Kalousek: O čem Babiš nechce, o tom se nemluví

26. 8. 2015

Premiér Bohuslav Sobotka nám dluží podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska odpověď, co chce dělat se svým ministrem financí, jehož firmy jsou obžalované z trestné činnosti. „Domnívám se, že se dohodnou, že ruka ruku myje. A vzhledem k tomu, že nemáme svobodná média a že zejména pan ministr Babiš dokáže zařídit, co se v české zemi píše, tak se o tom prostě nebude mluvit. A protože se o tom nebude mluvit, všichni budou mít pocit, že je všechno v pořádku. Že už je líp,“ prohlásil exministr financí ke kauzám kolem České pošty, ve kterých figuruje jak firma Agrotec Andreje Babiše, tak podezření kolem úplatku pro ČSSD.

Bezpečnostní rada státu se zabývá kauzou České pošty. Nejprve se objevil problém kolem firmy Agrotec, která patří do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše, nyní zase kolem údajného úplatku pro ministra vnitra a sociální demokracii.  Neměla  by se tak závažnými podezřeními, která se dotýkají dvou vládních stran,  zabývat i Poslanecká sněmovna?

Kdyby fungovala svobodná média, sněmovna by se tím vůbec zabývat nemusela, protože by muselo být hotovo dřív, než by se sněmovna sešla. Prosím, ať se každý čtenář zamyslí nad tím, co by dělala média v roce 2011, kdyby se zjistilo, že nějaká firma Karla Schwarzenberga je obžalována z trestného činu. A kdyby v té době, kdy byl ten trestný čin páchán, jsem byl já předsedou představenstva té firmy. Všechna média od Mladé fronty po Lidové noviny by nás roztrhala na kusy ještě ten den, kdybychom se dopustili takové nestoudnosti jako pan Babiš s panem Faltýnkem. To je objektivní fakt. Čas oponou trhnul, my žádná svobodná média evidentně nemáme, protože se tomu média v podstatě nevěnují, takže se tomu bude muset pravděpodobně věnovat sněmovna. Poradíme se, až se sejde poslanecký klub.

Jste tedy rozhodnut nenechat to zapadnout?

Jestliže jedna z firem prvního místopředsedy vlády manipulovala státními zakázkami a první místopředseda vlády z toho evidentně měl majetkový prospěch, tak to přece není možné nechat zapadnout.

A pokud jde o druhý případ, který se týká sociální demokracie?

Tomu velmi málo rozumím. Bezpečnostní rada státu byla uzavřená, ono to také může vypadat tak, že se Babišova média velmi snaží tuto kauzu zvýraznit, protože o ní informují více než o Agrotecu. Tam se shoduji s premiérem, že je důležité, aby tuto věc co nejrychleji vyšetřily orgány činné v trestním řízení. Ale pan premiér nám dluží odpověď, co chce dělat se svým ministrem financí, jehož firmy jsou obžalované z trestné činnosti.

Šéf hnutí ANO má starosti i s pražskou radnicí, kde na postu primátora má svého člověka – Adrianu Krnáčovou. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice, která vede hlavní město, se potácí v problémech, primátorka dokonce ztratila důvěru svého vlastního zastupitelského klubu i pražské organizace ANO.  Bude na tuto situaci TOP 09 nějak reagovat, nebo budete vyčkávat, jak se s tím pražská koalice popere?

Bohužel jsou Pražané rukojmím neschopnosti nejen primátorky, ale celé současné pražské koalice. Během roku a půl prokázala totální neschopnost Prahu řádným způsobem spravovat.  Do těchto diskusí nelze vstupovat, to si musí koalice na pražském magistrátu vyřídit sama. Pokud by se rozpadla, je pak samozřejmě povinností všech politických sil jednat o řešení, ale v žádném případě nechceme vstupovat do těch opravdu nesrozumitelných a mimořádně hloupých diskusí, které v pražské koalici probíhají. Do toho racionálně ani nijak vstupovat nejde, protože tam ani žádné racionálno není. Tam totiž chybí jakýkoli rozum.

Do politiky stále víc zasahují osobní vztahy, osobní vazby. Nevypovídá o tom i případ, kdy vláda v červenci schválila koupi pozemků v Karviné na vybudování průmyslové zóny Nad Barborou, a dnes chce ministr financí koupi zrušit, protože kraj chce odkoupit pozemky od podnikatele Zdeňka Bakaly?

Politiku dělají lidé, nelze ji oprostit od mezilidských vztahů. Jistě se mnou budete souhlasit, že i u vás v redakci jako na každém pracovišti nějak mezilidské vztahy práci ovlivňují. Profesionál by se měl umět od mezilidských sympatií a antipatií oprostit. Případ pozemků pana Bakaly je trochu složitější než možná averze mezi dvěma oligarchy. Já si také myslím, že je obrovské riziko, kdyby z veřejných rozpočtů měl inkasovat Zdeněk Bakala nějaký další zisk. To by mi také vadilo, proto se mi nelíbí, že od něj mají být tyto pozemky za velmi slušnou cenu odkoupeny. Otázka je, jestli pan ministr Babiš má pravdu, když říká, že to nevěděl. Mám důvod si myslet, že to věděl, jen teď naskočil na populistickou vlnu. Takže na jednu stranu se domnívám, že teď je stanovisko, že by Bakala žádný užitek z veřejných rozpočtů mít neměl, správné, na druhou stranu si myslím, že stanovisko pana Babiše je poměrně pozdně alibistické.

Vy jste kritizoval nedávno prodej bytů OKD, které se jejich vlastník Bakala po privatizaci OKD veřejně zavázal  prodat nájemníkům za stejně nízkou cenu, za jakou je od státu získal, investiční společnosti Round Hill. I když už před rokem byla podána žaloba na způsob privatizace bytů OKD, zatím se nic neděje…

Já jsem asi ten poslední, kdo by měl radit orgánům činným v trestním řízení. Ale myslím, že je zcela zřejmé, že se ze strany ČSSD jednalo o velmi lukrativní dárek panu Bakalovi a že za to nese hlavní odpovědnost současný předseda sociální demokracie.

Ale neměl by premiér Bohuslav Sobotka, který tehdy návrh na odprodej balíku akcií OKD jako ministr financí předkládal do vlády, vyvodit politickou odpovědnost z toho, že stát přišel díky této transakci podle odhadů o sedm miliard korun? 

Politickou odpovědnost nese jednoznačně pan premiér. To je možná důvod, proč netlačí na politickou odpovědnost prvního vicepremiéra za to, že manipuloval veřejnými zakázkami na České poště.

Bude i v této věci opozice iniciovat nějaké jednání ve sněmovně? Protože odpovědi, proč došlo k prodeji OKD pod cenou, proč součástí prodeje byly v rozporu se zákonem i podnikové byty, jsme  se dodnes od politiků, kteří o tom rozhodli – bývalého ministra financí Bohuslava Sobotky, bývalého premiéra Vladimíra Špidly a dalších – nedočkali.

Nikdo nezbaví sociální demokracii politické odpovědnosti, a tu by měli vyvodit voliči na severní Moravě, zejména vůči politikům, kteří je obelhávali. Nerad bych přitom zapomněl na pana ministra Zaorálka, který horníkům tvrdil něco jiného, než co bylo skutečně podepsáno. 

Myslíte si, že tyto kauzy, které se týkají jednou sociální demokracie, podruhé hnutí ANO, zkomplikují vztahy ve vládní koalici, nebo to vládní strany naopak stmelí, když mají obě máslo na hlavě?

Naopak se domnívám, že se dohodnou, že ruka ruku myje. A vzhledem k tomu, že nemáme svobodná média a že zejména pan ministr Babiš dokáže zařídit, co se v české zemi píše, tak se o tom prostě nebude mluvit. A protože se o tom nebude mluvit, všichni budou mít pocit, že je všechno v pořádku. Že už je líp.

Očekáváte, že větší pnutí ve vládní koalice může nastat příští rok v souvislosti s krajskými volbami?

To je otázka na politického komentátora, já jsem jeden z opozičních politiků, který se bude snažit v krajských volbách upozorňovat na totální impotenci vlády a její neschopnost vyřešit zásadní výzvy. Do jaké míry tohle budou reflektovat voliči, je věc voličů. Oni si na druhou stranu v Babišových novinách přečtou, že je všechno v pořádku, takže bude záležet na jejich úsudku.

Chystá se TOPka navázat v krajských volbách nějakou užší spolupráci na pravici, třeba s ODS, aby obě strany  postupovaly společně, nevymezovaly se proti sobě a tím se vzájemně neoslabovaly?

My s ODS spolupracujeme na úrovni Poslanecké sněmovny jako dva opoziční kluby, ale v krajských volbách budeme nepochybně konkurencí. To neznamená, že bychom na sebe ve volební kampani měli plivat, myslím si, že kampaň povedeme slušně a určitě nebudeme nikoho urážet.

Na podzim startuje ve sněmovně druhé kolo jednání o elektronické evidenci tržeb, kde budete nepochybně postupovat s ODS společně. Věříte stále, že se vám podaří schválení EET zablokovat a že tento Babišův bič na živnostníky neprojde?

Kdybych tomu nevěřil, tak to veřejně neslibuji.

Jsou už ve sněmovně nějaké další vládní návrhy zákonů, které v opozici vyvolávají podobný odpor? Předpokládám, že to bude například návrh státního rozpočtu.

V Poslanecké sněmovně je celá řada nepřijatelných zákonů ze strany vlády. Ale ten, který je mimořádně nebezpečný z hlediska zneužití dat, z hlediska okleštění podnikatelského prostředí, je pouze elektronická evidence tržeb. Proti všem ostatním zákonům, nepochybně to bude i státní rozpočet, podle toho, jak rozmařile se vláda chystá vyhazovat peníze daňových poplatníků, budeme velmi ostře vystupovat. Proti návrhu státního rozpočtu budeme argumentovat, určitě s ním nebudeme souhlasit, ale rozhodně ho nezablokujeme. To bychom zase popírali princip parlamentního uspořádání. Nicméně zákon o elektronické evidenci tržeb pokládáme opravdu za mimořádně nebezpečný pro další svobodný vývoj v zemi. Není pravda, že narovnává podnikatelské prostředí, on ho nadále pokřivuje a soustřeďuje neuvěřitelnou moc do rukou jednoho oligarchy, uděláme tedy všechno proto, abychom ho zablokovali.

Nemohu se nezeptat na další téma, které rezonuje nejen u nás, ale v celé Evropě, a které převážilo nad ostatními problémy, jako je nekončící konflikt na Ukrajině nebo řecký bankrot, a to je sílící příliv uprchlíků ze severu Afriky, Blízkého a Středního východu. V čem vidíte větší nebezpečí, v invazi lidí jiné kultury a zvyků, nebo rostoucí xenofobii, před níž varují čeští vědci?

Na místě je bát se všech extrémních názorů a přístupů, protože nebráníme nic menšího než naši vlastní civilizaci. Myslím si, že za současné situace má pravdu premiér, který volá po jednotnějším postupu Evropské unie, protože Evropská unie by měla umět bránit své hranice, to znamená schengenský prostor. Škoda jen, že to pan premiér říká doma, ale už to neříká tak nahlas v Bruselu. Vyčítáme mu, že je tam velmi málo aktivní. Razantní a pragmatický přístup je nezbytný. Ale na druhou stranu nám nezbývá než se smířit s tím, že  uprchlíci, kteří už se na evropské území dostali, tady zůstanou. Musíme udělat všechno pro to, aby se z nich nestali lidé, kteří budou mít pocit, že jsou vyřazeni ze společnosti, se všemi dalšími jevy, které to přináší. Současně musíme udělat všechno pro to, aby ten příliv přestal.

Jsou nějaké možnosti, když jsme viděli, jak to vypadalo na řecko-makedonské hranici, kde policie nebyla schopna zabránit vstupu tisíců uprchlíků do Makedonie, pokud nechtěla použít násilí?

Evropská unie by měla umět vyjednávat s  autoritami v těch zemích, ze kterých uprchlíci prchají, a vyjednat s nimi nějaké podmínky, aby prchat přestali. Všechno na světě má nějakou cenu.

Jak posuzujete vystupování prezidenta Miloše Zemana k problému migrace? Vzkazuje uprchlíkům, že je sem nikdo nezval, a plánuje vojenskou ochranu české hranice.

Z jeho strany je to čistý populismus. On cítí a říká, co chtějí slyšet jeho voliči, aniž by se zamýšlel nad důsledky toho, že to pronáší hlava státu.

Miloš Zeman je v polovině svého prezidentského mandátu. Jak si podle vás v této roli vedl?

Účinkování pana prezidenta na vnitrostátní scéně nebudu hodnotit. Na vnitrostátní scéně prezident není konkurencí pro žádného představitele politické scény. Ale je velmi důležitou postavou z hlediska mezinárodní politiky. A tady bohužel musím říci, že účinkování pana prezidenta  pozici České republiky na mezinárodní scéně oslabuje místo toho,  aby ji posilovalo.

Začíná se spekulovat, jestli bude Miloš Zeman znovu kandidovat. Neměla by pravice už začít s hledáním vhodného protikandidáta, který by byl schopen Zemana porazit, pokud se bude ucházet o znovuzvolení?

Všichni demokratičtí a prozápadní politici by měli hledat alternativu, v tomto smyslu zatím vedeme kuloárové diskuse. Bylo by naprosto scestné přát si prezidenta podle toho, jestli je levicový nebo pravicový. Pravicovou nebo levicovou politiku dělají vlády. U prezidenta je důležitá jeho ochota držet azimut české zahraniční politiky, to může dělat prezident pravicově, levicově či středově smýšlející.  Prezident republiky by měl dělat takovou politiku, která pevně ukotví Českou republiku v evropských a euroatlantských vazbách, a nikoli politiku, která se toužebně poohlíží po Kremlu a silné ruce východních oligarchů.

Takže byste dával přednost, kdyby takovým kandidátem na prezidenta byla nepolitická osobnost?

Tahle otázka nedává smysl. Prezident republiky je první politik ve státě. To je stejné, jako kdyby jste se mě zeptala, jestli chci, aby mi operaci žlučníku provedl někdo, kdo nikdy nebyl chirurgem. To sice může na první pohled vypadat hezky, protože určitě nikdy žádnou operaci nezkazil, ale problém je, že určitě ta první, kterou zkazí, bude ta moje, protože to nikdy nedělal. První politik ve státě nemůže být nepolitik.

Ale Andrej Kiska také nebyl politik a zdá se být velmi dobrým a úspěšným prezidentem Slovenska.

Ano. Bylo to obrovské riziko, které Slovensko podstoupilo; a já jim dneska jejich prezidenta závidím. Ale byla to sázka v zoufalství. Nepřál bych si, abychom dělali sázky v zoufalství. Ale to neznamená, že prezident musí být členem nějaké strany, ale měl by se aktivně pohybovat v politice. Podívejte se, i historicky první prezidenti, myslím T. G. Masaryka a Václava Havla, byli velmi aktivní politici v předcházejících nedemokratických režimech. Měli politické zkušenosti. Prezident bez politických zkušeností je vždycky sázka do loterie, která se může vymstít. První politik v zemi bez politických zkušeností dává pramalý smysl.

Libuše Frantová

zdroj: parlamentnílisty.cz, 26. 8. 2015

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme