Eček: Český paralympijský výbor ničí špičkové reprezentanty

Komentář poslance Jaroslava Ečeka

Na nekompetentnost, chaos a vnitřní spory v Českém paralympijském výboru doplácejí nejen sportovci, ale také špičkoví reprezentanti. Plavci  Kateřina Lišková a Vojtěch Franěk jsou důkazem toho, že pod vedením ČPV nemají jistotu, že bude dobře postaráno o jejich sportovní kariéru a že  budou moci sportovat na mezinárodních kláních, mistrovstvích a paralympiádách.

11. 6. 2012

Český paralympijský výbor do dnešního dne neseznámil všechny svazy s nominačními kritérii, která musí sportovci splnit, aby mohli být vybráni do týmu pro Letní paralympijské hry v Londýně.

Například Kvóta účastníků plaveckých soutěží přidělená České republice z Mezinárodního paralympijského výboru čítá tři místa pro muže a čtyři místa pro ženy. Kritéria Mezinárodního paralympijského výboru pro plavání splnili v ČR čtyři muži a šest žen ze čtyř sportovních svazů podle typu postižení. Vzhledem k tomu, že počet kandidátů nominace je vyšší než počet míst, která bude ČR moci obsadit, a vzhledem k tomu, že tito sportovci jsou z různých svazů, je nutné aby Český paralympijský výbor stanovil na základě čeho bude z deseti plavců vybírat sedm pro účast v Londýně. Stanovení nominačních kritérií pro sportovce usilující o nominaci na paralympijské hry je dle stanov přímo povinností Českého paralympijského výboru.

Je naprosto nehorázné, že se sportovci stávají obětí a zároveň rukojmím či nástrojem, pro skupinu lidí, kteří ve své nekompetentnosti, neodbornosti, alibismu a naprosté svévoli moci ničí sportovcům jejich sny, víru ve vítězství a medaile, ale hlavně ničí smysl sportu jako takového.

Kdo jsou

Kateřina Lišková, roč. 1980 – stříbrná medailistka z Letních paralympijských her v Sydney 2000, zlatá ze štafety, stříbrná a bronzová medailistka z ME ve Stockholmu 2001, několikanásobná finalistka MS v Mar del Plata 2002, několikanásobná finalistka Letních paralympijských her v Aténách 2004, bronzová medailistka z MS v Durbanu 2006.

Letní paralympijské hry Peking 2008 – Český paralympijský výbor ji nezahrnul do nominace z důvodu jejího odmítnutí vstupu do České asociace tělesně handicapovaných sportovců, ačkoliv byla v roce paralympiády ve světovém žebříčku 4. na 50m znak a 200m volný způsob a 5. na 50 a 100m volný způsob.

Mistrovství světa Eindhoven 2010 - Český paralympijský výbor ji nezahrnul do nominace z důvodu jejího odmítnutí vstupu do České asociace tělesně handicapovaných sportovců, ačkoliv její časy ji řadily v roce konání mistrovství světa ve světovém žebříčku na 2. místo ve světovém žebříčku na 200 volný způsob, 3. na 50m znak, 4. na 100m volný způsob, 4. na 200m polohový závod

Vojtěch Franěk, roč. 1975 – finalista Letních paralympijských her v Sydney 2000, několikanásobný finalista ME ve Stockholmu 2001 a držitel bronzové medaile ze štafety, finalista z MS v Mar del Plata 2002, finalista z Letních paralympijských her v Aténách 2004, finalista z MS v Durbanu 2006.

Letní paralympijské hry Peking 2008 – Český paralympijský výbor jej nezahrnul do nominace z důvodu jeho odmítnutí vstupu do České asociace tělesně handicapovaných sportovců, ačkoliv byl v roce paralympiády ve světovém žebříčku 5. na 50m volný způsob a 6. na 50m znak.

Mistrovství světa Eindhoven 2010 - Český paralympijský výbor jej nezahrnul do nominace z důvodu jeho odmítnutí vstupu do České asociace tělesně handicapovaných sportovců, ačkoliv jeho časy jej řadily v roce konání mistrovství světa ve světovém žebříčku na 8. místo ve světovém žebříčku na 50m volný způsob a 9. místo na 50m znak.

Jaroslav Eček

blog.iDNES.cz, 11. 6. 2012

Štítky
Osobnosti: Jaroslav Eček
Témata: Sport
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme