Heger: Zdravotní sestry si zaslouží více peněz

27. 7. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem)

moderátorka

Leoš Heger z TOP 09 je místopředseda strany a taky bývalým ministrem zdravotnictví. Dobrý den Vám přeji.

Leoš Heger, místopředseda strany a bývalý ministr zdravotnictví/TOP 09/

Dobrý den.

moderátorka

Já začnu od konce. Pan Engel narážel na zvýšení plateb za státní pojištěnce, ale řekl jednu docela zajímavou větu, že ministr zdravotnictví vlastně ztrácí jakousi zodpovědnost ve chvíli, kdy chtěl víc a nakonec dostal vlastně míň, pokud jde o to navýšení za státní pojištěnce. Lze to takto vykládat?

Leoš Heger, místopředseda strany a bývalý ministr zdravotnictví/TOP 09/

Já si myslím, že hlavní zodpovědnost ministra zdravotnictví je snažit se zvyšovat efektivitu systému. To je jeho naprosto jednoznačná pravomoc. Řadu těch mechanismů má v ruce, i když to není jednoduchá záležitost. To, jestli dostane do systému více peněz, je spíše věcí celé vlády. Ne jednoho jediného ministra. Samozřejmě v tom také může nějak působit. On tedy dostal přidáno asi polovinu toho, co chtěl. Samozřejmě, když se vezme to dva roky staré rozhodnutí, že se budou rušit regulační poplatky a vůbec všechny poplatky, tak se ten dluh, který tím vznikl, těch pět miliard, které vypadly ze systému, pak bude vléct a bude to trvat dlouho, než se to nějak srovná.

moderátorka

Teď k platům. Odbory upozorňují, že třeba ty celkové částky u doktorů, kdy se objeví šedesát tisíc, jsou díky víkendům a přesčasům a navíc se porušuje evropská směrnice. Že taky odchází stále více lékařů a sester do zahraničí a je potřeba opravdu radikálně to řešit. Místo tří, deset procent a navíc zkusit to nějak udělat, aby to mohlo být dřív než v lednu. Je to správná cesta? Podpořil byste tady odbory, anebo bude opravdu potřeba jít tou cestou, kterou nastiňuje ministr zdravotnictví?

Leoš Heger, místopředseda strany a bývalý ministr zdravotnictví/TOP 09/

Víte, já si myslím, že jestli někdo potřebuje dneska přidat ve zdravotnictví nejvíc, tak to jsou sestry. Těch začíná poměrně výrazně ubývat. To nepopulární trojsměnné povolání nebo režim trojsměnný potřebuje trošku finančně posílit. Pokud jde o lékaře. Co jsem zažil s akcí, kterou jsem víceméně podědil, ten sociální rozvrat Děkujeme, odcházíme, tak to je velmi tenký led, kde se každý ministr musí pohybovat rozumně a s citem. Na druhou stranu je potřeba říct, že lékaři kromě toho, že si zasluhují peníze, taky mají určitou odpovědnost na té efektivitě, o které jsem mluvil od začátku. Ať to jsou redukce lůžek, určitá redukce zdravotnických zařízení, kde jsou nadbytečná, ať to je to racionální zavádění nových technologií. Takže i ti lékaři musí vzít svůj díl zodpovědnosti za to, aby ty platy měli vyšší. Je toho podstatně více než nyní.

moderátorka

Ano ale jsou tu stále ty argumenty, které v podstatě ve svém důsledku teoreticky můžou ohrožovat i rozsah léčby, dostupnost. Tak jak na to poukazují odboráři ve chvíli, kdy budete mít spoustu přepracovaných doktorů a znovu já už jsem to říkala. Odboráři říkají, že ty platy jsou jen díky tomu, že se pracuje přesčas, pracuje o víkendech a navíc tu je pořád ten spor s tou Evropskou unií ohledně zmiňované vyhlášky, o které mluvil pan Engel. Je to dlouhodobě ještě udržitelný stav?

Leoš Heger, místopředseda strany a bývalý ministr zdravotnictví/TOP 09/

Já si myslím, že jestliže se u lékařů bude pracovat na všech těch aspektech, které jsem jmenoval, že se zapojí do toho zvyšování efektivity, tak je možno nějak rozumně najít hranici, kolik peněz dát do rozvoje zdravotnictví a kolik peněz dát do platů lékařů. Já si myslím, že ti lékaři přes veškerou úctu a nezbytností jejich udržování v dobré kondici, sociální a psychické, tak musí pracovat trošku na tom, aby umožnili vyšší kompetence některých profesí, které z nich sejmou ty povinnosti, které mají. Já myslím, že by sestry měly být zapojené podstatně více, než jsou dnes. A to bohužel lékařská komora tak trošku někdy nerada vidí a ty kompetence nerada pouští. Tak to je jeden další příklad toho, kde v tom systému jsou stále určité neefektivity.

moderátorka

Vláda před prázdninami slíbila, že přidá do zdravotnictví skoro dvě miliardy. Podle lékařského odborového klubu je to ale málo. Když byl včera v Událostech Martin Engel dotazován, kde tedy vzít ty peníze, tak on mluvil třeba o předchozích ministrech, konkrétně jmenoval i Vás, a řekl, že se odevzdávaly do státního rozpočtu vlastně peníze určené na zdravotnictví, a že to jsou peníze, které zdravotnictví neoprávněně vlastně teď postrádá. Za ty roky to vyčíslil asi na dvacet miliard, které by bylo potřeba tam vrátit. Tak to by byl podle něj taky zdroj. Bylo to tak? Je to částka, která by se mohla najít, mohla by pomoci?

Leoš Heger, místopředseda strany a bývalý ministr zdravotnictví/TOP 09/

Tak těch dvacet miliard opravdu zmizelo ve státním rozpočtu, jednak zvýšením DPH a jednak tím, že státní rozpočet nedával asi dva nebo tři roky za sebou žádný nárůst na státní pojištěnce. Ale těch dvacet miliard si zdravotnictví svými vnitřními úsporami ušetřilo a teď je ten systém o něco efektivnější, tak jak je to běžné v rozvoji společnosti vždycky. Ta společnost se někam posunuje směrem k pracovní produktivitě a už se nelze k tomuhle faktu vracet. Navíc z části ho zase stát kompenzoval tím, že snížil od letošního roku DPH. Takže já myslím, že ten problém je v tom, že zdravotnictví si musí uvědomit, že musí vyjít s tím, co má, na co má stát. Když vezmete jeden resort po druhém, tak byste v každém resortu mohla říct, že potřebuje další miliardy navíc. Ať je to obrana, armáda, školství, sociální sféra. Takže ty resorty prostě musí určité kompromisy přijímat a nemohou říkat, my jsme ti nejrizikovější a jenom k nám ty peníze musí jit a ostatní na nás musí šetřit. To nejde.

moderátorka

Leoš Heger bývalý ministr zdravotnictví z TOP 09. Já Vám děkuju. Na shledanou.

Leoš Heger, místopředseda strany a bývalý ministr zdravotnictví/TOP 09/

Děkuju. Na shledanou.

zdroj: Studio ČT 24, ČT 24, 27. 7. 2015

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme