Kalousek: Kvůli evidenci tržeb skončí tisíce živnostníků

11. 8. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Michal KUBAL, moderátor

Ministr financí Andrej Babiš tvrdí, že kontrolní hlášení funguje efektivně a dokládá to vyšším výběrem DPH. To samé slibuje v případě evidence tržeb. Proč ji tedy rušit a upravovat, když je schválená a nenechat ji vyzkoušet v praxi?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Není pravda, že díky kontrolnímu hlášení vybíráme více DPH. Více na DPH vybíráme díky většímu růstu ekonomiky. Jestliže máme o 6,5 procenta vyšší spotřebu domácností a DPH vzrostlo jenom o 4,3 procenta, zatímco sociální pojištění o 5,8 procenta, tak není pravda, že kontrolní hlášení přispělo k vyššímu výběru DPH. Zrovna tak to platí o EET. EET nepřispěje k vyššímu výběru DPH a bude naprosto devastující pro drobné podnikatele. A nejenom pro drobné podnikatele. Bude devastující i pro dosažitelnost služeb na venkově, protože řada provozoven svůj provoz zavře. To nám zahraniční příklad říká zcela jasně.

Michal KUBAL, moderátor

Jenom na upřesnění. Řada odborníků říká, že DPH roste víc, než je růst ekonomiky. Větší aktivitu úředníků přiznávají třeba i zástupci zmiňované Asociace malých a středních podniků. Vy jste proti evidenci tržeb podali ústavní stížnost. Už předtím Ústavní soud zamítl předchozí stížnost, která napadala proces schvalování. Věříte v úspěch tentokrát?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

My jsme ji podali, abychom měli čisté svědomí, že jsme udělali všechno, co jsme udělat mohli. Rozhodne Ústavní soud a jeho rozhodnutí budeme respektovat. V každém případě praxe příštího roku bohužel ukáže, co ukázala i v Chorvatsku – EET nepřispěje k narovnání podnikatelského prostředí, nepřispěje k vyššímu výběru DPH. Naopak to utlumí ekonomickou aktivitu a skončí tisíce živností. Skončí dosažitelnost drobných služeb na venkově. Ať už je to kadeřník, ať už je to opravář kol, ať už jsou to zmiňované farmářské trhy. Utrpí ekonomická aktivita drobných podnikatelů. Smát se budou jenom ti velcí. Koneckonců v jejich prospěch se to dělá.

zdroj: Události, ČT 1, 10. 8. 2016

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme