Hudeček: ANO představuje stranu vůdcovského typu

Rozhovor s primátorem hlavního města Prahy Tomášem Hudečkem

Lídr TOP 09 v Praze Tomáš Hudeček se pouští do obhajoby funkce primátora. Po volbách odmítá spolupráci nejméně se třemi stranami. Firma eMoney Services, která stojí za projektem Opencard, včera oznámila, že končí vyjednávání s Prahou. Primátor Tomáš Hudeček připouští, že už je přichystaná alternativa ke kartě Pražana. Teď ji podle něj prověřují právníci. „Máme připraveno alternativní řešení, které by postupně mohlo začít nahrazovat Opencard, pokud bychom se nedohodli s EMS,“ říká primátor v rozhovoru, který probíhal na náplavce Rašínova nábřeží nedaleko jeho bytu.

2. 10. 2014

Na náplavce se nabízí otázka: je to pár let, co se to tu muselo celé předláždit kvůli cyklopruhu. Nový správce teď ale uvažuje o tom, že cyklodoprava z náplavky zmizí. Že se přesune nahoru k silnici, je to pravda?
To, o čem mluvíte, je před realizací. V určitém rozsahu denních hodin se náplavka natolik zaplnila pěšími účastníky místních zábav, že se v podstatě stala pro cyklisty neprůjezdnou. Nastalo to, co je ve společnosti přirozené.

Ale cyklistické předláždění stálo osm milionů korun. To chcete říct, že to bylo zbytečné a bude se stavět cyklostezka někde jinde?
Nebylo to zbytečné, to dláždění tam zůstane. Z náplavky se stane pěší zóna, což de facto znamená, že cyklisté budou moci na náplavce zůstat taky, ale nebudou mít přednost, jako mají teď. Přednost budou mít chodci. Proč bychom cyklisty úplně vyháněli, když třeba v ranních hodinách je tam úplně volno?

Váš náměstek Jiří Nouza v úterý uvedl, že se Blanka otevře 2. prosince. Zároveň se objevily spekulace, že je to jen předvolební plácnutí do vody, že se tento termín nedá stihnout. Jak to tedy je? Budeme jezdit Blankou 2. prosince?
Nechci reagovat na spekulace. Tunel Blanka je hotový, dodavatelské firmy svoji práci odvedly. Na tento termín je stanoveno zahájení zkušebního provozu, samozřejmě za předpokladu, že dojde k úspěšným testováním technologické části a bezpečnostních systémů, která nyní probíhají.

Když jsme u miliardových projektů Prahy, několikrát jste prohlásil, že do rady přinesete jasné řešení problému Opencard, ale to se nestalo.
Jakýkoliv problém s Opencard bude problém, který už nepocítí žádný Pražan. Máme městskou společnost Operátor Opencard, na kterou přešla veškerá aktiva vůči společnosti EMS (eMoney Services, dříve Haguess), každý si teď může koupit kartu bez obav z toho, že by mu přestala fungovat. Problém je, že Praha stále musí za každého nového uživatele platit licenční poplatek. Bude na politické reprezentaci, aby v řádech jednotek měsíců rozhodla, jestli Opencard rozvine a bude tento poplatek stále platit, nebo půjde směrem úplně jiné aplikace a bez licenčních poplatků.

Ale vy jste od eMoney Services obdrželi tři nabídky, dvě z toho, jak kartu komerčně rozvinout. Na žádnou Praha nereflektovala. Termín pro odpověď na tu poslední přitom vypršel v úterý.
Společnost EMS nám sdělila, že svou nabídku stahuje, protože jsme žádnou ze tří možností nevyužili. Pouze nám však předkládali variace původní nabídky za téměř půl miliardy korun. Nepřesvědčili nás, že se tato cena alespoň vzdáleně blíží realitě. Operátor Opencard proto připravil alternativu, kterou teď ověřuje právní posudek. Máme připraveno řešení, které by postupně mohlo začít nahrazovat Opencard, pokud bychom se nedohodli s EMS.

Buďte prosím trochu konkrétnější, o jakou alternativu jde? Mluví se o inKartě Českých drah, Plzeňské kartě…
Nemůžu být zatím konkrétnější, a to nejméně do doby, než budeme mít výsledky právních posudků, že naše cesta je správná.

Jak podle vás bude vypadat rada po volbách?
Nechci samozřejmě jméno konkrétní strany, která volby vyhraje, ale na magistrát se chce dostat více než třicet stran, což je historický rekord. Nerad bych výsledky voleb předjímal, předvolební průzkumy nepovažuji za relevantní. Když se na ty nové strany podíváte podrobněji, zjistíte, že většina z nich vznikla rozpadem ODS. Všichni, kteří z ní odešli, mají tendenci zakládat něco nového a pravděpodobně se držet svých dřívějších koryt. S takovými partajemi nelze koalici vytvořit. Alespoň z mého pohledu. To platí i o komunistech.

Komunisty zmiňujete dlouhodobě, ale nedávno mimo jiné na černou listinu přidala TOP 09 i ANO. Proč?
Ať už na celorepublikové nebo na pražské úrovni představuje ANO stranu vůdcovského typu.

A to je ten hlavní důvod?
Ano. Obávám se, že pod pokličkou boje s lobbisty a korupcí hrozí návrat dřívějšího systému, tentokrát v čele s někdejšími představiteli komunistického režimu. A právě z těchto důvodů se mi zdá povolební spolupráce s ANO jako nepravděpodobná.

***

Předvolební rozhovor

Tomáš Hudeček
Primátorem je od června 2013, kdy byl po rozpadu koalice ODS a TOP 09 odvolán tehdejší primátor Bohuslav Svoboda. Hudeček byl do té doby Svobodovým prvním náměstkem.
Studoval na Přírodovědecké fakultě v Olomouci a na Univerzitě Karlově.
Členem TOP 09 je od roku 2009, kdy se stal šéfem regionální organizace v Praze 8.
V minulosti se věnoval sportovnímu tanci, vlastní dokonce trenérskou licenci. Teď se mimo jiné věnuje hře na saxofon.

Mf DNES přinesla sérii rozhovorů s osmi lídry pražských stran a hnutí, které se utkají v boji o magistrát. Klíčem k jejich oslovení byl volební výsledek politických stran z loňských parlamentních voleb v Praze. Rozhovor se současným primátorem Tomášem Hudečkem (TOP 09) byl poslední v řadě. 

Vojtěch Janda

Mladá fronta DNES, 2. 10. 2014, rubrika: Praha, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme