Heger: Lůžek následné péče je stále nedostatek

22. 7. 2016

(editovaný přepis debaty s místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem)

Moderátor

Pane místopředsedo, vy jste omezení počtu akutních lůžek navrhoval před několika lety. Pořád si myslíte, že je to pozitivní směr? Ať už tedy probíhá z moci úřední nebo spontánně.

Leoš Heger, exministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Myslím, že to, co říkal tiskový mluvčí ministerstva, že je u nás lůžek pořád relativně hodně, platí. Je k tomu ale potřeba dodat, že to platí o akutních lůžkách. Nevím, jestli má ministerstvo k dispozici nějaké údaje. Těch deset tisíc lůžek se mi zdá mnoho. Nejsou teď nejčerstvější údaje od ÚZS, který je tak trošku v přestavbě, takže řekněme, že lze potvrdit to, co říkal doktor Engel, a sice že stížnosti z terénu jsou poměrně velké. Podle mého názoru je to tím, že jestli těch akutních lůžek ubývá, není úplně jisté. Zcela jisté ale je, že je stálý nedostatek lůžek následné péče. Když jsme chtěli redukovat ta lůžka, tenkrát byla v plánu redukce asi o šest tisíc. Počítalo se s tím, že by se to přelilo do lůžek následné péče. Nám se to podařilo zredukovat asi o dva tisíce a bylo to spojeno s velkými politickými dramaty. Lůžek následné péče ale nepřibývá a ta akutní oddělení jsou potom přehlcená, nemají kam posílat pacienty na doléčení. Pro akutní případy je to potom opravdu obtížné. Takže ten systém stále optimalizovaný není.

Moderátor

Kdyby bylo lůžek následné péče dost, tak byste to snižování z balíčku akutní péče podporoval? Bylo by to pro Vás přínosné?

Leoš Heger, exministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

To určitě ano. Myslím si, že ideální je, když to probíhá spontánně tím, že nemocnice mají možnost pacienty na levnější doléčovací lůžka posunovat. Potom se těch akutních lůžek uvolní poměrně dost. Medicína dneska díky technologickému pokroku celou řadu věcí řeší velmi intenzivně a rychle. Je to tedy důvod, proč je v řadě západních zemí akutních lůžek opravdu podstatně méně než u nás.

Moderátor

Vy těm číslům, pane Hegere, věříte?  Protože když tady říkal pan Engel: „Nevíme, kolik je lůžek. Nevíme ani, kolik je lékařů.“ Tak jestli se takhle ve zdravotnictví dá vůbec něco plánovat?

Leoš Heger, exministr zdravotnictví, místopředseda strany, poslanec /TOP 09/

Zrovna u těch lůžek ta čísla nebyla tak špatná. Tam byly výkazy dlouhodobě sledované. Problém byl možná na pomezí akutních a následných lůžek, protože tam se to příliš nesledovalo. Hlavní problém je, že se pořádně neví, kolik se dělá ambulantních výkonů, zejména těch operačních. Na to neexistuje metodika. Je tam potom velmi těžké říct, jestli se část těch výkonů přesouvá z nemocnic do ambulancí, nebo ne. Další věc, kterou bych k tomu dodal, že kromě následných lůžek u nás také chybí dostatečná kapacita domácí péče. Aby případně pacienti, kteří po nějakém zákroku odejdou přímo domů, měli na dva tři dni třeba rozumný dohled mimo nemocnici. 

zdroj: Radiožurnál, 21. 7. 2016

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme