Kalousek: Snížíme zátěž pro živnostníky

6. 3. 2017

(editovaný přepis hlavních bodů debaty s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Václav MORAVEC, moderátor

Bojovali jste proti EET jako takové. Proč jste například nepodpořili hranici obratu, kde by někteří z nejmenších na vesnicích, pane předsedo Kalousku, nebyli zahrnuti do EET?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Protože to nedává logiku nejenom v malých vesnicích, ale ono to nedává logiku nikde. Když pan ministr Jurečka říká, že se teď narovnává podnikatelské prostředí, a proto z toho musíme někoho vyjmout, tak to jsou pojmy, které jsou v protikladu. Narovnané podnikatelské prostředí je pro všechny stejné, pokud možno co nejjednodušší pravidla a co nejmenší buzerace. 

Václav MORAVEC, moderátor

Ale tomu nebylo ani za Vás, jako za ministra financí. Proč jste nešli na hranici obratu?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Řeknu vám koncept, který jsme prosazovali, když jsem byl ministrem financí. Prosazovali jsme koncept uvolnění administrativní zátěže, jednotného inkasního místa, které tato vláda zrušila dřív, než mohl začít fungovat. Nenapadlo by nás zavést tisíce nových hlášení a nabrat tisíce nových úředníků, jak to udělala tato vláda. EET je skutečně poslední kapkou, proto je to potřeba vnímat v celém kontextu. Když se řekne podpora venkova, tak proti tomu nemám nic. Jsem také z venkova. Jestliže je ale politika téhle vlády, že nejprve totálně zdecimuje drobné řemeslníky, samozřejmě zejména na venkově, a pak se rozhodne, že některé z nich začne dotovat, tak to opravdu není narovnání podnikatelského prostředí. Je to konec svobodného podnikání.

Václav MORAVEC, moderátor

Lidé tady mohou podnikat svobodně.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Čím dál tím méně svobodně. Tři roky tady dochází k utahování šroubů. Svoboda podnikání se omezuje a pochopitelně pro nejslabší elementy, to jsou malé obchůdky a malé živnosti na venkově, to bylo poslední kapkou. Načež vláda teď říká: „My přicházíme jako zachránci, budeme je dotovat.“ To znamená, že si budeme vybírat, kdo tam bude moct podnikat a kdo ne. Ten, kdo nedostane dotaci, nebude moci konkurovat. Pan Jurečka bojuje za řetězec COOP. Pokud COOP, který je na venkově přítomen, získá státní dotaci, tak tam bude na věky. V podstatě to, co bude lidem prodávat, bude státně monopolní záležitost. To je naprosto nepřijatelné a troufnu si říct zvrácené. Náš koncept, který prosadíme, je absolutní zjednodušení pravidel, snížení zátěže, propuštění tisíce úředníků, které vláda nabrala.

Václav MORAVEC, moderátor

A menší výběr daní a větší daňové úniky, by Vám řekl oponent.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Žádný menší výběr daní. Podívejte se do Chorvatska, podívejte se sem. Žádná elektronická evidence tržeb nezvýšila výběr DPH.

Václav MORAVEC, moderátor

Zvýšila, pane předsedo. Jsou jasná data, že zvýšila tržby maloobchodníků, kteří byli v první vlně. Může být spor o kolik, jestli o 100 %, jak uvádí.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Pane redaktore, to je naprosto neprůkazné. Maloobchodní tržby se zvýšily díky tomu, že ekonomika roste. Výběr DPH je ale stále menší, než je celkový výběr maloobchodních tržeb. Ono se vybere více peněz z větší spotřeby, ale výběr DPH by měl růst rychleji než maloobchodní tržby. To je manipulace s čísly. Nepřispívá to. Vláda teď navíc říká: „My budeme peníze z daní vybírat na to, abychom dotovali toho, u koho se rozhodneme, kdo podnikat smí a kdo ne.“ A říká tomu narovnání podnikatelského prostředí. Opatření, která jsem v letech 2011 a 2012 prosadil pro lepší výběr DPH, také nebyla zrovna vítána. Byla ale udělána, aby co nejméně zatěžovala podnikatele. Prokázala se v lepším výběru DPH. Tak konstatovala Evropská komise. Když ministr financí říká: „V roce 2014 se nám zlepšil výběr DPH,“ tak to bylo vlivem těchto opatření. Jeho opatření ještě nebyla uzákoněna. Zapomněli mu říct. Tak vlastně pochválil opatření, která jsem prosadil já. Šlo o vzájemné ručení, black list a podobná opatření. To byly legislativní změny. Také nebyly příliš populární, ale podnikatele zatěžovaly minimálně. Opatření, která jste prosadili vy, znamenají miliardové náklady pro podnikatele, obrovské kšefty pro velké dodavatele, pro operátory, pro dodavatele kas. Dochází k decimaci nejmenších, aniž by to cokoliv přineslo. Už jenom proto, že říkáte: „Když jsme zapálili stodolu, musíme ji hasit. Proto budeme z peněz, které jsme vybrali, zase někoho dotovat.“ Je to váš koncept. Já tady proti vám, což je úkol opoziční strany, dávám alternativní koncept. To, co mě dráždí a lidi demotivuje, je, že z nich veřejní činitelé dělají zloděje. Neustále vykládají, jak tady všichni kradli, jak podváděli. To přece není pravda. Ujišťuji vás, že kdo má v manuálu zlodějinu, bude krást dál i s EET. Ale vy děláte ze všech živnostníků zloděje. Chci se jich zastat a říct, že nemáte pravdu. Jako člověk, který celá léta rozpočtoval financování veřejných služeb, vím, co je a co není veřejná služba. Jestliže chcete dělat z řemesel a z obchodů na venkově veřejnou službu, kterou musí financovat státní rozpočet, tak sem vracíte socialismus. To není veřejná služba, to je svobodné podnikání. Vy z ní děláte socialistické komunální služby.

Václav MORAVEC, moderátor

Byl byste ve vládě, která by dotáhla do konce třetí a čtvrtou vlnu EET?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství, 1. místopředseda strany, poslanec /KDU-ČSL/

Troufnu si říct, že nebyl.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane předsedo Kalousku, Finanční správa vyřizuje žádosti lidem, kteří nevědí, kdo do EET spadá. Jsou kolem toho zmatky. Když jde o posouzení závazné, tak vyjádření jsou zpoplatněna. Přijde Vám to spravedlivé, aby tady stát zaváděl EET a zároveň zpoplatňoval závazný výklad daňovým poplatníkům? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Co řekl ministr Jurečka, je ukázkový příklad. To je stejné jako u dotací malým podnikatelům. KDU-ČSL prohlasovala zákon o EET bez jakýchkoli výjimek, i třetí čtvrtou vlnu. Teď říká, že to chce zachraňovat?

Václav MORAVEC, moderátor

Ministr Jurečka tady jasně řekl, že byla porušena koaliční smlouva a on nebude jako ministr ve vládě, která by realizovala třetí a čtvrtou fázi EET. To je jasná politická odpovědnost a je to férové prohlášení ministra. Odpovězte mi teď na zpoplatňování závazného výkladu EET.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

K tomu je potřeba dodat, že bez hlasů KDU-ČSL, který nesmysl, kterému se říká EET, prosadila, bychom tady tyto problémy vůbec nemuseli řešit. Nemusíme si vyprávět, jestli jsou nebo nejsou malé obchody veřejná služba. Nejsou, je to svobodné podnikání. Pánové z nich dělají socialistický komunál. Nemusely být ani žádné závazné dotazy, zpoplatněné či nezpoplatněné, protože by to neexistovalo. Nemusely být ani žádné závazné dotazy, zpoplatněné či nezpoplatněné, protože by to neexistovalo. Za TOP 09 říkám, že prosadíme zrušení EET, protože není možné ho na někoho uvalit a na někoho ne.

Václav MORAVEC, moderátor

Přijde vám správné, že se závazné posouzení u Finanční správy zpoplatňuje, když jsme všichni daňoví poplatníci? Že se malí podnikatelé a živnostníci obrátí závazně s dotazem na Finanční správu a ta jim dá poplatek?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Ptáte se mě na detail něčeho, s čím nesouhlasím. Vůbec nesouhlasím s tím, že byl tento instrument na živnostníky uvalen. Samozřejmě ani nesouhlasím s tím, že se na něco ptají a je to zpoplatněno, protože to nemá existovat celé. 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství, 1. místopředseda strany, poslanec /KDU-ČSL/

S dovolením, pane předsedo, zajeďte si někdy na vesnici, která má 200 obyvatel a začněte tam lidem vykládat, že obchod není veřejná služba, že to je čistý byznys, ať se uživí. Neuživí a měli velký problém se uživit před EET. To není o tom, jestli do toho vstupuje EET. Ten problém je tady dlouhodobý. Podnikatelé tam končí nejenom z důvodu, kdy přišlo EET, aby narovnalo podnikatelské prostředí. I předtím měli velký problém, aby tam tu službu vůbec zachovali. Běžte si ty lidi někdy poslechnout.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Pane ministře, děkuji za radu. Jsem také z venkova. Do malých vesnic jezdím velmi často. Bydlím v malém městečku. Samozřejmě, že se neuživí. Proč se neuživí? Protože je vaše vláda nenechá dýchat. Zrušila zjednodušení, která jsme prosadili. Další zjednodušování se nerealizují. Trend se otočil. Místo, aby mohli dýchat a mohli se uživit, tak jste je udusili. Proto se nemůžou uživit. Teď z toho chcete udělat komunální socialistickou službu. Promiňte, to je zvrácené.

Václav MORAVEC, moderátor

Registr smluv. Už několik let protikorupční tahák. Registr smluv začal fungovat 1. července loňského roku. Všechny smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun bez daně z přidané hodnoty do něj musejí vkládat státní, krajské a obecní úřady či firmy ale i například média veřejné služby, Česká televize nebo Český rozhlas a také veřejné vysoké školy. Nejnovější novela poslanců KDU-ČSL počítala původně s vyjmutím pivovaru Budvar z registru smluv. Státní pivovar potřeboval podle ministra zemědělství Mariana Jurečky výjimku kvůli ochraně obchodního tajemství před konkurencí.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Samozřejmě jsme vetovali návrh, aby to bylo projednáno v paragrafu 80, protože jsme byli i proti zákonu jako celku. My tady zaměňujeme příčinu a důsledek. Příčina přece není, že tady máme registr smluv a teď z toho musíme něco vyjmout. Příčina je, že máme státní pivovar. Pokud máme nějaký důvod, myslím, že důvod není, mít státní pivovar, pak tady máme proti sobě dva zájmy, zájmy komfortního podnikání Budvaru a zájmy veřejné kontroly. Podle našeho názoru zájem veřejné kontroly byl vždycky větší, než zájem pivovaru. Proto jsme byli proti jakýmkoli změnám v registru smluv i v případě Budvaru.

Václav MORAVEC, moderátor

Není to o tom, že nepodporujete vynětí Budvaru z toho důvodu, že když se Budvar dostane do tíživé situace, tak se tím nahraje ekonomickým subjektům k privatizaci Budvaru?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Ale on se nedostane do tíživé situace.

Václav MORAVEC, moderátor

Nemyslíte si, že to, že národní podnik Budějovický Budvar je součástí registru smluv, že to je plíživá příprava na privatizaci Budvaru?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Ne, to si opravdu nemyslím. Budvar by to zcela jistě zvládnul. Kdo by to nezvládl, když jsou na něj napojeny reklamní kanceláře a lobbisti. Pokud tady byla vůle vyjmout jenom Budvar, tak jste si mohli vyjmout Budvar i bez našich 25 hlasů.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství, 1. místopředseda strany, poslanec /KDU-ČSL/

Ale šlo o to veto.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Byla vůle schválit to pro všechny státní podniky, což jste udělali, pane ministře. I vy jste to udělal. Sice zdůrazňujete, že jste pro pozměňující návrh nehlasoval, ale oba dva víme, že v závěru Poslanecká sněmovna hlasuje pro text zákona ve znění pozměňujících návrhů. Všichni poslanci ve finále schvalují pozměňující návrhy, které prošly. My jsme nikdy nezměnili postoj. U nás žádní poslanci neměnili názor. Měli jsme od začátku zcela jasný konzistentní názor. Tvrdíme, že veřejná kontrola má přednost. Jestli jste pod záminkou Budvaru, a to je skutečně záminka, vykastrovali registr smluv tak, že nemá smysl a dostali jste mimo veřejnou kontrolu 150 miliard peněz obchodních smluv, tak je to výsměch veřejné kontrole, výsměch veřejnému mínění. Můžete říct ještě tisíckrát Budvar, ale netýká se to Budvaru. Hlasovali jste pro vyjmutí všech podniků.

Václav MORAVEC, moderátor

Budete podporovat dohodnutý návrh s devíti pozměňovacími návrhy v Senátu? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Zcela jasně jsme už na schůzce předsedů klubů řekli, že je pro nás veřejná kontrola vyšší hodnota a že nepodporujeme žádný z pozměňujících návrhů. I v Poslanecké sněmovně. Neměníme svá stanoviska.

Václav MORAVEC, moderátor

V Senátu tedy budete hlasovat proti?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Tahle argumentace je nedůstojná dospělých mužů. Zákon o registru smluv jsme předložili před 2,5 lety. 2,5 roku leží v Poslanecké sněmovně. Teď chce pan ministr Jurečka tvrdit, že 2,5 roku bylo málo času na to, si udělat pečlivé analýzy, čemu všemu to může vadit, co všechno to může ohrozit a diskutovat to dříve, než na poslední chvíli a opravovat to v Senátu. To jsou výmluvy pod tlakem lobbistů na poslední chvíli. Pan ministr říkal, abych o něm nemluvil. Nemluvil jsem o Vás, pane ministře. Mluvil jsem o reklamních kancelářích a lobbistech. Tuším, Vy nejste ani reklamní kancelář ani lobbista. Mluvím o reklamních kancelářích a o lobbistech, které to extrémně zajímá. Zrovna tak, jako je to zajímá u značky česká regionální potravina a u dalších akcí z peněz daňových poplatníků. Je to prostě jejich zájem, pane ministře. Vy jste začal zvyšovat hlas skoro jako potrefená husa. Ale já jsem opravdu nemyslel Vás.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství, 1. místopředseda strany, poslanec /KDU-ČSL/

Poprosil bych, když narážíte na regionální potravinu, doložte je veřejně třeba dnes nebo zítra. Dejte to na web, když tady sázíte takové podpásové argumenty. Buďto jste chlap, tak řekněte, co konkrétně. Myslím, že i pro diváky by to bylo férové, pokud nejste hochštapler.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Ukážete mi jednu jedinou reklamní agenturu, kterou nezajímá regionální potravina? Vy, když děláte výběrové řízení, oni se vám nehlásí?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství, 1. místopředseda strany, poslanec /KDU-ČSL/

Snažíte se navozovat dojem, že u těchto kampaní je nějaký korupční potenciál za mého působení.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Nesnažím se navozovat žádný dojem. Jenom říkám, že lobbisté a reklamní agentury měli mimořádný zájem, aby se nezveřejňovaly smlouvy u státních podniků. Taky jich byla plná sněmovna. S celou řadou poslanců vedli usilovné diskuse. To jsme všichni viděli. Nevidím na tom nic nelegitimního. Prostě na tom měli zájem.

Václav MORAVEC, moderátor

Registr smluv, který podporovaly i vládní strany. Neměla by to být vládní novela zákona, která by prošla normálním zákonodárným procesem, připomínkovým řízením, jak to zmiňoval Marian Jurečka? Není takto nesystémový registr smluv, včetně toho, co se odehrálo v Poslanecké sněmovně i ukázkou, že někomu to může vyhovovat pro jeho soukromé zájmy, a tak využívá protikorupčních organizací?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Kdyby to vláda předložila jako vládní návrh, byli bychom ti poslední, kteří by se tomu bránili. Byl by to jeden z vládních návrhů, který bychom podpořili. Už se zapomnělo, že zhruba před dvěma lety, jsme s panem poslancem Plíškem navrhovali, aby byly zveřejňovány smlouvy ve všech případech, kde soukromé subjekty čerpají státní dotace. Nejde jenom o státní podniky a rozpočty státních organizací, ale jde i o státní dotace, protože státní dotace podnikatelským subjektům jsou desítky miliard.

Václav MORAVEC, moderátor

Není od začátku registr smluv vykoštěný, protože protikorupční organizace, které bojují proti korupci, jsou napojeny na soukromé zájmy?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Není vykoštěný. Byl omezený jenom na státní sektor, což mě mrzelo. Chtěl jsem, aby se týkal i dotací, které šly do soukromých subjektů. Tak, jak byl předložen v Poslanecké sněmovně, mohl být ještě funkční. Když se z toho opravdu vyndají všechny státní podniky, tak přestává mít cenu. Znovu tady narážím na kontrast se živnostníky. Vláda dusí živnostníky na straně jedné, na straně druhé státní molochy vyndává z veřejné kontroly a bojuje za ně jako o život.

Václav MORAVEC, moderátor

Stejně tak jste jako zákonodárci hned na začátku registru smluv vyňali neziskové organizace, které získávají veřejné peníze. Podíváme-li se na neziskové organizace, tak mají peníze z ministerstev. Zároveň je podporují i podnikatelé. 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Promiňte, pane redaktore, nemáte pravdu. My jsme je nevyňali. Já a pan poslanec Plíšek jsme se to tam pokusili vložit. Byli jsme v menšině. To naše vložení sněmovna neschválila. 

Václav MORAVEC, moderátor

Takže připouštíte, že i původní návrh schválený sněmovnou je nesystémový? Když někdo čerpá, jako neziskové organizace, proč by neměly být v registru smluv, pane předsedo?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Kdyby tam mělo být skutečně všechno, jak si to představuje TOP 09, tak jsou tam i subjekty, které čerpají státní dotace, když zveřejňují smlouvy. To jsme navrhovali. Zůstali jsme v menšině. Nemluvím jenom o nevládních organizacích. Mluvím o všech subjektech, které čerpají státní dotace. Ty by pak měly na výběr. Buď dotace budou čerpat a budou zveřejňovat smlouvy, nebo když nechtějí zveřejňovat smlouvy, nebudou čerpat dotace. 

Václav MORAVEC, moderátor

Jste připraveni se o tom dohodnout po volbách? Když transparence, tak pro všechny.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Protikorupční opatření tohoto typu jsme měli v programu. Také jsme ho prosazovali, také jsme ho předložili, když to neudělala vláda. Šlo o poslaneckou iniciativou a zcela jistě to bude i v našem programu pro příští volební období. Co z toho vláda udělala, je naprosto nedostatečné a troufnu si říct, že je to hanebné. 

Václav MORAVEC, moderátor

Pane ministře, jste spokojen s postupem Daňové správy, jak prošetřuje optimalizační hit roku 2012. Každý divák si může dohledat na internetových stránkách právě tuto formulaci u korunových dluhopisů, které vydávaly soukromé firmy?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství, 1. místopředseda strany, poslanec /KDU-ČSL/

S přístupem Finanční správy spokojen nejsem. Říkal jsem, že Finanční správa by měla rozhodně u firem prověřit, za jakých podmínek byly dluhopisy financovány. Hlavně nejsem spokojen s tím, že takovouto možnost naproti mně sedící pan Kalousek, tehdy ministr financí, umožnil. Pochopil bych princip, kdy potřebujeme financovat dluh státu u občanů a udělat z toho atraktivní nástroj. Nechali tuto možnost pro soukromé firmy, které tak velice dobře optimalizovaly. To je Vaše vizitka. Na jedné straně u registru smluv říkáte, jak je potřeba hájit veřejný zájem a transparentnost. Jako ministr financí dokážete dopustit tuto záležitost, která ve svém důsledku znamená, že firmy díky optimalizaci krátily stát a daňové poplatníky na svých daních. Takže nevím, jaký je důvod k Vaší radosti. 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Neraduji se. Směju se tomu, že říkáte samou nepravdu, když třeba pan prezident říkal, že za to může Kalousek. Prostě to není pravda. Rád bych vyvrátil několik mýtů, které tady zazněly. Mýtus číslo 1, že od daní korunové dluhopisy oprostil Miroslav Kalousek. Zákon je od roku 1993, Miroslav Kalousek tehdy nebyl ministr financí. Tento zákon platil celou dobu až do roku 2012, kdy jsme navrhli jeho novelu. Předkládal jsem ji já, aby byly zdaněny i korunové dluhopisy. Dochází tady k úmyslnému spojování korunových dluhopisů státu pro domácnosti a dluhopisů, které si vydávaly firmy. To jsou dvě jiné kategorie, dva jiné vesmíry. To, že si firmy začaly optimalizovat v roce 2012, protože si začaly vydávat dluhopisy, nebylo proto, že ministerstvo financí vydalo dluhopisy pro domácnosti v roce 2011. Bylo to proto, že na začátku roku 2012 Česká národní banka výrazným způsobem uvolnila pravidla pro vydávání dluhopisů na financování firem. Tím nechci říct, že je to špatně, že to udělala. To byl normální krok liberalizace na trhu. Po opatření Národní banky došlo k tomu, že to řada firem začala využívat jako optimalizační řešení. To jsou ale úplně jiné dluhopisy než státní.

Václav MORAVEC, moderátor

Mezi soukromými firmami, které korunové dluhopisy vydaly, je například sázková firma Tipsport, přidala se UniCredit Bank, Český aeroholding, ČSOB, ČD Cargo. Například i tak často zmiňovaný Agrofert. Ale nebyl jediný. I velké pražské advokátní kanceláře vydávaly korunového dluhopisy. Jste si vědom toho, pane exministře, že jste umožnil tuto daňovou optimalizaci velkým hráčům? Že jste to včas nezachytil? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Já? Proboha čím? 

Václav MORAVEC, moderátor

Že se mohla zákonná věc z roku 1993 odstranit, aby se nestal z korunových dluhopisů vydávaných firmami, nikoli státem, optimalizační hit roku 2012? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Pane redaktore, jestliže pan ministr Jurečka vezme sklenici a praští mě s ní do hlavy, tak Vás nemůže nikdo volat k odpovědnosti, že jste vinen za to, že tady sklenice stála.

Václav MORAVEC, moderátor

Ale mohl by mě volat k zodpovědnosti, že jsem nezabránil tomu, aby šílenec udeřil sklenicí jiného.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Česká národní banka učinila liberalizační opatření, které pokládám za naprosto správné. Teď  Finanční správa zachytila, že to celá řada subjektů na základě opatření České národní banky, ne na základě korunových dluhopisů státu, začala používat k optimalizaci. Okamžitě jsme navrhli legislativní změnu, která byla schválena. Teď přichází to nejdůležitější. Nikdo z nás nepochyboval o tom, že v roce 2014, protože to je první rok teoretické daňové povinnosti z úroků dluhopisů z roku 2012, to bude Finanční správa velmi důsledně řešit. Právní nástroje na to má. Nevěřícně se dívám na generálního ředitele, který říká, že neví, kde by to vzal. Jestli někdo zneužije zákon, není to vina ani zákona, ani politické reprezentace, která je v tu chvíli u moci.

Václav MORAVEC, moderátor

Odmítáte tedy, že by jeden šizuňk zbohatl díky jinému šizuňkovi, který je ministrem financí?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Ne. Jestliže někdo zneužije zákon, nemůže zbohatnout díky nějakému ministrovi nebo poslanci. Zbohatl proto, že zneužil zákon. Na zneužití zákona má v daňové oblasti Finanční správa dostatek nástrojů, podle čeho má postupovat. Také tak postupuje. Postupuje velmi důsledně v případech mnohem méně křiklavých než v případě dluhopisů Agrofertu. Nikdo z nás nepochyboval, že v roce 2014 bude daňová správa takhle postupovat. Tam, kde zjistí zneužití zákona, daň vyměří. Nemohli jsme ale tušit, že jeden z největších šizuňků bude v tu dobu ministrem financí a jeho Finanční správa proti němu nepůjde.

Václav MORAVEC, moderátor

Takže jste nebyl dostatečně předvídavý?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Nikdo nemůže předvídat, že někdo zneužije zákon. 

Václav MORAVEC, moderátor

Vždyť o tom jsou zákony. Z venkovských hospod uděláme klubovny, aby se vyhnuly EET. To člověk, který má všech pět pohromadě, musí předvídat, pane předsedo. Ale když přečtu divákům dopis ministra financí Andreje Babiše Bohuslavu Sobotkovi, protože oba muži si teď rádi dopisují, tak odpověděl: „Předmětná zákonná úprava byla již v době svého vzniku Daňovou správou podrobena podrobné analýze a diskutována opakovaně i na veřejném fóru. Finanční správa dospěla k závěru, že vydání korunových dluhopisů nikdy žádný právní předpis nelimitoval ani nezakazoval a nezdanění úrokového výnosu ve vazbě na výše uvedenou legalizaci zaokrouhlování ze strany pana Kalouska nelze bez dalších aspektů hodnotit jako nezákonné.“

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Ano, protože míchá dohromady korunové dluhopisy pro domácnosti, které byly naprosto v pořádku a byl tam důvod nominální hodnoty jedné koruny, a korunových dluhopisů, které si firmy vydaly samy pro sebe. To jsou dva jiné vesmíry. Finanční správa v případech, kdy si to firmy vydaly samy pro sebe, má podle mého nejhlubšího přesvědčení povinnost zkoumat.

Václav MORAVEC, moderátor

A podle Vás to nezkoumá?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Podle mě to nezkoumala a nezkoumá. V několika případech, netroufnu si říct v kolika, došlo jednoznačně ke zneužití práva. 

Václav MORAVEC, moderátor

Současná daňová správa podle Vás přehlíží daňové úniky v korunových dluhopisech?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Jestli daňová správa neprověřila tyto případy z roku 2012, pokud je neprověřila v roce 2014, tak neplní své povinnosti, protože institut zneužití práva v oblasti daní je jasně definován. Je definován nálezem Nejvyššího správního soudu. To je nejvyšší autorita v oblasti správního řádu i daňového řádu. Nabádá ji k tomu paragraf 8 daňového řádu. Operace, jejímž jediným důvodem je snížení daňové povinnosti, byť proběhla přesně formálně podle zákona, je protizákonná. To je judikát Nejvyššího soudu a k tomu mělo dojít.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane předsedo, vidíte nekonání šéfa Finanční správy na jeho odvolání? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

O tom rozhoduje ministr financí a ministr financí je jeden z těch, který podle mého názoru zneužil právo. To je především odpovědnost KDU-ČSL a ČSSD, která dopustila, aby někdo takový ministrem financí byl, když si tady chceme předhazovat vzájemné odpovědnosti.

Zdroj: Otázky Václava Moravce, ČT24, 5. 3. 2017

Štítky
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme