Gazdík: Schwarzenberg má jako prezident šanci i nalevo

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

22. 10. 2011

Karel Schwarzenberg by mohl být kandidátem i části levicových zákonodárců, pokud nebudou budoucího prezidenta vybírat přímo voliči, říká předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Petr Gazdík optimisticky tvrdí, že by pak TOP 09 se pokusila pro svého kandidáta získat podporu "rozhádané ODS" a Věci veřejné. Svým zákonodárcům v sobotu doporučil celostátní sněm TOP 09, aby právě předsedu TOP 09 navrhli v nadcházející prezidentské volbě jako kandidáta a on ji na sněmu oficiálně přijal. Sám při tom ale prohlásil, že "přímá volba se očividně neuskuteční". V nepřímé volbě ale má Karel Schwarzenberg mnohem méně šancí: ODS jistě postaví svého kandidáta, stejně tak nejsilnější strana ve sněmovně, tedy ČSSD. Rozložení sil v Senátu ještě změní nadcházející volby třetiny horní komory příští rok, ve které má teď nadpoloviční většinu ČSSD.

V čem by měl být Karel Schwarzenberg podle vás jiný, než současný prezident?

Prezident Klaus je spíše pragmatik, ekonom, který je ve svých názorech velmi předvídatelný, v některých případech velmi originální až excentrický. A Českou republiku reprezentuje v Evropě ne zrovna nejlepším způsobem. To je zásadní rozdíl oproti Karlu Schwarzenbergovi, který je ve světě velmi uznávaným politikem.

Podle vás oba odlišuje "předvídatelnost"? Karel Schwarzenberg není předvídatelný?

Karel Schwarzenberg je předvídatelným politikem, ale leckde v opačných hodnotách. Václav Klaus Českou republiku v Evropské unii spíše upozaďuje. Stejně tak jeho názory na klimatické změny nebo sbližování s politiky extremistického kalibru nejsou v Evropě příliš uznávány. Ten zásadní rozdíl mezi oběma je v akcentu na morální hodnoty a spolupráci v Evropské unii.

Jakou ale vy sami dáváte šanci tomu, že bude skutečně zvolen?

Otázkou je, zda ta volby bude nepřímá, nebo přímá. Naší snahou je, aby byla přímá, a my pro ni budeme hlasovat - ať už se změnami pravomocí prezidenta, nebo bez nich.

Zatím to tak ale nevypadá...

Budeme ostatní strany přesvědčovat, všechny to slibovaly.

Dobře, ale pokud bude nepřímá - a Karel Schwarzenberg je vaším kandidátem pro volby v jakékoli podobě - koho byste chtěli v parlamentu získat, aby pro něj hlasovali?

Pak bychom se snažili přesvědčit rozhádanou ODS, Věci veřejné bez kvalitního kandidáta a domnívám se, že Karel Schwarzenberg by mohl být kandidátem i pro některé levicové poslance.

Jan Němec

aktualne.cz, 22. 10. 2010