Jeništa: Za mým úspěchem stojí moji spolupracovníci

Rozhovor s vítězem senátních voleb Luďkem Jeništou

Luděk Jeništa je přesvědčený o tom, že v jeho politické kariéře mu pomáhá spoustu lidí, kteří si to možná ani neuvědomují. Například jeho spolupracovníci na městě. I těm patří jeho velký dík za vše, co dokázal.

22. 10. 2012

Věřil jste, že vyhrajete? A proč?

Ve skrytu duše jsem věřil, že mohu uspět. V můj prospěch hrálo několik skutečností a specifik těchto voleb.

Co bylo podle vašeho názoru „TO“, co vás přivedlo k vítězství?

Bylo to několik základních aspektů. Moji Vlašimáci, kterým tímto moc děkuji. Klobouk dolů. Dále současná pozice ODS u veřejnosti. Má pozice starosty v obecném vnímání a výsledky práce ve Vlašimi. Také (ne)podpora mého protikandidáta v jeho regionu. Měl jsem ale i nevýhody. Například to, že z regionu Vlašimska bylo odebráno 37 obcí ke Kutné Hoře, vše na jih a východ od Vlašimi.

Jaká byla vaše první reakce poté, co jste se dozvěděl, že jste vyhrál? Co vám v tu chvíli prolétlo hlavou?

Byl jsem napjatější než v jiných volbách, kde jsem kandidoval za celé uskupení. Toto je individuální kandidatura, proto mi spadl velký kámen odpovědnosti ze srdce. Měl jsem velkou radost sám i kvůli všem, kteří mi pomáhali, přáli a věřili. Pocítil jsem i lítost nad mým soupeřem, Karla Šebka považuji za dobrého a čestného chlapa, raději bych porazil někoho jiného.

Jak a s kým oslavíte své vítězství?

Výsledky jsem sledoval doma s rodinou u televize. Ale hned po vyhlášení výsledků mě čekaly starostovské povinnosti. Poslední přípravy a zahájení koncertu Podblanického hudebního festivalu, poté společenské posezení s aktéry (Felix Slováček, Alfréd Strejček a další) a starosty regionu. Takže oslava bude, ale zatím musela být odložena. A bude s těmi, kteří mají svůj podíl na mém úspěchu. Včera jsem měl desítky hovorů, dostal jsem více než tři sta krásných SMS zpráv, ale nebylo v mých silách všem odpovědět. Tak alespoň touto cestou moc všem děkuji, jejich podpory si opravdu vážím.

Co bude první věc z vašeho volebního programu, kterou budete chtít realizovat?

Nejblíže je práce na realizaci takzvaného vlastnického provozování úpravny vody Želivka ÚVŽ). Chceme vytvořit společnost, která by vykonávala tento provoz a byla stoprocentně vlastněna městy a obcemi, jež jsou zároveň akcionáři ÚVŽ. Chceme, aby veškeré zisky zůstávaly doma a byly využity pro kvalitu pitné vody pro Prahu, Říčansko, Benešovsko, Vlašimsko, ale i Beroun, část Kladna, Jílové, Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Humpolec,Zruč nad Sázavou a další obce.

Co říkáte tomu, že vaše strana přišla v krajských volbách o tolik mandátů?

Ve Středočeském kraji nepřišla. Starostové (STAN) kandidovali v kraji ve spojení s TOP 09 a z deseti získaných mandátů drží právě STAN šest mandátů, což je proti předešlému období o dva více. Nicméně je čeká asi opět práce v opozici.

Zatímco krajské a senátní volby jsou za námi, ty prezidentské nás teprve čekají. Koho byste si vy přál za hlavu státu?

Určitou představu mám, ale každopádně si počkám na volební kampaň jednotlivých kandidátů. Odpovídám takto, protože senát při volbě prezidenta ztratil svou důležitou úlohu a jsem teď v pozici kteréhokoli občana. Zatím vede Jan Fischer a musím přiznat, že za určitých okolností by mi nevadil.

Tykadlová aféra. Nejdřív je politikům na předvolebních plakátech přimalovával řidič MHD v Olomouci Roman Smetana a dostal se za to do vězení. Potom je v Praze Tomáši Töpferovi přimalovali dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remunda, čímž mu prý chtěli vyjádřit podporu. Co si o tom myslíte?

Myslím, že se to dá kvalifikovat jako ničení cizího majetku, ale v případě, že majitel dotyčného zažaluje. Nemám ve zvyku polemizovat nad rozhodnutím soudu. Ale…Já měl také při volbách poškozený banner a dokonce jsme na kamerách odhalili „pachatele“, ale co si na něm vezmu? Je to prostě v poloze: „Kde není žalobce, tam není soudce,“ a já bych na straně „otykadlovaných“ žalobcem určitě nebyl. Mám usilovat, aby jinak normální člověk neměl kvůli tomu čistý trestní rejstřík a nemohl se třeba ucházet o atraktivní zajímavou práci? Tak poškozen jsem opravdu nebyl. Ale lidé by si rizika takového počínání měli uvědomit a svůj názor vyjadřovat nejlépe ve volebních místnostech.

Jste pro zavedení Eura?

Ekonomická situace v Evropě jasně ukazuje, že zatím se zavedením eura není vůbec kam spěchat. Myslím, že nás, a eurozónu o to víc, čeká ještě mnoho peripetií vzhledem ke stavu ekonomik některých evropských států.

Dnešní mladá generace půjde do penze až po dosažení sedmdesátky. Přitom pro teenagery jsou starci a stařeny všichni, komu bylo již třicet čtyři. Pro některé zaměstnavatele to jsou čtyřicátníci a experti hovoří dokonce, že stáří začíná v sedmdesáti pěti letech. Jaký je podle vás optimální důchodový věk?

Když si představím, že generace mých rodičů chodila do důchodu třeba už i ve třiapadesáti, častěji v padesáti pěti letech, tak to je dnes opravdu k úsměvu. Ale těch šedesát pět let (postupně za 15 let) považuji za celkem optimální, pokud musíme, a to musíme, určit jednotné věkové číslo. Nicméně všichni okolo sebe vidíme, jak je to individuální záležitost a zdravotnictví se vyvíjí takovým tempem, že je dnes opravdu těžké říci, co vše bude možné za dvacet, třicet let. Já mám ale s lidmi před důchodem velice dobré pracovní zkušenosti. Kam se někdy hrabou mladí, ale i zde je to velmi individuální.

(mak)

Benešovský deník, 22. 10. 2012, rubrika: Benešovsko-region, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme