Gazdík: SPOZ zneužívá prezidenta, ne naopak

Rozhovor s předsedou hnutí Starostové a nezávislí Petrem Gazdíkem

15. 9. 2013

Trendem posledních týdnů v souvislosti s přípravou na volby je získávání často nestranických starostů nebo dalších členů samospráv. Poměrně úspěšná je v těchto snahách strana SPOZ - čím si to vysvětlujete?

Upřímně řečeno se celkem děsím toho, když čtu, že ať už Andrej Babiš a jeho ANO či SPOZ nabírají stovky nových členů týdně. Já jim to samozřejmě přeji, nicméně mezi kvantitou a kvalitou je obvykle značný rozdíl - na to de facto doběhly Věci veřejné; a velmi si vážím Kateřiny Klasnové, která se veřejně omluvila za to, že Věci veřejné přivedly do politiky lidi, kteří se tam nikdy neměli dostat.

To, že různí lidé teď masivně vstupují do těchto stran, svědčí o tom, že ta členská základna nebude tak kvalitní, že půjde o lidi, kteří najednou ucítili šanci.

Kandidujete ve Zlínském kraji, mimo jiné proti hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi. Do stejného kraje už mimo jiné zavítal na návštěvu také prezident Miloš Zeman v rámci svých cest do regionů. Nepovažujete - zejména tedy z důvodu načasování - takovou návštěvu za zbytečné zasahování do předvolební kampaně?

Upřímně řečeno ne, protože Miloš Zeman navštěvoval Zlínský kraj už před volbou prezidenta a sliboval tehdy, že sem povede jeho první prezidentská cesta po krajích. To bych neviděl jako problém - tím je spíše to, že svému kancléři umožní kandidovat a doprovázet ho na té cestě jako kandidát a zároveň jako úředník. Zde vidím evidentní střet zájmů.

Nedomnívám se, že prezident zneužívá svých cest po republice, na ně má samozřejmě právo a já jako občan vítám, že prezident jezdí po republice - myslím, že je to naopak, že SPOZ zneužívá cesty prezidenta ke své předvolební kampani.

Překvapilo vás rozhodnutí prezidentova kancléře kandidovat v parlamentních volbách?

Nepřekvapilo mě ani tak samotné jeho rozhodnutí jako spíše jeho věta, že vlastně neví, jestli chce být spíše poslancem, nebo kancléřem, že to se rozhodne až po volbách. Ten člověk evidentně sedí na dvou židlích a chce toho nějak využít.

Kdo je Václav Tittelbach?

Kromě Mynáře je lídrem jedné z kandidátek - konkrétně Babišova hnutí ANO 2011 - bývalý sportovní redaktor a komentátor televize Nova Václav Tittelbach...(pozn. red. rozhovor vznikl ještě před tím, než Václav Tittelbach z kandidátky odstoupil)

Prosím Vás, kdo je to Václav Tittelbach, já jsem ho v životě neviděl na žádné akci ve Zlínském kraji, v životě jsem ho neviděl udělat nic ve prospěch občanů Zlínského kraje - považuji to za umělé vystrčení bývalé mediální tváře. Už to musí svědčit o úmyslech dané strany - ostatně sám pan Stropnický přiznal, že ho tam dávají jen proto, aby si té kandidátky alespoň někdo všiml.

A co říkáte na oznámení kandidatury Víta Bárty v čele kandidátky Okamurova Úsvitu v Plzeňském kraji?

Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá. V tomto směru mě nejvíce pobavil výrok o tom, že mají společný boj proti korupci. S Vítem Bártou - a souvisí to i s jednou letos kandidující stranou - jsem už před třemi lety vedl spor, kdy on říká, že stát se má řídit jako firma. S tím ostře nesouhlasím - Vít Bárta vybudoval nějakou firmu, ale v politice se ke svým poslancům choval jako k zaměstnancům, které může propustit, snížit prémie či jim v případě potřeby trojnásobně zvýšit plat.

Jako starosta vím, že když chci někde udělat kanalizaci, která má vést přes deset pozemků, tak potom stačí, aby jediný člověk nesouhlasil - a žádná kanalizace není. Toto lidé, kteří říkají, že politika se má dělat jako firma, bohužel neumí, a proto by měli zvážit svou účast v politice, protože budou hořce zklamáni.

Jakub Novák

aktualne.cz, 15. 9. 2013, rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme