Holubář: Jsem rváč a mám dostatek zkušeností

11. 10. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů debaty na ČT24 s Jiřím Holubářem, kandidátem do Senátu v obvodu Praha 10)

Moderátor

Pane Holubáři, jaký je Váš program. Proč volit Vás?

Jiří Holubář, kandidát do Senátu /TOP 09/

Do politiky jsem vstoupil s komunálním tématem. Byla to rekonstrukce Polikliniky Malešice, u které jsem si vyzkoušel, že politika funguje. Peticí se nám podařilo pozastavit, respektive dovést chaotickou a neprůhlednou rekonstrukci polikliniky do stádia, kdy bylo s lékaři a s pronájemcem ze strany radnice jednáno. To je mé komunální téma. Na celostátní úrovni přicházím s programem, kterým bych chtěl zastavit nebo pozastavit odchod lékařů do zahraničí. Chtěl bych se věnovat sociální problematice a problematice lékařských prohlídek mladých sportovců.

Moderátor

Předpokládám, že z toho i vyplývá Vaše možné angažmá v některých senátních výborech. Máte už rozmyšleno, kam směřovat?

Jiří Holubář, kandidát do Senátu /TOP 09/

Z hlediska své profese bych směřoval do zdravotního a sociálního výboru. Myslím si, že k tomu mám dost zkušeností a předpokladů ze své bohaté čtyřicetileté praxe.

Moderátor

Jaká je první věc, kterou byste v pozici senátora udělal?

Jiří Holubář, kandidát do Senátu /TOP 09/

Téma, které rezonuje společností, je odchod lékařů do zahraničí. To má samozřejmě několik aspektů a teď bude obměněným Senátem schvalován zákon o dalším vzdělávání lékařů. Sněmovna ho má příští týden k projednání. Jde o to, abychom co nejlépe zjednodušili vzdělávání lékařů i sester. Udělali jej více ekonomické a racionální. Pak se chci věnovat menším tématům v zákonech, které v současné době platí. Narazil jsem na nesrovnalosti v určitých paragrafech a chtěl bych rozvinout a novelizovat například zákon o zdravotních prohlídkách mladých sportovců. Chtěl bych, aby se prohlídky zefektivnily, zdokonalily a udělaly se více odbornými. Myslím, že si naši mladí sportovci ve výkonnostním i v rekreačním sportu zaslouží, aby nedocházelo během jejich sportovního vývoje k nějakým náhlým stavům.

Moderátor

Máte v hlavě nějaký zákon, který se aktuálně nachází v legislativním kolečku a potřeboval by přepracovat, či vrátit Sněmovně?

Jiří Holubář, kandidát do Senátu /TOP 09/

Pro mně osobně je to opět případ z mé praxe. Jde o nařízení vlády 276 z roku 2015 o odškodňování pracovních úrazů. Protože jsem dlouhá léta dělal znalce pojišťovny a posudkového lékaře úrazových stavů, narazil jsem tam na poměrně velké nesrovnalosti. Na tom bych chtěl zapracovat, protože jsou tam věci, které jsou zajímavé a někdy se rozcházejí ve svých výsledcích.

Moderátor

Otázka je, do jaké míry budete mít možnost coby senátor zasahovat do nařízení vlády, což není úplně typický legislativní akt…

Jiří Holubář, kandidát do Senátu /TOP 09/

Není to typické, ale je možné se napříč spektrem pokusit o nějakou změnu.

Moderátor

Máte přehled, kolik stála vaše kampaň v prvním kolo a kolik bude stát v druhém?

Jiří Holubář, kandidát do Senátu /TOP 09/

První kolo, podle zpráv z mého štábu, stálo kolem 1 milionu korun. Náklady na druhé kolo předpokládáme 300 tisíc korun.

Moderátor

Proč by lidé v Praze 10 měli volit právě Vás?

Jiří Holubář, kandidát do Senátu /TOP 09/

 

Čtyřicet let žiji a pracuji na Praze 10. Denně naslouchám svým pacientům. Vím, co potřebují a jaké mají problémy. Cítím od nich velikou podporu. Dali mi podporu již v dubnu, kdy mě v anketě zvolili Lékařem roku za rok 2015. Ta podpora je opravdu velmi silná. Myslím si, že mám dostatek zkušeností, rozhodnosti, odvahy. Jsem schopen řešit problémy. Před několika málo hodinami jsem dostal zprávu, že na celostátní úrovni mě bude podporovat ODS z rozhodnutí pana Fialy. Dostal jsem příslib od pana doktora Schwarze, že mně vyjádří podporu ve druhém kole a současně mně vyjádří podporu i paní magistra Cabrnochová. Ta podpora je a z boje neutíkám. Jsem rváč a věřím, že to dotáhneme do vítězného konce.

zdroj: ČT24, 10. 11. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme