Kalousek: Nástup Donalda Trumpa je výzvou pro Evropu

20. 1. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátor

Představuje nástup Donalda Trumpa do Bílého domu obrat politiky Spojených států o 180 stupňů, nebo nakonec ten posun nemusí být tak zásadní?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Především se omlouvám, pokud můj komentář způsobí vaší redakci nějaké problémy a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vám vyčte, že jste byli nevyvážení. To jsem se hodně nasmál. Donald Trump se dnes přestává dopouštět nejenom silných výroků, ale také musí začít jednat. To jsou dvě velmi rozdílné disciplíny. To znamená, jak bude vypadat jeho jednání, jaké budou jeho kroky. Na to si budeme muset počkat. Teď je na místě panu prezidentovi poblahopřát, popřát mu, aby se mu co nejdříve podařilo překlenout příkop, který ve společnosti vznikl volební kampaní a doufat v další fázi vynikajících vztahů se Spojenými státy, které Česká republika má.

Moderátor

Vy jste na zvolení Donalda Trumpa v listopadu reagoval mimo jiné výrokem, že nezbývá než doufat, že některé výroky Donalda Trumpa, které pronášel v předvolební kampani, nebudou uvedeny do reality. V tuto chvíli už známe složení administrativy Donalda Trumpa. Víme, jak se vyjadřovali jednotliví ministři při slyšení v Senátu. Tu Vaši naději, to doufání, posílilo to, nebo naopak zeslabilo?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

To je spekulace. Stále doufám, že výroky, které relativizovaly Článek 5. Washingtonské smlouvy, se neocitnou v praxi. Tam si myslím, že moje naděje stoupla. Jsem pochopitelně velmi ostražitý, co se týče dohod, které je, nebo není ochoten pan prezident Trump činit s Kremlem. Tím nechci říct, že by spolu ti státníci neměli mluvit a neměli by uzavírat dohody, ale velmi se obávám jeho ústupnosti v oblasti Střední Evropy, protože jsem Středoevropan.

Moderátor

Padnou protiruské sankce?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Pevně doufám, že ne, a pokud ano, tak že padnou jedině za předpokladu, že Rusko vezme zpátky některé kroky, které zjevně porušovaly mezinárodní právo. Do té doby by se sankce neměly odvolávat. To je ale to, co nevíme, jak se skutečně rozhodne Trump a jeho administrativa.

Moderátor

Podle Donalda Trumpa je Severoatlantická aliance zastaralá. Jak ten výrok chápete? Je to výzva k obrození, k renesanci NATO, nebo je to především silná kritika a pochybování o významu instituce?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Pokud je to výzva, aby byly výdaje efektivní, aby bylo NATO více připravené, více bojeschopné, tak je to v podstatě pozitivní apel. Pokud je to výzva k tomu, že je ta instituce do té míry zastaralá, že bychom měli přistoupit k její demontáži, pevně doufám, že tak to není. To by samozřejmě bylo velmi hrozivé. Pevně doufám, že to tak Donald Trump nemyslel. V každém případě si myslím, že to je velká výzva pro Evropu, aby se v některých oblastech, zejména v bezpečnostních a obranných otázkách, dokázala zmobilizovat k mnohem větší společné síle. Aby nebylo pochybnosti o tom, že Evropská unie patří mezi silné globální hráče.

Moderátor

Co jsou konkrétní kroky, které by byly adekvátní reakcí, ať už Evropské unie jako celku nebo třeba i České republiky?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Myslím si, že adekvátním krokem by bylo více se spoléhat na vlastní síly, na vlastní bezpečnost. To znamená plnit veškeré závazky, které máme vůči NATO a pracovat na tom, aby si byla Evropa některé své bezpečnostní otázky schopna vyřešit sama v rámci uskupení Severoatlantické aliance. Nejsem velkým příznivcem evropské armády, nicméně Evropa musí vystupovat v otázce zahraniční politiky i bezpečnosti více jednotně, být společně silnější, myslím, je nezbytné. Z tohoto hlediska je v Evropské unii na místě rozsáhlá diskuze o kompetencích, které se mohou klidně vrátit zpět do národních států. V kompetencích zahraniční politiky a bezpečnosti by měla Evropa spíše posilovat.

Moderátor

Když jsme u Unie, výrok, že po Velké Británii opustí Evropskou unii i další státy. Je to něco, co může potenciálně ohrozit celistvost Evropské unie, co může posílit skeptiky integrace natolik, že to může Unii ohrozit?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Kdyby se to dělo, je to velmi nepříjemné pro nás, kteří věříme, že společná Evropská unie je tou nejlepší perspektivou pro Českou republiku. Samozřejmě to posílí i domácí síly, které si myslí něco úplně jiného. Ve svém životě jsem už jednou pod bezprostřední vliv Ruska patřil a nechci si to zopakovat.

Moderátor

Zdá se, že určitý vliv na Donalda Trumpa bymohla mít legenda diplomacie Henry Kissinger, což je zastánce realismu v zahraniční politice. To je dobrá zpráva?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Henry Kissinger je profesionál, pragmatik, který sleduje výsostně americké zájmy a i pro Henryho Kissingera by byla za určitých okolností zcela určitě přijatelná dohoda o rozdělení sfér vlivu. To je něco, v čem kdysi žil, co pro něj bylo přijatelné. Kdyby k takové vizi americká zahraniční politika přistoupila, pak bych si opravdu nepřál patřit na stranu, kterou by americká strana odevzdala svým partnerům.

zdroj: ČT24, 20. 1. 2017

Štítky
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme