Kalousek: Porcovat medvěda nebudu

8. 7. 2009 | 10:38

PRAHA (MEDIAFAX) - Diskuse o vládních koalicích, obsazování ministerských křesel a domlouvání podpor jsou v tuto chvíli, tedy čtyři měsíce před volbami, předčasné a směšné, prohlásil zakladatel strany TOP 09 Miroslav Kalousek ve středečním rozhovoru pro agenturu Mediafax.

Rep.: Rozhodl se pan senátor Schwarzenberg již o své kandidatuře do sněmovny?

M.K.: Rozhodnutí, zda bude kandidovat, učinil. Znám ho, ale pan předseda chce své rozhodnutí zveřejnit až ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Rep.: Nejpravděpodobnějším partnerem pro TOP 09 v případě sestavování vládní koalice by byla ODS. Máte také už vyhlídnutá nějaká křesla, která byste rádi obsadili? Logické by bylo ministerstvo financí a ministerstvo zahraničních věcí.

M.K.: Volby jsou teprve před námi a to, jak dopadnou, rozhodnou voliči. Já odmítám porcovat medvěda, který teprve pobíhá po lese. Uvědomuji si sice, že to je vděčný sport ve všech stranách a že teď po České republice běhá několik tisíc ministrů a desítky tisíc náměstků. Všichni organizují své týmy, všichni domlouvají spolupráci. Je to trochu komická činnost a já něco takového dělat nebudu.

Rep.: Strana T0P 09 již při svém zaregistrování evidovala 900 přihlášek o členství, počet sympatizantů na síti Facebook přesáhl 3 200 osob. Jak pokračuje příliv členů do strany nyní?

M.K.: Nás samozřejmě přihlášky o členství těší, ale stejně vážně bereme i sympatizanty, kteří s námi chtějí komunikovat, a přitom mají zábranu stát se členy politické strany. To je zábrana, kterou chápeme, a chceme k nim být stejně otevření jako k vlastním členům.

Rep.: Hodláte pro své sympatizanty pořádat nějaké akce, jako to dělá například ODS s Modrým týmem?

M.K.: Hodláme se jim věnovat, ale chceme se přitom vyhnout pouťovým atrakcím. Vážíme si každého, kdo s námi chce spolupracovat, diskutovat s námi o programu, o řešení společenských výzev a hospodářské krize. Jsme ale konzervativní strana a jsme trochu zdrženliví k tomu, co je už spíše reklama než diskuse.

Pavlína Heřmánková
Osobnosti: Miroslav Kalousek