Kalousek: Evropská unie má málo neformálních lídrů

26. 8. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů diskuze s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

David BOREK, moderátor

Když se shodneme, že to nebyla zdvořilostní návštěva, co podle vás bylo skutečným zájmem? Skutečnou agendou, se kterou sem paní Merkelová jela? Myslíme postoje k migraci nebo postoje k evropské integraci?

Miroslav KALOUSEK, poslanec, předseda strany /TOP 09/

Kancléřka Merkelová je představitelkou našeho souseda, jednoho z našich nejbližších partnerů v rámci Evropské unie i Severoatlantické aliance. Nezapomínejme, že je to také náš největší obchodní partner. Podíváme-li se na bilanci zahraničního obchodu, tak je Německo samozřejmě na absolutně prvním místě. Je to tedy důležitý partner a je s ním potřeba tak také jednat. Paní kancléřka je jakýmsi neformálním lídrem Evropské unie. Je zřejmé, že na základě hlasování ve Velké Británii, a neříkejme po Brexitu, protože ten proces ještě nebyl zahájen, potřebujeme vést celou řadu rozhovorů. O tom, jak to bude uspořádáno dál, jaký bude vztah zemí Evropské unie k Velké Británii, jak se povedou jednání. Otázka migrace je pochopitelně také důležitá. Říct ale, že sem přijela, aby začala nátlak na Českou republiku, si myslím, je velmi odvážné tvrzení, byť samozřejmě nechci spekulovat.

Jaroslava POKORNÁ JERMANOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ANO/

Domnívám se, že jsme teď v situaci, kdy by měly jít politické půtky stranou, protože jde o směrování České republiky, potažmo Evropské unie. Měli bychom se u kulatého stolu domluvit, kudy to bude kráčet, aby se nestalo, že za rok, kdy se vymění politická reprezentace, pokud se vymění, dojde k úplnému veletoči a Česká republika půjde úplně jiným směrem. Tohle je téma, na kterém bychom se měli shodnout napříč politickým spektrem.

Miroslav KALOUSEK, poslanec, předseda strany /TOP 09/

Asi je třeba říct, že tím kulatým stolem je logicky Poslanecká sněmovna a především její orgán, kterým je výbor pro Evropskou unii. Tam se měla pozice České republiky diskutovat vždy, když jede předseda vlády na Evropskou radu. Moc mě netrápí, jestli to stanovisko sdělí při bilaterálním jednání, nebo jestli ho sdělí na Evropské radě. Vadí mi ale, že se to velmi podrobné projednávání české pozice odehraje velmi formálně a velmi liknavě. Myslím si, že to je i škoda pro premiéra, protože pak těžko může cítit silnou pozici, kterou by měl, kdyby se to vydiskutovalo řádně. Tam se obávám, že jsou velké rezervy.

Petr FIALA, poslanec, předseda strany /ODS/-

Můžeme tady diskutovat, jak chceme, ale ty skutky se odehrávají při jednání v evropských orgánech a při takovém jednání, jakým je návštěva kancléřky Merkelové. Naše síla je v tom, že budeme spojeni, že si řekneme: Ano, na tomto se shodujeme, to chce Česká republika prosazovat, to budeme všichni zastávat. Pak máme šanci něco prosadit. Pan premiér tuhle šanci nevyužil a nevím, jakou pozici kancléřce Merkelové sděluje. Uvědomme si ještě jednu věc - já ani nevím, jakou pozici má vláda, protože, když si poslechnu výroky pana premiéra Sobotky, výroky pana místopředsedy vlády Babiše, tak mně vůbec není jasné, jestli má vláda k těm klíčovým otázkám nějakou pozici.

Miroslav KALOUSEK, poslanec, předseda strany /TOP 09/

Že to nevíte vy, jakou má vláda pozici...Vláda to neví taky, jakou má pozici. To je větší problém.

David BOREK, moderátor

Paní Jermanová, předpokládám, že jste v kódovaném jazyce mluvila o tom, že členové vlády za hnutí ANO nebyli plně informováni o tom, že paní Merkelová přijede do České republiky. Čili, byla to podle vás spíše sólo akce pana Sobotky a ČSSD?

Jaroslava POKORNÁ JERMANOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ANO/

Vnímám to jako alibi pro pana premiéra, aby se mohl opřít o nějakého partnera a čelit tomu tlaku, který jde zevnitř, že my prostě nechceme Evropskou unii v tom nastavení, v jakém je. Se vší úctou k paní Merkelové, ona se asi stala, bohužel, promiňte mi ten výraz, obětí migrační vlny a nezvládnuté situace. Chyba je na všech stranách a nejenom u ní v Německu, ale vlastně v celé Evropské unii. Vnímám Evropskou unii tak, že to je uskupení suverénních států.

Miroslav KALOUSEK, poslanec, předseda strany /TOP 09/

Paní místopředsedkyně, ale my jsme také Evropská unie, a to řešení musíme najít společně.

David BOREK, moderátor

Mimochodem, pane Kalousku, vy jste použil termín "vůdčí politička" nebo "lídr Evropské unie". Napadlo vás před těmi 12, 13 lety, že se takovéto termíny budou jednou používat jako popis reality? Nebylo tehdy to vstupování do Evropské unie přece jenom trochu idealističtější, jako vstupování do spolku rovných?

Miroslav KALOUSEK, poslanec, předseda strany /TOP 09/

Možná nejsem idealista, ale Evropa měla vždycky své neformální lídry. Ať to byl pan Kohl, pan Mitterrand nebo Jacques Chirac. Co mě dnes trápí je jejich nedostatek. Evropská unie by v těchto rozhodujících chvílích, kdy nám všem není úplně nejlehčeji, měla mít trochu větší výdrž než jenom administrativní zpracování. Takže mě pojem "neformální lídr" neuráží a myslím si, že Evropa ho měla vždycky.

David BOREK, moderátor

Kdybyste měl napsat knížku o česko-německých vztazích a měli byste vymyslet úderný nadpis té knížky, který by popisoval česko-německé vztahy a pozici 10milionového Česka a 82milionového Německa. Jak byste to definoval? Spojenectví, přátelství, idyla? Nebo něco jiného?

Miroslav KALOUSEK, poslanec, předseda strany /TOP 09/

Kdybych měl, nedej Bože, napsat knihu, tak bych ji asi nazval "Tisíc let soužití". Opravdu je to tisíc let soužití našich národů v tomhle prostoru s tím, že doufejme, tady budou další tisíce let soužití. Naše země nikdo nikam neodstěhuje. Je v zájmu obou národů, obou zemí, aby ty vztahy byly o nejlepší a čerpali jsme z tisíciletých zkušeností. Najdeme tam všechny momenty. Jak ty dobré, tak ty velmi zlé momenty. Ty zlé nesmíme opakovat.

David BOREK, moderátor

Na závěr téma sankcí proti Rusku. V dějinách střední Evropy, zejména v polských dějinách, velice silně rezonuje strach z německo-ruské dohody na úkor střední Evropy. Předpokládám, že v ukrajinské krizi tento moment zatím příliš silný není. Vede Německo správně Evropskou unii v otázce dojednávání usmíření na Ukrajině? Je ten proces je správný, nebo měl by se změnit, nebo by mělo nastat to, o čem mluví prezident, tedy zrušení sankcí?

Miroslav KALOUSEK, poslanec, předseda strany /TOP 09/

Já a celá moje strana jsme proti zrušení sankcí. Mám-li trochu reflektovat polskou obavu, tak ta vychází také z nějakých historických zkušeností. Rád bych všem, kteří chtějí oslabovat Evropskou unii, nebo z ní dokonce vystupovat, řekl, že existence Evropské unie je garancí toho, že se neposílí dialog Moskva a Berlín tak, že by to mohlo být nepříjemné jak pro Polsko, tak pro nás.

David BOREK, moderátor

A není to naopak? Není to tak, že Německo je i v Evropě natolik silné, že celou Evropu táhne svým směrem?

Miroslav KALOUSEK, poslanec, předseda strany /TOP 09/

Ne, ne, ne. S Moskvou je samozřejmě třeba jednat. Myslím si, že s ní Evropská unie jedná způsobem, který je realitou, je uměním možného. Neexistence Evropské unie by ale, a to bychom si měli uvědomit, znamenala výrazné posílení Německa a posílení dialogu Berlín-Moskva. Posílení dialogu Berlín-Moskva opravdu není v zájmu České republiky.

Petr FIALA, poslanec, předseda strany /ODS/

Pokud by se uvažovalo o zrušení sankcí, tak to musí být na základě dohody s Ruskem. Musíme přesně vědět, čeho v té dohodě chceme dosáhnout. Problém sankcí není, že by nebyly až tak účinné. Problém sankcí je, že možná ani nevíme úplně přesně, co od Ruska chceme. A to je určité úskalí, které pořád vyvolává otázky. Zda jsou sankce namístě nebo nejsou. Co v mezinárodní politice nejde, aby někdo jednal navzdory všem dohodám proti světové rovnováze, která se hrozně těžko nastavuje, a my jsme potom řekli: "Dobře, nic se neděje, necháme to tak ..." a mávneme nad tím rukou kvůli ekonomickým zájmům. Takto to nefunguje.

Miroslav KALOUSEK, poslanec, předseda strany /TOP 09/

Hovoříme-li o ekonomických zájmech, tak je asi dobře připomenout, že náš export do Ruska tvoří 1,8 % z našeho celkového exportu. Samozřejmě v případě čísel sponzorů pana prezidenta ta čísla vypadají jinak, ale za celou Českou republiku je to 1,8 %.

zdroj: Události, komentáře, 25. 8. 2016

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme