Kalousek: Rozdělování dotací má být transparentní

17. 10. 2016

Moderátorka

Návrh Ministerstva financí navrhuje vyloučit použití správního řádu právě v případě přezkumu zamítavých rozhodnutí. Jde podle Vás správnou cestou? Anebo byste dal za pravdu Legislativní radě vlády, tedy že takový postup může ohrožovat čerpání dotací.

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Jsem konzervativní politik. Ten musí ctít vládu práva. Nejvyšší správní soud rozhodl, že poskytování dotací musí být podřízeno správnímu řádu. Pokud je to součástí našeho právního řádu, tak Ministerstvo financí nemůže říct:„Rozhodl tak Nejvyšší správní soud, Legislativní rada vlády mu dává za pravdu, ale my, Ministerstvo financí, kašleme na zákony.“ To prostě nejde. To je jeden z průhledných jevů nových pořádků, které tady nechceme, protože chceme vládu práva. Věcně rozumím argumentům Ministerstva financí. Podřídíme-li to právnímu řádu, opravdu to bude znamenat mnoho administrativních komplikací. Tak potom změňme právní řád. Nemůžeme ale říct, že nám to nevyhovuje, a proto kašleme na zákon a kašleme na Nejvyšší správní soud. My neřídíme holding. My jsme Česká republika.

Moderátorka

Jaké možnosti ze strany vlády, respektive Ministerstva financí, vidíte? Jakým způsobem by mohla vyhovět požadavku Nejvyššího správního soudu? Jaké možnosti dát neúspěšným, aby se proces přidělování dotací neúměrně nekomplikoval?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Ze strany státu je jediná možnost - vyhovět rozsudku nebo nálezu Nejvyššího správního soudu. Pokud je v důsledku toho nálezu řečeno, že se proces neúměrně zkomplikuje, bude asi nezbytné navrhnout změnu správního řádu, aby to tak komplikované nebylo. Nemůžeme ale hledat typicky české cesty, že se to správnímu řádu tak trochu podřídí, ale tak trochu ne, aby ten proces nebyl komplikován. Chceme-li vládu práva, pak musíme respektovat zákony a musíme respektovat nálezy Nejvyššího správního soudu. Nejvyšší správní soud řekl, že se to musí podřídit správnímu řádu. Pak nám nezbývá nic jiného, než abychom se podřídili správnímu řádu a pokusili se ten správní řád zjednodušit, ale ne obejít. Ministerstvo financí dělá to, co dělá stále - snaží se obejít zákony. To není vláda práva. To není právní stát.

Moderátorka

Narazili jste na to, že by možnost nebo pravidla přezkumu těch zamítavých rozhodnutí mohla představovat problém?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Ještě za Topolánkovy vlády, je to možné najít v otevřených zdrojích, jsem navrhovalpodle mě vůbec nejlepší a nejtransparentnější řešení. Celé přerozdělování dotací bude otevřené na internetu, celá veřejnost bude mít přehled o tom, jaké jsou zadávací podmínky, kdo je členem hodnotitelských komisí, kdy se ta komise sešla. To řízení bude probíhat veřejně online. Otevřená kontrola je nejlepší kontrola, jaká vůbec může existovat.

Moderátorka

Promiňte, ale jak by to řešilo požadavek Nejvyššího správního soudu na přezkum zamítavých rozhodnutí?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Kdyby to bylo online s kontrolou veřejností, tak by těch žádostí na přezkum bylo velmi málo, protože když je to celé transparentní, je zřejmé, že to jinak dopadnout nemohlo.Žádostí o přezkum by bylo velmi málo. To je odstranění příčin, nikoliv následků. Tam jsme nakonec jako TOP 09 zůstali v menšině, protože si nikdo nepřál opravdu otevřenou transparentnost. Ta, co se týkáČapího hnízda, by pak těžko mohla být platná.

Moderátorka

Minulý týden rozpočtový výbor odmítl návrh TOP 09 na snížení schodku pro příští rok o 30 miliard. Poslanecká sněmovna se bude s doporučením rozpočtového výboru zabývat základními parametry rozpočtu. Jak dál bude TOP 09 ve vztahu k rozpočtu na příští rok postupovat?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Úplně stejně. Znovu opakuji, každá odpovědná vláda by už na příští rok předložila vyrovnaný rozpočet. To by ale musela mít splněné domácí úkoly. Vláda ve vztahu k rozpočtu neudělala nic. To už se stihnout nedá. My nechceme nic jiného, než aby vystačila s těmi penězi, které si plánovala v roce 2015 ve střednědobém výhledu. S těmi musí nutně vystačit, protože s těmi počítala. Nepočítala, že jich bude víc.

Moderátorka

Dobře, ale reálně míří do Sněmovny před poslance rozpočet s 60 miliardovým schodkem. Ty parametry doporučil rozpočtový výbor podpořit, proto se ptám na další postup strany. Budete navrhovat třeba nějaké konkrétní přesuny v rámci kapitol? Jaký bude postup?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

V prvním čtení se schvalují jenom základní parametry - příjmy, výdaje, saldo, popřípadě způsob přepracování. To znamená, že náš návrh v prvním čtení Poslanecké sněmovny bude úplně stejný, jako na rozpočtovém výboru: „Vládo, buď alespoň tak plýtvavá, jak jsi předpokládala v roce 2015. Nebuď o mnoho plýtvavější, jak předpokládáš v roce 2016.“ To je náš apel. 

zdroj: ČT24, 17. 10. 2016

Štítky
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme