Jeništa: Korupci zcela vymýtit nelze

Rozhovor se senátorem Luďkem Jeništou

3. 10. 2013

Vaše kariéra politika je zajímavá. Byl jste poslancem, krajským zastupitelem a starostou. Nyní zastáváte post starosty a senátora, jak jde vše skloubit dohromady?

Nejnáročnějším obdobím bylo, když jsem vlastně ještě kromě starostování byl členem poslanecké sněmovny a zároveň krajským zastupitelem. V současné době to senátorství a starostování možné skloubit je, ovšem za předpokladu dobrého uspořádání pracovního harmonogramu a časté práce doma po večerech. A také musí člověk mít okolo sebe tým schopných, erudovaných a aktivních lidí, což se mi, myslím, podařilo, pak to jde. Spojení takovýchto dvou funkcí může být i prospěšné, protože svým způsobem člověk může i trochu ovlivňovat tvorbu a znění zákonů, především těch zákonů, které se týkají komunální sféry, člověk ví o problémech měst a může je vnášet do diskuzí.

Co říkáte současné politické situaci? Byla zde ona korupční kauza, padla vláda...

Jsem zvědav, jak ta kauza dopadne. Já osobně se na to dívám trochu skepticky. Obvinění z korupce, ke které mělo dojít formou pracovních pozic, mi přijde přitažené za vlasy. To je přeci věc, která se zde děje od revoluce a děla se určitě i před ní. Samozřejmě, neznám konkrétní detaily kauzy, ale obecně řečeno se kriminalizuje něco, co je zde již řadu let běžné. Padla vláda, budou nové volby. Ta situace došla do takového stádia, že už ani jiná alternativa nebyla. Lidé budou mít teď možnost zvolit si zástupce, které uznají za nejlepší. Začíná volební kampaň a já jsem poměrně dost zklamán přístupem pana prezidenta Zemana. Na jedné straně říká, že sliby voličům se musí plnit (tleskám), ale na druhé straně jeho sliby o sbližování stran, zahrabávání zákopů a zejména nadstranickosti prezidenta - tyto sliby, a slyšel jsem je v kampani mnohokrát, vylétly rychle hradním komínem. Ano, zákon opět porušen není, ale správné to také není. Škoda!

Co Vy a korupce, setkal jste se s ní?

Pokud řeknu, že jsem se s korupcí setkal, tak budu napaden, že jsem to neoznámil a na druhou stranu, když řeknu, že jsem se s ní nesetkal, tak budu vnímán jako exot. Takže samozřejmě s určitými náznaky nabídek se člověk setká vždycky, ale pokud postupujete přesně podle zákona a samospráva si ten zákon ještě vlastní vnitřní směrnicí mnohonásobně zpřísní, pak s tím problémy nejsou. Dneska se snažíme dělat opatření a zákony omezující korupci, ale zcela vymýtit ji nelze. Na projektech se podílí mnoho složek a nikdy nezaručíte u všeho „křišťálovou čistotu“. Nicméně s korupcí je třeba stále intenzivně bojovat a je to běh na opravdu dlouhou trať.

Poslední otázka, kam povedou Vaše další kroky v politice?

Tak já bych měl za rok obhajovat post starosty, což s největší pravděpodobností udělám, a ať uspěji či nikoli, nadále budu senátorem. O žádných jiných funkcích teď neuvažuji.“ Děkuji za rozhovor!

-jip-

Jiskra, 3. 10. 2013, str. 8

Štítky
Osobnosti: Luděk Jeništa
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme