Kalousek: Vydání dluhopisů musí prověřit finanční správa

20. 2. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátorka

Co říkáte na návrh zdanit korunové dluhopisy?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Dovolíte-li mi, tak bych vyvrátil dvě nepravdy, které padly v souvislosti s mým jménem. Za prvé, že jsem připravil špatný zákon. Korunové dluhopisy jsou v našem právním řádu od roku 1993. To jsem opravdu ministrem financí nebyl. Za druhé, že jsem korunové dluhopisy pro domácnosti vydal proto, že jsem jinde nemohl sehnat peníze. To také samozřejmě není pravda. To bylo dlouhodobé doporučení Národní ekonomické rady, protože v okamžiku, kdy byly rokové sazby normální, nebyl žádný důvod, aby na státní dluhové službě vydělávaly jenom banky a finanční instituce. Proč by také nemohly být pro domácnosti. Doufám, že až se úroky vrátí do normálního stavu, se ministerstvo financí zase k dluhopisům pro domácnosti vrátí. To jsou dvě zjevné lži, které zazněly. Pozměňující návrh pana ministra financí je naprosto zbytečný. To není úkol pro legislativu. To je skutečně úkol pro nestranný a profesionální výkon finanční správy. Tam, kde byl pro vydání korunových dluhopisů ještě jiný důvod než optimalizace daně, tak je to protizákonné, i když to formálně odpovídá zákonu. Ale operace, která nemá jiný důvod než snížení daňové povinnosti, je protizákonná. To je naše i evropská legislativa. Finanční správa musí posoudit, zda tam nějaké důvody byly nebo ne. V případě, že nebyly, musí daň doměřit, popřípadě postihnout.

Moderátorka

Podle Vás korunové dluhopisy i pro fyzické osoby nejen u státních dluhopisů mají smysl, pokud je tam splněna podmínka, že je to za účelem daňové optimalizace?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Samozřejmě. Nevím, já jednotlivé případy neznám. Ale to je věcí finanční správy, aby to prověřila.

Moderátorka

Ale to se podle ministra financí nevylučuje, nemýlím-li se.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Nevylučuje, ale ten návrh je jednoduchý. Pan ministr se na poslední chvíli snaží vyvinit, udělat trochu jinou legislativu, aby byl zmírněn fakt, že ten zákon zneužil a vydělává na něm. To je stejné jako s Agrotecem.

Moderátorka

Pokud říkáte, že zneužil, tak by musela finanční správa došetřit, že u něj skutečně nebyl jiný důvod. On sám říká, že v té době měla jeho tehdejší firma 22 miliard úvěru, chystala čpavkárnu za 9 miliard. Teď má úvěry 37 miliard.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Dobře, ale stačí položit dva jednoduché dotazy. Za prvé, proč ty dluhopisy musely být korunové, když je kupoval jenom on sám. Za druhé, zda si mohl nebo nemohl Agrofert sehnat ty peníze výhodněji než za 6 procent. To finanční správa umí, pokud by k tomu byla ochotna. V roce 2012 jsme neudělali zákon, podle kterého oni postupovali. Připouštím ale, že jsme mohli některé vykuky a šizuňky inspirovat, což jsme netušili. Když jsme zjistili, že jsme některé vykuky a šizuňky inspirovali, tak jsme v roce 2012 nepochybovali o tom, že na začátku roku 2014 bude finanční správa konat. Rok 2014 byl totiž prvním rokem teoretické daňové povinnosti za dluhopisy vydané v roce 2012. Ne, že jsem mohl zasáhnout já nebo Sobotka. Zasahovat se mohlo až v roce 2014. Jenže když jsme nepochybovali o tom, že se bude případ od případu zasahovat v roce 2014, netušili jsme, že jeden z největších šizuňků bude v té době ministrem financí a finanční správa si po něm nedovolí jít. 

Moderátorka

Má smysl zdanění korunových dluhopisů? Není dnes situace taková, že by korunové dluhopisy neměly být osvobozené od daně?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Korunové dluhopisy jsou zdaněny od 1. 1. 2013. My jsme viděli, že se ti šizuňkové takhle chovají. Abychom nepřidělali množství případů, které by musela finanční správa prošetřovat, tak jsme udělali rychlou novelu a zdanili jsme korunové dluhopisy. Ale v civilizované zemi se drží pravidla. 

Moderátorka

Nelze to tedy zpětně?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Ono to jde. To, co navrhuje pan ministr Babiš, v zásadě jde. To je taková nepřímá retroaktivita. Pravděpodobně by se někdo soudil. Nemyslím si ale, že je to retroaktivita, kterou by shodil Ústavní soud. Především je to zbytečné, protože tady má dostatečný právní podklad daňová správa, aby konala případ od případu. Je velmi komické, že se dnes ministr financí snaží vyvinit z podvodného jednání. Kdyby mu to opravdu tak leželo na srdci, tak to mohl předložit rovnou v roce 2014. Mohl to předložit jako vládní návrh. Teď to narychlo dává jako poslanec, vedle zákona, který řeší dárce krve, jenom proto, aby vyvolal dojem, že se chce vyvinit z toho, že skutečně zneužíval zákon.

Moderátorka

Je to přilepené k zákonu vašich poslanců. Je v tom problém? 

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Je to jeho právo. Já pro ten pozměňující návrh samozřejmě hlasovat nebudu. Je nesmyslný a je to jen trapný pokus ministra financí se vyvinit z toho, že on sám zneužíval zákona na úkor nás všech.

Zdroj: ČT24, 20. 2. 2017

Štítky
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme