Kalousek: Vyšší zdanění bank nakonec zaplatí občané

14. 2. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátorka

Jak hodnotíte návrh na zavedení sektorové daně? Jaký efekt podle Vás bude mít zdanění bank?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Návrh od sociální demokracie je legitimní. Vychází z jejich programu. My jsme opačného názoru. Jsme přesvědčeni, že vyšší daňová zátěž se promítne do bankovních produktů. Bude to znamenat dražší služby pro české občany. Obzvlášť to zasáhne drobné podnikatele. Je to další krok, který nemůže sloužit ekonomickému rozvoji a férovým rovným podmínkám pro všechny. Zcela určitě to nepodpoříme. Pokud máme zájem, aby zisky neodtékaly z České republiky, vytvořme atraktivní investiční prostředí pro rozvoj finančních služeb, pro investiční fondy. Peníze pak budou investovány v České republice. Představa, že když více daňově zatížím banky, že na tom vydělám, nevydělám. Zaplatí to lidé.

Moderátorka

Argument, který zazněl proti obavám, že se to promítne hlavně do poplatků, nebo že to bude přeneseno na lidi, že konkurenční prostředí, které už se projevuje například ve snaze bank zmírňovat bankovní poplatky, tak ten podle Vás je naivní? Proč by neměl zafungovat. 

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Konkurenční prostředí tady nějakým způsobem funguje, ale pokud se zvýší daňová zátěž všem, tak i v konkurenčním prostředí to všichni promítnou do svých služeb. Úplně stejně zafungovala elektronická evidence tržeb. To je ten samý princip. 

Moderátorka

A zmiňovaná progrese, to znamená progresivní zdanění, které by mělo menší banky zatížit méně, větší více?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

To už je úplně proti naší daňové filozofii. Tady mají být rovné podmínky všem a představa, když někdo vydělává více, má být také více zdaněn, to pak končí jenom přerozdělováním bídy. Progresivní daň u právnických osob je něco, co je naším ideovým východiskům zcela cizí. 

Moderátorka

Jakým jiným způsobem by měl, pokud teda je toto, co by stát měl dělat, stát sáhnout na zisky, které zazněly, například 460 miliard od roku 2000 jen ve formě dividend? 

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Už jsem o tom mluvil. 

Moderátorka

Kromě toho investičního prostředí. Způsob, kterým by čerpal z  bank.

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Ale zisky patří vlastníkům. To je princip podnikání. Byla to vláda Miloše Zemana. Já to nekritizuji. Jenom připomínám, že to byla vláda sociální demokracie, která prodala banky do zahraničních rukou a zahraničním vlastníkům. Nutně musela počítat s tím, že o ziscích budou rozhodovat vlastníci. Nemůžete jim nařídit, co se zisky mají dělat. Můžete jim pouze vytvořit tak atraktivní prostředí, aby pro ně bylo výhodné zisky investovat v České republice a tím to bude výhodné i pro Českou republiku. To, o co se pokouší sociální demokracie, fungovat nemůže. Můžou dostat více peněz do rozpočtu, to je sice pravda, ale zaplatí to lidé. Rozhodně nebudou mít vlastníci nižší zisky.

Moderátorka

Zaznělo z úst českého premiéra, byť další změny sociální demokracie chce představovat postupně, že by obecně daňový systém v Česku měl dostát radikální změny. Je to podle Vás potřeba?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Zcela určitě, ovšem každý si tu radikální změnu představujeme jinak. My jsme už radikální změnu uzákonili v roce 2012. Bylo to výrazné zjednodušení. Bylo to jednotné inkasní místo. Byly to daně, které byly příznivé zejména pro malé a střední podnikatele, pro střední střídu. Znovu opakuji, to nejdůležitější bylo výrazné zjednodušení jak při výběru daní, tak při jejich kontrole. To, co už bylo v platném právním řádu, současná vláda výrazně zkomplikovala. Domnívám se, že pokud sociální demokracie přichází s progresivní daní u právnických osob, že ho chce komplikovat ještě dál. Na té první větě se shodneme. Ano, chce to radikální změnu. Obávám se ale, že každý si jí představujeme diametrálně úplně odlišně.

Zdroj: ČT24, 14. 2. 2017

Štítky
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme