Kalousek: Rozpočtem na další rok vláda promarnila šanci

13. 12. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátorka

Do jaké míry byste souhlasil s tím, co zaznělo na tiskové konferenci po schůzce premiéra Sobotky s ministrem financí Babišem, že se podařilo nastartovat ekonomický růst, a to pomáhá zvyšovat daňové příjmy? Do jaké míry je to zásluha ministerstva financí a opatření, se kterými přišlo?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Nerad bych spekuloval o tom, kdo v této dvojici koho zkoušel, kdo koho káral a kdo koho volal k odpovědnosti. Nedělám si žádné iluze. Skutečně tady máme ekonomický růst. To je určitě dobře. Chápu vládu, že to vydává za svoji zásluhu. Faktem ale je, a potvrdí to každý nezávislý ekonom, že to není zásluha hospodářské politiky vlády. Je to především zásluha vnějšího prostředí. Hodně k tomu přispívají i intervence České národní banky, které podhodnocují korunu. Co je však velkým zklamáním, je, že přestože máme ekonomický růst a vyšší příjmy, tak je na příští rok schválen rozpočet s poměrně vysokým deficitem. Pan ministr financí a pan premiér vychvalují letošní bilanci, která pravděpodobně skončí přebytkem. Opět to ale není zásluha vlády. Že to není její zásluha, je vidět u schváleného rozpočtu na příští rok. Jestliže máme letos přebytek, příští rok očekáváme růst, ještě vyšší příjmy, a přesto plánujeme deficit, tak je vidět, že je to promarněná příležitost a nezdravé hospodaření. Kdy chceme mít trvale vyrovnané rozpočty, když ne v době růstu?

Moderátorka

Když se vrátíme k výběru daní, které ministr financí zmiňoval v úvodu. Zdůrazňoval, že meziročně se podařilo vybrat více než 93 miliard korun navíc. Ani v tomto ohledu nevidíte žádný vliv opatření, se kterými přišlo ministerstvo financí, například ve vztahu k daňovým únikům?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Ne. Efektivita výběru daní se nezvýšila. Všimněte si také, že pan ministr důsledně říkal "daně, sociální a zdravotní pojištění". On vybírá jenom daně. Sociální pojištění vybírá ministerstvo práce a sociálních věcí. Zdravotní pojištění vybírají zdravotní pojišťovny. On ta 3 čísla dokáže zkumulovat a vydávat je za svůj vlastní úspěch. To je z jeho strany marketingově šikovné, ale není to pravda. Ten nárůst výběru daní je z vyššího růstu ekonomiky, vyšší spotřeby domácností. Není to díky vyšší efektivitě výběru daní. Tam nelze zaznamenat žádný pokrok.

Moderátorka

Přesto o něm mluví i nezávislí ekonomové, jak jste se odkazoval. I oni zaznamenávají určité výsledky v lepším výběru daní. Když se dostaneme k další věci, a to jsou priority, které uložil premiér ministrovi do budoucnosti. Vrací se například rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, kterého chce vláda docílit ještě před koncem funkčního období. Do jaké míry je TOP 09 ochotná na tom spolupracovat?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Chtěl jsem být skromný. Když jste říkala, že nezávislí ekonomové registrují určité zlepšení výběru daní u DPH, tak ano, existuje zpráva Evropské komise, kterou interpretuje ministerstvo financí. Ta je za léta 2014 a 2015 díky opatřením, která vstoupila v platnost a účinnost v roce 2013. To byla opatření, která jsme prosadili my. Takže taková zpráva skutečně existuje, ale to nebyla opatření, která prosadil pan ministr Babiš. V otevřených zdrojích je možné to ověřit. Co se týče pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Ano, jsme připraveni o tom diskutovat a schválit přijatelný kompromis, který nebude v rozporu s Ústavou.

Moderátorka

K vašemu působení se možná částečně vracel i komentář, který se týkal pravidel pro dotační řízení. Andrej Babiš konstatoval, že je to také dědictví minulosti, protože nechápe, jak je možné, že po celou dobu čerpání dotací na území České republiky ještě žádná pravidla neexistovala. Respektive neexistovala taková, se kterými by byl spokojen Nejvyšší správní soud, na základě jehož rozhodnutí se teď vláda snaží přijmout nějaká pravidla. Můžete vysvětlit, proč nebyla?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Ano, jistě. Myslím, že ani ministerstvo financí pana ministra Babiše nepokládalo za nutné přicházet s nějakými novými dotačními pravidly, a že nález Nejvyššího správního soudu pro ně byl poměrně nepříjemným překvapením. Rozhodně to nebylo něco, co chtěli dělat aktivně. Musí, a je to logické, udělal by to každý, vyhovět nálezu Nejvyššího správního soudu. Jinak nesouhlasím s tím, že tady nebyla dotační pravidla. Jsou tady rozpočtová pravidla republiky, zákon 218/2000 Sb., jako obecný předpis. Každý poskytovatel dotace si stanovoval pravidla poskytovatele dotace. Podle mého názoru, a jsem přesvědčen, že to bylo i podle názoru pana ministra Babiše, jsou to pravidla dostatečná. Nicméně Nejvyšší správní soud dospěl k názoru, že to není dostatečné. A Nejvyšší správní soud má konečné slovo, takže je potřeba vyhovět jeho nálezu. Nikdo z nás politiků, ať už jsme Sobotka, Kalousek nebo Babiš, jsme ale neměli pocit, že je to potřeba.

Moderátorka

Když se ještě vrátíme k tomu, co se bude snažit vláda udělat, a co bylo kladeno na srdce ministru financí. Dá se z Vašeho pohledu uvažovat o tom, že by TOP 09 nějakým způsobem podpořila změny v případě valorizace důchodů?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

O tom je samozřejmě možné diskutovat. Ve změně, kterou dnes prezentoval pan premiér, jde o poměrně výrazné navýšení ze zákona povinných výdajů. O tom je možné uvažovat za předpokladu, že si řekneme, z jakých zdrojů to bude kryto, protože sociální pojištění na to nebude stačit, jelikož by to rozšířilo deficit na důchodovém účtu. Není to nepřekročitelná překážka, pokud si k tomu dokážeme říct, z jakých zdrojů ten deficit bude kryt a co nebude financováno místo navýšení důchodů. Můžeme to stanovit jako vyšší prioritu za předpokladu, že si férově řekneme, co jiného si za to odepřeme. Nelze to udělat zcela samostatně. Musí se to udělat v tomto komplexu a o tomto komplexu TOP 09 je připravená jednat.

Moderátorka

Jste předseda TOP 09, tak ještě možná politický komentář k těm dalším výtkám, které zazněly na adresu Andreje Babiše. To je fungování ministra dopravy Dana Ťoka. Je to to jediné, co je podle Vás v tuto chvíli problém? Nebo byste tam viděl větší množství výhrad?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Vidíme velký problém v samotném fungování této vlády, která za poslední tři roky nepředstavitelným způsobem ztížila podnikatelské prostředí. Z celé řady podnikatelů udělala ve veřejné diskuzi zloděje a podvodníky. Neuvěřitelným způsobem je zatížila množstvím regulačních, represivních a zcela zbytečných, troufnu si říct, buzeračních norem. To je problém všech vládních stran. Za to si ponesou svojí odpovědnost. To je podle nás jeden z největších problémů. Jinak si myslím, že práce pana ministra Ťoka je mimo jakoukoliv kritiku. Těžko si představit chaotičtější práci než práci obou dvou ministrů dopravy za hnutí ANO během těchto tří let. Oni neudělali nic, kromě toho, že se dokázali vymlouvat na své předchůdce. To je po 3 letech docela smutná bilance. Nechci se pouštět do hodnocení jednotlivých ministrů. My hodnotíme vládu jako celek. Hodnocení jednotlivých ministrů je na panu premiérovi, byť jsme si mohli všimnout, že v tom nemá hlavní slovo. Hlavní slovo v tom má někdo jiný. 

zdroj: ČT24, 13. 12. 2016

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme