 25 %.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Ministr financí Andrej Babiš v Hospodářských novinách v březnu řekl, že si dovede představit jednání o daňovém zvýhodnění právě pro nejmenší obchodníky. Věříte tomu, že něco takového může skutečně do budoucna nastat, jako další tah, jak omezit likvidaci těch nejmenších?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Věřím, že ho může napadnout úplně cokoli. To je ale přesně to, co pokřivuje podnikatelské prostředí. Chceme-li narovnat podnikatelské prostředí, uvolněme podmínky všem. Pan ministr Babiš přichází s výjimečnými daňovými výjimkami. Pan ministr Jurečka zase uvažuje o tom, že by je dotoval. To už končí svobodné podnikání na venkově a začínají komunální služby, kdy moudrý úředník a moudrý stát a moudrý ministr rozhodne, kdo úlevu dostane a kdo může podnikat. Ostatní mají smůlu. To je přece naprostý nesmysl. Zrušme nesmyslné regulace a represe. Ulevme na přímých odvodech zejména na sociálním pojištění. Potom bude podnikání i na venkově možné. Abychom ale nejdřív všechny spoutali řetězem a potom moudrý ministr Babiš ukazoval prstem a říkal: „Ty podnikat smíš a ty ne,“ tak to končí svobodný trh a svobodné podnikání.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Co byste pro trh udělal v případě, že byste měl možnost chopit se ministerstva financí? Zrušil byste kompletně systém EET, ačkoliv už stál všechny zúčastněné tolik úsilí a nákladů? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Udělal bych přesně to, čemu se tato vláda brání. A to je zavedení jednotného inkasního místa, které už zrušila, maximální zjednodušení odvodové povinnosti, rychlé a radikální snížení sociálního pojištění. Pochopitelně pak zrušení nejenom EET, ale i dalších nesmyslných regulačních povinností, které nám nepřináší vůbec nic. Přináší státu jenom nepřiměřenou pravomoc nad svobodným občanem. 

Zdroj: ČT24, 20. 4. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme