Heger: Ministerstvo problémy Ústavu pro kontrolu léčiv neřešilo

7. 1. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem po tiskové konferenci ministra zdravotnictví k problémům ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv)

Moderátor

U telefonu je Leoš Heger, bývalý ministr zdravotnictví. Přeji dobré dopoledne.

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Dobrý den.

Moderátor

Ministr zvolil tu cestu, která odmítá tu dohodu o narovnání se společností Trenovia a volí soudní cestu. Je to razantní postup, který evidentně ministr zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv zvolily. Je to dobrý postup?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Pan ministr vystupoval razantně. Nejsem si jistý, jestli zvolil razantní postup, ale jeho vystoupení bylo opravdu velmi prudké.

Moderátor

Je to dobrá cesta?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Tento detail nedokážu posoudit. Jsou dvě stránky celé aféry, která je opravdu dost vážná. První je pozitivní. SÚKL není paralyzován, základní agendy běží v nějakém provizoriu, ale nikde se nic nehroutí a zejména pro pacienty žádné nebezpečí nehrozí. Na druhou stranu je ale poměrně důležité to, co nebylo řečeno. Historie předávání funkcí v SÚKLu, která začala za pana ministra Němečka obrovskou personální razií a výměnou bývalého ředitele za ředitele Blahutu. On si tam vede docela dobře, ale nese si s sebou tento historický mezník a spoustu výhružek, které v té době vznikly. O tom, jaká se tam budou podávat trestní oznámení a jaké hrůzy se v tom SÚKLu děly. Aféra okolo firmy Trenovia vznikla za ředitele Beneše. Ale už za ředitele Březovského, kterého jsem tam dosadil já, bylo jasné, že tam došlo k nějakým podivnostem. Že zakladatel té firmy byl bývalý zaměstnanec SÚKLu a že se nějak dohodl s ředitelem Benešem na vzniku této firmy, která potom začala čerpat velké množství peněz. Pan ředitel Březovský dokončil analýzu, jak celou tu věc řešit z hlediska minulosti dluhů a budoucnosti, ale pan ministr Němeček ho odvolal a dosadil tam své lidi. To se odehrálo téměř před 2 lety. Od té doby se až do minulého léta v podstatě moc nedělo, jak říká ředitel Blahuta, kdy to s tou firmou začali dojednávat. Najednou je z toho tato aféra. Uplynuly 2 roky.

Moderátor

Chcete říct, že souhlasíte s tím, že ta firma postupovala tak, že chtěla ze státu vytěžit maximum? Že vnímala stát jako dojnou krávu, když použiji slova ministra Němečka, ale zároveň stát v této věci postupoval laxně? A to je ten problém?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Zdá se to nepochybné. Ředitel Březovský se to snažil řešit a dočkal se toho, že byl osočen, že chce vyvést stovky milionů ze SÚKLu. K žádnému řešení nedošlo. Potom se těm firmám zaplatilo. Svojí roli v těch dluzích hrála firma Oreko. Zaplatilo se pár desítek milionů, čímž se jakoby šetřilo. Ale věc se vůbec nevyřešila. Řeší se teď a řešení samozřejmě, pokud tam jsou platné smlouvy, bude dost obtížné. Razantní postup je na místě. Ale pochopitelně, jak už jsme viděli, firma se brání soudní cestou a zatím vyhrává.

Moderátor

Dokážete určit hlavního viníka té situace? Je hlavní viník ten, kdo uzavřel tu smlouvu se společností? Nebo je hlavní viník ten, kdo, když použiji lidový výraz, to nechal vyhnít?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Podle mého názoru, je hlavní zdroj problému na začátku v podivném smluvním vztahu, který vznikl někdy v roce 2009. To, že řešení mělo nějaké alternativy, je také jasné. Teď je potřeba se soustředit na vlastní řešení, ne na hledání posledního viníka.

Moderátor

Jedním z těch řešení má být spuštění alternativního systému pro předepisování elektronických receptů nebo toho úložiště elektronických receptů. Může to fungovat?

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

V minulosti jsme byli v jiných sférách než ve zdravotnictví svědky toho, že celá řada zakázek byla předražena. Nebo byla tak nafouknutá, že se zaplatilo desetkrát více, než se mohlo zaplatit při nějakém jednoduchém řešení. Takže je možné, že se jednodušší řešení najde. Uvedl bych to na příkladu registru léčiv, který se týká konopí a pseudoefedrinů. Pokud jde o konopí. V registru bylo. Předpisy běhaly dobře, ale zatím se to netýká velkého množství pacientů. Lze to dlouhodoběji řešit případným opiátovým receptem s modrým pruhem, o kterém se mluvilo a který ministr zavedl jako dočasné opatření. U pseudoefedrinů, těch je na trhu několik. A registrem podle mých informací probíhal stejně jenom jeden preparát. Lze to řešit i papírovou cestou.

Moderátor

Nutno říct, že s tím nesouhlasí grémium majitelů lékáren, které se obrátilo na Úřad pro ochranu osobních údajů.

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Oni spíš nesouhlasí s elektronickým receptem. Pokud se to koncentruje v lékárnách a oni budou mít jenom nějakou povinnost předávat v hromadných dávkách, tak by se to vyřešit mohlo.

Moderátor

Leoš Heger. Děkuji Vám. Hezký den.

Leoš HEGER, místopředseda strany /TOP 09/

Děkuji. Na shledanou.

zdroj: ČT 24, 7. 1. 2015

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme