Kalousek: Veřejné zakázky nejsou pro členy vlády

1. 3. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátorka

Andrej Babiš dnes řekl, že „Premiér dělá blázny ze všech“. To souvisí se střetem v koalici. Jak to celé vnímáte vy sám? (ČSSD odstartovala volební kampaň, v níž dala na billboardy heslo narážející na ministra financí a majitele Agrofertu Babiše, s jehož hnutím ANO je v koalici)

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Je svobodné právo každé politické strany vést si kampaň, jakou uzná za vhodné. Jiná věc je, jestli jsou tomu voliči schopni uvěřit. Je trošku roztomilé, že je hlavním heslem „stát není firma, je to společenství lidí.“ Společenství lidí je weberovská formulace, možná bychom našli i jiné definice státu, ale to není důležité. Je tam jasné vymezení se vůči konfliktu zájmů, který má Andrej Babiš, přičemž sociální demokracie mu dva roky ten konflikt zájmu pomáhá realizovat. I na úkor daňových poplatníků. Z mého pohledu sociální demokracie kritizuje sama sebe.

Moderátorka

Přístup samotné ČSSD vás mohl v posledních dnech potěšit. O to víc namíchl Andreje Babiše, a sice ohledně podpory ČSSD návrhu změny zákona o střetu zájmů vašeho poslance, Martina Plíška. To se asi nestává tak úplně často, že byste vlastně skoro drželi s ČSSD za jeden provaz proti ANO.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Není to jen návrh o střetu zájmů, prosím. Jsou to dva pozměňující návrhy do dvou různých zákonů. Ono se to plete. Zjistil jsem, že některá média neinformovala úplně přesně. Tento pátek se bude hlasovat o zákoně o zadávání veřejných zakázek. Do něj pan poslanec Plíšek načetl pozměňující návrh, který říká, že o veřejné zakázky by se neměly ucházet firmy, které jsou ovládány členy vlády. To by panu Andreji Babišovi vadit nemělo, protože on několikrát veřejně pronesl, že síla Agrofertu je v tom, že nedělá veřejné zakázky. Nevím, proč se tomu říká Lex Babiš. Skutečně si myslíme, že firmy, které ovládají členové vlády, by se neměly ucházet o veřejné zakázky. To je podezřelé od samého začátku. Pak je druhý pozměňující návrh. Ten se týká návrhu zákona o střetu zájmů. V řadě zemí, například v panem ministrem Babišem tolik oblíbeném Chorvatsku, jsou velmi přísná nařízení. Kdykoli se zde někdo, kdo ovládá firmu z více než 7 nebo 10 procent, stane členem vlády, tak musí svá vlastnická práva někomu svěřit. Buď do nějakého fondu, bance nebo nějaké třetí osobě. Nesmí je ale vykonávat sám.

Moderátorka

Ještě prosím komentář k samotnému koaličnímu sporu. Myslíte si, že jde o vážnou, hlubokou roztržku v rámci koalice nebo jsou to jen slovní bonmoty, jak se blíží krajské volby? Viděli jsme, že kampaň ČSSD tímto v podstatě oficiálně odstartovala?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Nevidím do koaličních vztahů, takže prosím, nechtějte po mně, abych to komentoval. My jsme předložili návrhy, které by zákonem měly upravovat něco, co by mělo být běžně slušným chováním, aniž bychom na to potřebovali nutně zákon. Ve slušné zemi ministři nemají firmy, které se ucházejí o státní zakázky. A pokud se to u nás stalo zaběhnutým pravidlem, dokonce už to nesmí nikdo nahlas kritizovat, tak bychom to měli upravit zákonem. Zákon je to minimum, co lze vymáhat z hlediska slušnosti.

Moderátorka

Vás zjevně Bohuslav Sobotka příliš nepřesvědčil o dobré práci vlády po dvou letech od vzniku. Dnes jste řekli, že více než 10 miliard na mýtném, dalších 130 miliard může stát daňové poplatníky nečinnost české vlády.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Upozornili jsme na dvě obrovská finanční rizika, která vznikla, protože vláda zanedbala přípravy nové smlouvy na mýto. Zanedbala zákon týkající se ochrany životního prostředí. Když se podíváme dva roky zpátky, tak vládě vytýkám tři věci navíc. Za prvé, že zrušila některé progresivní reformní kroky, aniž by navrhla alternativu. Žádnou alternativu nenavrhla, prostě to zrušila bez náhrady. Za druhé, že připustila obrovský, v Evropě naprosto neobvyklý konflikt zájmu, kdy je členem vlády hospodářský gigant. A za třetí, že když se jí přihodil hospodářský růst, za což jsme všichni rádi, byť za to vláda nenese zásluhy, tak příjmy z hospodářského růstu nepoužila ke konsolidaci veřejných rozpočtů. Ale využila je k prudkému nárůstu výdajů, zejména k prudkému náboru veřejných zaměstnanců. Za tento problém budou příští generace tvrdě platit.

Moderátorka

I přes ty slovní přestřelky z posledních hodin je vláda celkově stabilní. Průzkum říká, že v polovině funkčního období je s vládou spokojeno 45 % voličů, což je dvakrát víc, než kolik měla ve stejném mezidobí Nečasova vláda. Dokonce se zvyšuje ochota občanů jít k volbám. V listopadu by to bylo 70 %, což je vysoké číslo.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Je na místě to vládě přát. Podívejte se do jiných zemí na popularitu vlád v době, kdy Evropou a světem otřásala hospodářská krize. Všechny vlády byly nepopulární. Buďme rádi, že vládu tohle teď nepotkalo. Problém je, že místo aby si zkusila nahospodařit na nějaké horší časy, které určitě přijdou, využívá pozitivního cyklu k tomu, aby populisticky utrácela. Místo toho, aby připravila veřejné rozpočty na horší časy.

zdroj: ČT24, 1. 3. 2016

Osobnosti: