Heger: V Česku přetrvává problém s nadužíváním zdravotnické péče

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem

3. 7. 2014

Toto je pouze zkrácená verze pořadu, celý si můžete pustit ZDE.

Barbora TACHECÍ, moderátorka
Vláda dnes schválila zrušení třicetikorunových poplatků v ambulancích a lékárnách. Od ledna příštího roku. Zůstane jen 90 korun na pohotovosti. Našimi prvními hosty budou současný a minulý ministr zdravotnictví pánové Němeček a Heger. Na Ukrajině pokračuje napětí. Angela Merkelová o tom dnes jednala se šéfem NATO Rasmussenem. Knihy, léky a kojenecká výživa by měly nově spadat do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Shodla se na tom vláda. Americký velvyslanec Norman Eisen opustí Česko v srpnu. Nahradit by ho měl americký právník s českými kořeny Andrew Schapiro. Kdy se tak ovšem stane je krajně nejisté. Hezký večer s Českým rozhlasem Plus přeje Barbora Tachecí.

Od příštího roku se k lékaři budeme moci vydat bez drobných v kapse. Třicetikorunové poplatky v ambulancích i lékárnách by měly skončit. Zůstane jen platba 90 korun na pohotovosti. Tento krok odsouhlasila vláda. Lékařům a nemocnicím tak samozřejmě vypadne část příjmů. Ty má dorovnat státní rozpočet. V příštím roce se budou víc než 4 miliardy korun. Nejen na to, kde chce vláda tyhle peníze najít, se teď budeme ptát ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a bývalého šéfa tohoto resortu Leoše Hegera. Pánové, oběma dobrý podvečer.

Barbora TACHECÍ, moderátorka
Pane ex ministře Hegře, je to pravda, že funkci regulační tyto poplatky měly pouhý jeden rok po zavedení?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
Pravdou je, že v tom prvním roce došlo k výraznému poklesu a on se zčásti vrátil. Ale pokles na úrovni někde více než 10 procent tam je. A vzhledem k tomu, že ten počet vyšetření nebo hospitalizací má mnoho různých příčin, proč někdy klesá a někdy stoupá, tak rozhodně ty poplatky jsou jedním z těch elementů, které tu roli hrají a ty statistiky jsou celkem jasné.

Barbora TACHECÍ, moderátorka
Jak odhadujete dopad tohoto vládního rozhodnutí, to za prvé. A za druhé, co říkáte na to, že Německo zrušilo poplatky ještě dokonce ze strany pravicové vlády ještě před námi?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
Tak, první dopad tady je. V lůžkové péči v oblasti lázní, kam začali lidé za plnou úhradu od zdravotních pojišťoven jezdit mnohem více. Protože teď už nemusí zaplatit měsíční pobyt zhruba 3 tisíce korun. Samozřejmě v akutní péči a zejména v těch velkých nemocnicích, kde jsou jaksi těžcí pacienti, tak tam regulační efekt tak výrazný nebude. O tom není pochyb. Ale já musím připomenout, že v ambulantní péči máme stále přes veškeré snahy dvojnásobný počet kontaktů pacienta s lékařem za rok, nebo průměrného pojištěnce za rok. Takže ten problém nadužívání péče tady je. A dokonce i levicoví teoretici zdravotnictví psali i u nás o tom, že v poskytování péčí prostě hrozí morální hazard jak na straně pacienta, že bude čerpat péči zbytečně více než je potřeba, tak na straně lékaře, protože každý lékař dá pacientovi raději více, zvlášť když to zaplatí někdo jiný. Tak tolik na tu první otázku.

Barbora TACHECÍ, moderátorka
Tak. Ano, a potom pravicová vládě německá zrušila ... Ano ...

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
Německo mělo celkem jasný vývoj. Oni přestože tam bylo o něco vyšší pojistné, vyšší výběr pojistného než u nás na hlavu a vybírají od důchodců, tak oni to pojistné zvýšili o 1 procento, někdy v roce 2010 přibližně. A v tom systému bylo najednou strašně moc peněz a byly tam přebytky, takže oni se rozhodli, že ty poplatky zruší.

Rozumím.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
Já bych jenom  připomenul, že ty poplatky, které se teď ruší, na rozdíl od těch za hospitalizaci, ty měly výrazný sociální strop. Maximum u důchodců 2,5 tisíce za rok a co bylo přes to, tak pojišťovna vracela. Takže tam ta sociální otázka opravdu byla ošetřena.

Barbora TACHECÍ, moderátorka
Budou necelé 2 miliardy stačit na vykompenzování všech zrušených poplatků?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/
Pan ministr má možná pravdu, že to nebylo dohromady 5 miliard, ale 4 miliardy nebo 4,5 miliardy. Ale jsou v tom i ty hospitalizační poplatky, které už vykompenzovány byly, nebo aspoň návrh je, že budou vykompenzovány zpětně. Takže ono se to mezi těmi 4 a 5 miliardami pohybovat bude. A je potřeba říct, že byť to pojistné nebude jistě dlouhou dobu u nás navyšováno, tak že bude muset být navyšováno ten objem, který se vybere do celého systému formou, bude navyšován formou příspěvku za státní pojištěnce. Takže ono je to tak trošku jaksi to samé na daňového poplatníka to nakonec dopadne.

Barbora TACHECÍ, moderátorka
Děkuji Leoši Hegerovi a Svatopluku Němečkovi, ministrům, jednomu současnému, jednomu minulému v oboru zdravotnictví. Pánové, děkuji za vaši účast a přeji hezký podvečer.

Děkuji za pozvání.

Barbora Tachecí