Heger: Platy lékařů a zdravotníků je potřeba zvýšit

4. 5. 2016

Moderátorka

Je situace ve zdravotnictví skutečně kritická? Kdy a kolik dostanou lékaři přidáno? Pane poslanče Hegere, vy podporujete stanovisko lékařů, odborů i lékařské komory? Je podle vás třikrát 10 procent správná částka, kterou mají lékaři dostat přidáno?

Leoš Heger, exministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

TOP 09 podporuje přidání platů lékařům i všem zdravotníkům. Zmíněné memorandum jsem podepsal já. Už se tak často ale neříká, že jsme v letech těžké hospodářské krize, mezi lety 2010 a 2013, zvedli platy lékařů o 20 procent. V té době to bylo mimořádně náročné. Memorandum se úplně nenaplnilo, podobně jako Lékařská komora nenaplnila sliby, že bude pomáhat zvyšovat efektivitu zdravotnictví. Myslím, že když je teď konjunktura, je potřeba platy zvýšit. Na jednu stranu to vypadá, že Lékařská komora udělala akci, která je velmi pečlivě naplánovaná, svým způsobem nátlaková. Zdá se, že bude ještě více nátlaková. Na druhou stranu panuje mezi zdravotníky velká nervozita. Nepřál bych vládě, která je z mého hlediska sice na druhé straně než naše opoziční strana, aby zažila akci, kterou jsme zažili my. Akci Děkujeme, odcházíme. To bylo velmi nepříjemné a napínavé.

Moderátorka

Pane místopředsedo, Vy jako bývalý ministr zdravotnictví. Proč se tak dlouhou dobu neděje, aby byli mladí lékaři spokojení s tím, jak se mohou začlenit a připravit na praxi lékaře?

Leoš Heger, exministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

S tím se dělalo poměrně dost. Udělali jsme výraznou novelu, kde jsme řadu věcí upravili. Ten zákon je tak nešťastně zašmodrchaný a před 12 lety byl tak špatně implementován, že tam je práce jako na kostele. Pokud jde o napětí mezi lékaři kvůli jejich přesčasům, je to jeden z problémů, který souvisí s nedostatkem lékařů. O tom, že to má mnoho příčin, už všichni hovořili. Nezaznělo ale, že naše zdravotnictví je zákony nuceno se zcela bez omezení rozvíjet na nejlepší stav, který je v nejbohatších zemích. Lékaři jsou povinní, takovou péči poskytovat. Objem financí, který do toho zdravotnictví ale jde, na to nestačí.

Moderátorka

Co ty přesčasy, na které si mladí lékaři stěžovali? Stěžovali si, že mají třeba dlouhou víkendovou službu, pak bez odpočinku jdou v pondělí a přiznávají, že je to na úkor pacienta.

Leoš Heger, exministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Je to nepříjemná věc, která potrvá, dokud nebude více lékařů, nebo nebude méně akutních lůžek a více následných lůžek, která budou obhospodařovaná sestrami, které potřebují zvýšit kompetence. To je jeden z desítek příkladů, kde může náš systém zvyšovat efektivitu. Je potřeba tam odpracovat desítky dalších kroků.

zdroj: ČRo Plus, 3. 5. 2016

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme