Heger: Peníze ze zrušených poplatků chybí na platy lékařů

2. 5. 2016

Stojíme před kolapsem zdravotnictví? O současné situaci ve zdravotnictví mluvil v pořadu ČT Otázky Václava Moravce místopředseda TOP 09 Leoš Heger. Přečtěte si výběr hlavních bodů diskuze. Chcete vidět celou debatu? První část záznamu z OVM najdete ZDE, delší část pak tady.

I zdravotnictví potřebuje péči

Václav MORAVEC, moderátor

Na 1. máje premiér této země slibuje zdravotníkům, rozumějme lékařům a zdravotním sestrám, navýšení tarifních platů o 10 % v příštím roce, což je asi 3,5 miliardy. Když premiér slibuje takové navýšení, předpokládám, že vy, kdybyste byl ministrem zdravotnictví, to uvítáte nebo je to nezodpovědný slib?

Leoš HEGER, exministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Myslím, že problém zdravotnictví, který se táhne 20 i 25 let, je velmi komplexní a neexistuje jediné zázračné řešení. Ta řešení musí být na dvou stranách zásadních. Jednou je financování. Bez něj se zdravotnictví dál neobejde. Pak je druhá strana mince. Tou je vnitřní efektivita systému, která nemá nějaké zázračné poslání, jaké mají finance, ale je potřeba ji stále zvyšovat, pracovat na ní. To jsou desítky kroků, které je potřeba udělat. V tomto směru, jak je to zdravotnictví celkově dobré, tak by na tom mělo pracovat víc.

Václav MORAVEC, moderátor

Pomůže českému zdravotnictví a jeho stavu, pokud v příštím roce dojde k navýšení tarifních platů u sester a lékařů o 10 %, jak slibuje premiér?

Leoš HEGER, exministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Deset procent je mimořádně vysoká částka, ale je možné to udělat. Rozpočet zdravotnictví je jakýsi trojúhelník. Na jedné máte straně platy, na druhé straně kvalitu péče, protože také stojí nějaké peníze a na třetí straně je bilance zdravotních pojišťoven, které na tom nesmí vykrvácet, protože by to systém shodilo. Vždycky je to kompromis. Připomněl bych, ač se tím nechci nějak chlubit, že když byla naše vláda v době krize v tlaku zvýšit mzdy, tak se nám to podařilo. Za ty 3 roky se nám podařilo je zvýšit o 21 % a kousek. V tom systému to však nechalo určité vnitřní pnutí.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy byste, pane docente, dělal krizový plán pro české zdravotnictví. Když máme na straně jedné nářky České lékařské komory, lékařského odborového klubu a pak z našeho sociologického výzkumu vidíte spokojenost pacientů?

Leoš HEGER, exministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Byl bych špatným politikem, kdybych k tomu neřekl jednu glosu ze mzdové stránky.  Pět miliard je přesně částka, o kterou systém přišel tím, že se zrušily regulační a hospitalizační poplatky. Tohle se musí připomenout. Od sociální demokracie bylo rušení riskantní v situaci, kdy neměla jasně zajištěné zdroje. Kdyby tady bylo 5 miliard z poplatků, šlo by bez problémů zvýšit mzdy. Samozřejmě já plně uznávám, že je tady 20 % lidí, kteří se pohybují někde na hranici chudoby. Pro ty je potřeba udělat v poplatcích výjimku pro budoucnost, ale jinak česká společnost bohatne. Podívejme se, jaká auta jezdí po silnici, na to, kolikrát si může dovolit průměrný český člověk jet na dovolenou. V tomhle případě si myslím, že zdravotnictví by si zasluhovalo větší péči od vlastních konzumentů.

Andrej Babiš vypadá, že chce rozvrátit zdravotnictví

Václav MORAVEC, moderátor

Pane místopředsedo, vy jste s Miroslavem Kalouskem spolupodepsal otevřený dopis Andreji Babišovi. V něm píšete: "Mnohem víc připomíná," rozumějme přístup Andreje Babiše ke zdravotnictví, "přístup dravého podnikatele, který se snaží dané odvětví oslabit a rozvrátit, aby se ho mohl zmocnit." Co kdybych vám namítl, že na to nemáte důkazy, abyste se podepsal pod takto tvrdou větu, že Andrej Babiš chce rozvrátit systém tuzemského zdravotnictví, aby se ho zmocnil?

Leoš HEGER, exministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Dopis, ze kterého jste citoval, byl reakcí na otevřený dopis pana vicepremiéra Babiše prezidentovi lékařské komory Kubkovi. On tam mimo jiné píše: naše zdravotnictví je strašně neefektivní. To volně parafrázuji. Přitom ministr Babiš má zkušenost ze svých velkých investic do reprodukčních center. Tamta efektivita běží. Jsou tam centrální nákupy a s těmi penězi si vystačí. Ministr Babiš tam udělal jednu takovou nečistou zámlku. Neřekl, že v reprodukčních centrech, podobně jako v oblasti plastické chirurgie, pacienti platí velké částky, které doplňují finanční nedostatek, který tady máme.

Václav MORAVEC, moderátor

Co by měl Andrej Babiš z toho, že rozvrátí tuzemské zdravotnictví, ze kterého ho obviňujete?

Leoš HEGER, exministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

My ho z toho neobviňujeme. My jenom říkáme, že se chová, jako kdyby měl takové záměry. Možná je nemá, ale v každém případě se o tom zdravotnictví vyjadřuje dlouhodobě velmi ošklivě. On pro to, co o zdravotnictví říká, také nemá žádné tvrdé důkazy. Mimochodem, když jste mluvil o přístrojích, tak před 20 lety byla velká novinářská vlna. Říkalo se, že jsou obrovské přebytky lékařů. Pak se ukázalo, že to není pravda. Teď se mluví o přístrojích, ale taky to není pravda. Když se podíváte do statistik OECD, tak jsme v počtech nukleárních rezonancíi v počtu výkonů, které se na nich dělají, někde ve dvou třetinách žebříčku vyspělých západních zemí. Přesto, že jsou ty náklady vyšší, ty přístrojejsou využívány velmi efektivně. Zdravotnictví opravdu není přeinvestované a tudy ty peníze neunikají.

zdroj: Otázky Václava Moravce, 1. 5. 2016, ČT1/ČT24

Osobnosti: Leoš Heger