Horník: Musíme region umět lépe prodávat

Rozhovor se senátorem Janem Horníkem

25. 10. 2010

* Senátor má podle vás být i jakýmsi ombudsmanem. Co v tomto směru podniknete?

Chci více klást důraz na práci v regionu ve spolupráci s asistenty, kteří budou v Praze. Mám vyhlídnuté zhruba tři osoby. Na Karlovarsku bych chtěl zavést něco v tom smyslu, že senátor by měl být takovým ombudsmanem, který by měl být nad věcí. To znamená pokusit se spojovat slušné lidi z levice i pravice a pak se bavit o konkrétních věcech, kudy by Karlovarsko mohlo jít a co k tomu bude možné udělat.

* Pomoc potřebuje i jih regionu?

Přesně tak. Když jsem region znovu objížděl, tak rozdíly jsou mnohde doslova obří. Nedovedu přesně zhodnotit, zdali je to věcí nečinností místních zastupitelů nebo zda nemají takové možnosti. Přeci jen, když vidím ty klenoty, které máme, třeba areál ve Valči nebo Chyši, tak bychom měli s poslanci a dalšími lidmi této oblasti kraje pomoct. Mají co nabídnout. Karlovarsko se musíme naučit lépe prodávat.

* Jaké jsou vaše priority pro nadcházejících šest let, co budete sedět v senátorském křesle?

Samozřejmě jedním z hlavních témat je zdravotnictví a doprava. Konkrétně silnice R6 a její dostavba. Nebude chybět rozvoj cestovního ruchu. K tomu všemu bych se chtěl i nadále věnovat práci, kterou jsem doposud v senátu dělal. Tedy vše spojené s životním prostředím, s regionálním rozvojem a také veřejnou správou.

* V Senátu jste byl pověřen i úkoly v různých organizacích, ať je to Správa úložišť radioaktivních odpadů či Zelená úsporám a další. To do zmiňovaného patřilo. Kdo rozhodne, jestli budete v této oblasti pracovat i nadále?

Záleží na koaličních jednáních. Vše je otázkou, protože se změnily síly v Senátu ve prospěch ČSSD.

* Zmínil jste, že byste byl rád, kdyby sociální demokraté pochopili potřebu reforem. Mají v Senátu většinu a bude to mnohdy těžké. Jak to vidíte?

Měli by pochopit, že bychom neměli reformy brzdit a o reformách bychom měli mluvit. Senát by neměl být brzdou.

* Čekal jste tak jasný výsledek ve volbách o víkendu?

Takový výsledek jsem nečekal ani náhodou. Podpory voličů si velmi vážím především díky tomu, že jsem byl v době před volbami terčem špinavé negativní kampaně. Dostával jsem masáž nejen já, ale i moje rodina a ti, kteří se mnou dělali předvolební kampaň. Cením si toho, že lidé této kampani neuvěřili.

* Zmiňoval jste se o nízké volební účasti.

Mrzí mě velmi nízká účast. Je to zřejmě zapříčiněno poměry, jaké v politice panují.

* Kdy a kde budete mít senátorskou kancelář?

Zatím nevím kdy a kde, ale každopádně v Karlových Varech.

Radek Duchoň

Mf Dnes, 25. 10. 2010, Rubrika: Kraj Karlovarský, Strana: 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme