Kalousek: Ve výrocích Babiše je zjevný obdiv k praktikám Třetí říše

2. 9. 2016

(editovaný rozhovor s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátor

A my jsme ve spojení s Miroslavem Kalouskem, předsedou TOP 09. Dobré odpoledne.

 Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Dobré odpoledne, děkuji za pozvání.

 Moderátor

Já bych s dovolením ocitoval Váš včerejší tweet, pane předsedo: „I když se trapně vymlouvá, je výrok autentický. Pokud ho premiér do úterka neodvolá, musí o tom jednat sněmovna.“ Kde berete jistotu, že ten výrok je skutečně autentický, že ho Andrej Babiš řekl skutečně tak, jak to uvádějí média?

 Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Zaprvé ho nepopřel, zadruhé to potvrzují redaktoři Aktuálně. A znovu říkám, on sám to nepopřel, jenom to omlouvá tím, že je to vytržené z kontextu. Já nevím, jak chcete vytržením z jakéhokoliv kontextu omluvit větu, která zjevně obdivuje, jak to ten Himmler dobře dělal a jak mu to šlo. Víte, ono vedle popírání holocaustu, které tam zjevně je, protože to samozřejmě byl zrůdný koncentrák, odkud se posílali lidé do Osvětimi ke zplynování, tak vedle toho je tam také ten zjevný obdiv k praktikám Třetí říše. Když někdo nepracoval tak, jak jsme si představovali, šup, šup a byl tam, fungovalo to. Ono to čistě technicky opravdu fungovalo, 90 % českých Romů zahynulo během romského holocaustu. Ale my si musíme položit otázku, zda chceme, aby člověk, kterému ta praktika zjevně imponuje, jestli chceme, aby reprezentoval českou politiku doma i v zahraničí.

Moderátor

Rozumím, Andrej Babiš dnes na Facebooku uvedl: „Nezpochybňuju hrůzy nacismu a druhé světové války, to by snad nikoho, kdo mě zná, nemohlo napadnout.“ To Vám nestačí jako vysvětlení?

 Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Ne, to mi opravdu nestačí, protože on tento výrok nepopřel. A ten výrok je dnes veřejný nejenom u nás, ale i v zahraničí.  Výrok, jak bylo hrozně fajn, že když někdo nepracoval, tak šup - a byl v koncentráku. Tam je zjevný obdiv k praktikám Třetí říše, jak se uměla vypořádat s romskou otázkou. Prostě řídili stát jako firmu, vypořádali se s tím takto, a ono jim to fungovalo. Ten výrok takhle zní, ten výrok, dokonce jsem přesvědčen, byl takhle myšlen. Ať byl řečen v jakémkoliv kontextu. To je nepřijatelné. Pro nás je to tak nepřijatelné, že si myslíme, že by minimálně sněmovna měla říct, že nechce, aby takový člověk reprezentoval Českou republiku. Jestli si to přeje pan premiér a pan Bělobrádek, tak to tak asi bude, protože budou mít většinu. Ale znovu opakuji, ten výrok je, ať byl řečen v jakémkoliv kontextu, obludný především tím, že obdivuje tu praktiku Třetí říše. A to, ať byl řečen v jakémkoliv kontextu.

Moderátor

Pane předsedo, není úplně stejně obludné to, že na místě toho bývalého koncentračního tábora stále stojí prasečák? Že politické reprezentace za minulé dlouhé roky nedokázaly tuto situaci vyřešit. A připomínám, že součástí těch politických reprezentací jste byl i Vy.

 Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Skutečně jste řekl stejně obludné, pane redaktore?

 Moderátor

Já Vám ocituji kupříkladu názor komentátora Aktuálně.cz Martina Fendrycha, ten píše: „Fakt, že prasečák stojí i po revoluci na místě koncentráku je stejně hanebný a odporný jako to, co prvního září vypustil z úst Andrej Babiš.“

 Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

No, mám-li komentovat tenhle výrok, ať jej řekl kdokoliv, tak na jedné straně máme otázku, jak má být pietně upraveno místo, kde se děly zločiny, a na druhé straně jak vnímáme výrok, kterému se ty zločiny líbí. Pokud mezi to někdo dává rovnítko, tak utrpěl zjevnou ztrátu soudnosti.

 Moderátor

Říká Miroslav Kalousek, předseda TOP 09. Děkuji, pěkné odpoledne.

Zdroj: ČT24, 2.9.2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme