Kalousek: Dodržujme pravidla a respektujme nezávislost policie

10. 6. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátor

Co teď sledujeme na policejně-politické scéně? Je to pád vlády, je to běžná reorganizace nebo to je válka policistů se státními zástupci? Co je to?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Rád bych apeloval především na dodržování pravidel. Právě proto, že je ta situace tak nepřehledná, je důležité, aby byla dodržována pravidla. Reorganizace je ze zákona rozhodnutí policejního prezidenta. To znamená, není to třeba zákon o státním zastupitelství, který je politickým rozhodnutím parlamentu. Je to rozhodnutí policejního prezidenta. My jsme vždycky chtěli politicky nezávislou policii, chtěli jsme, aby policie nebyla vystavována politickým tlakům. Proto teď velmi vyčítám - především politikům ANO, že s hysterií, kterou si nepamatuji, se v podstatě snaží změnit nepolitické rozhodnutí policejního prezidenta, místo toho, aby věcně diskutovali. Vidím tam nějaký zástupný problém, ale nevím jaký.

Moderátor

Vy máte za to, že existuje prostor k věcné diskuzi? Protože časový tlak to je jeden z hlavních faktorů, který zmiňují všichni aktéři kauzy.

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Vždy je prostor k věcné diskuzi, to je jedna věc. Druhá věc je, že je tady jasně daná odpovědnost. Tohle není odpovědnost vlády. To není odpovědnost parlamentu. To je odpovědnost policejního prezidenta, který má pro to, aby mu policie fungovala tak, jak má, právo učinit příslušné kroky. Jediný politik, který mu to schvaluje, je ministr vnitra Chovanec. To znamená, není to ani odpovědnost vlády. Je to rozhodnutí, které svým charakterem není politické. Rád bych, aby někteří politici dali ruce pryč od nezávislosti policie, protože se jí snaží tou politickou a mediální hysterií ovlivnit.

Moderátor

Nezlobte se pane předsedo, podpis ministra vnitra. To je přece politické rozhodnutí. On to může nepodepsat, tím pádem by to vůbec neplatilo.

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Samozřejmě. Rozhodnutí je policejního prezidenta, které je nepolitické. Politickou kontrolu, která nad každým represivním orgánem musí být, má člen vlády, ministr vnitra. Je na něm, aby zkontroloval, zda to rozhodnutí pokládá za správné a nese si za to politickou odpovědnost. V tomto případě je to skutečně odpovědnost jednoho ministra. Není to odpovědnost celé vlády, protože vláda o tom ve sboru nerozhoduje. Proto by měli všichni ostatní politici dát ruce pryč od nezávislosti policie. Maximálně mohou vést politickou diskuzi s ministrem Chovancem, ale neměli by útočit na policejní prezidium. To je nepřípustné.

Moderátor

Když odhlédneme od formálních aspektů, které zmiňujete, ohledně toho, kdo co podepisuje a kdo co rozhoduje. Je správný samotný akt slučování dvou elitních útvarů za podmínek, kterých jsme byli svědky? Tedy že by to mělo začít platit za měsíc. Nikdo o tom nevěděl, včetně poslanců bezpečnostního výboru. Zkrátka veškeré kontroverze, které teď zmiňují politici hnutí ANO.

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Nehněvejte se, ve vší úctě. Musím se ohradit proti tomu, že říkáte, že to jsou formální aspekty. To nejsou formální aspekty. To je dodržování zákonů a pravidel v právním státu. Právě proto, že hnutí ANO většinou kašle na dodržování pravidel a zákonů v právním státu, mohou vznikat takovéto situace. Dodržujme pravidla právního státu a dejme ruce pryč od nezávislosti policie. Uvědomme si, kdo za co odpovídá a k čemu má kdo pravomoci. To je strašně důležité. To není formální.

Moderátor

Tak dobře, zaměňme termíny, ale teď k té podstatě.

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

K té podstatě se ptáte jistě dobře, ale špatného. Protože předseda politické strany, jehož to není oborem, a který s tím ani nebyl seznámen, k tomu nemůže říct nic jiného, než že bere na vědomí rozhodnutí policejního prezidenta. Pokud se to rozhodnutí ukáže jako špatné, tak za to policejní prezident a jistě i ministr vnitra ponesou svojí odpovědnost. Abych k tomu mohl mít jakýkoliv komentář, zda to je nebo není správné, musel bych se zúčastnit nějaké odborné diskuze. To nepřísluší předsedovi opoziční strany.

Moderátor

Tak já předpokládám, že jste měl podvědomí o tom, že podobné slučování chystal už někdejší ministr vnitra Kubice, kde to mělo vypadat podobně a řešila to vláda, ve které jste zasedal.

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Řeknu k tomu zhruba to, co řekl pan prezident. Pan prezident řekl, že vítá konkurenci dvou celorepublikových útvarů. Já si to nemyslím. Nemyslím si, že ve státních institucích by měla panovat hospodářská soutěž a konkurence. Já si myslím, že by tam měly být jasně vymezené úkoly. Ty jasně vymezené úkoly by ve prospěch daňového poplatníka měly jednotlivé útvary a odbory plnit. Když jsem byl ministr, tak bych určitě netrpěl konkurenci mezi dvěma orgány mého ministerstva, které by si konkurovaly ve stejné problematice. Snažil bych se, aby každý dělal svou práci, a tudíž ji dělal pořádně. To je takový můj obecný pohled na věc.

Moderátor

Když už mluvíme o tom, jak si jednotlivé složky policie v tomto případě konkurují. Já jsem dnes ráno četl tweet vašeho kolegy pana místopředsedy Gazdíka, který psal něco o tom, že v tuto chvíli to vidí tak, že máme ve státně moc zákonodárnou, moc výkonnou, moc soudní a pak tu máme Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které teď předvolává k vysvětlení policejního prezidenta a podobně. Vnímáte tento krok Vrchního státního zastupitelství jako vměšování se?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Samozřejmě, že ten krok může vyvolat řadu spekulací, do jaké míry je relevantní a do jaké míry to může být účelový nátlak na policii, aby změnila své rozhodnutí. Jsem přesvědčen, že pan nejvyšší státní zástupce by měl tu věc rychle prověřit a neprodleně informovat veřejnost o tom, že to je naprosto v pořádku nebo není, a také si za to nést svojí odpovědnost. Policie a státní zastupitelství jsou dvě instituce jedné exekutivy. Obě dvě podléhají vládě a neměla by mezi nimi existovat válka. V tom by si vláda měla udělat pořádek.

Moderátor

Ta válka zatím neexistuje podle Vás?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Je to takový náznak hezké války. Jestliže státní zastupitelství právě v tuto chvíli zahajuje přípravné úkony v trestním řízení nebo jak to nazvat, když si pozve policejního prezidenta k podání vysvětlení a z policie od ministra vnitra zaznívají hlasy, že to může být účelová kriminalizace, tak je to něco, co se mi jako politikovi samozřejmě nelíbí, protože to je stále stejná firma. Státní zastupitelství nemá nezávislé rozhodování, tak jako mají soudy. Státní zastupitelství má ze zákona nestranný výkon působnosti a je součástí exekutivy zrovna tak, jako je součástí exekutivy policie.

zdroj: ČT24, 10. 6. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme