Drábek: Změní se způsob výpočtu penzí

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

6. 5. 2011

O novém způsobu výpočtu penzí dnes měli rozhodovat poslanci. Vláda návrhem reagovala na nález Ústavního soudu, podle kterého mají lidé s vysokými příjmy neúměrně nízkou penzi a situace by se měla změnit. Nynější praxe podle ústavních soudců málo zohledňuje, kolik lidé zaplatili do penzijního systému. Koalice ale při středečním projednávání nezkrátila lhůtu pro rozdání pozměňovacích návrhů, a je tedy otázkou, jestli poslanci budou moci o změnách vůbec hlasovat. Hostem v Radiožurnálu po telefonu je ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09. Dobrý den, pane ministře. Pěkné ráno.

Bude se o tom novém výpočtu důchodu a změnách ve věku pro odchod do penze hlasovat nebo nikoliv? Nebude se o tom hlasovat dnes, předpokládám, že se o tom bude hlasovat příští týden, protože podle jednacího řádu Poslanecké sněmovně mezi druhým a třetím čtením musí uběhnout doba nejméně 72 hodin, a to se od středy nestalo, to znamená, pravděpodobně o tom budeme hlasovat ve středu.

Takže jenom technická věc, není to nějaké dramatické zdržení a ta předloha, která by měla platit od září, platit bude. Není to dramatické zdržení, to bylo ovlivněno tím, že první týden jednání Poslanecké sněmovně, to je ten minulý týden, se projednávala, se projednával zákon o veřejném zdravotním pojištění a opoziční poslanci mluvili tak dlouho o tomto zákoně záměrně, nějak to neskrývali, že se prostě některé jiné zákony nestihly projednat.

Takže předpokládáte, že bude platit od září, tak jak je v plánu? Ano, předpokládám, proto právě musíme příští týden projít třetím čtením, potom půjde ten zákon do Senátu ...

Kde má levicová opozice většinu. Ano, a předseda České strany sociálně demokratické už při diskusi v Poslanecké sněmovně avizoval, že Senát tento zákon pravděpodobně vrátí, to znamená, musíme počítat ještě s tímto časovým zpožděním. I tak ale by se měl bez problémů ten termín 30. září stihnout.

Průměrný důchod by měl od podzimu klesat ročně asi o kolik, o 60 korun, je to tak? Ne, průměrný důchod zůstane naprosto přesně na stejné, respektive bude se zvyšovat o ty standardní valorizační částky, bude se každý rok zvyšovat o růst, průměrný růst cen a o třetinu růstu mzdy. To, o čem se často píše v novinách, to je trošku zkreslená informace. To je právě výsledek nálezu Ústavního soudu. Nález Ústavního soudu jasně řekl, že prostě musíme zvolit nový vzorec. Ten nový vzorec počítá s tím, že průměrná výše důchodu zůstane naprosto stejná, do koruny stejná, ale musíme udělat trošku jinou tu křivku výpočtu nově přiznávaných důchodů tak, abychom uspokojili nález Ústavního soudu.

Pane ministře, jaký je vlastně k dnešku deficit na důchodovém účtu? Plus minus. Ten deficit důchodového růstu, ono to není jednoduché číslo a bylo by potřeba to do hloubky vysvětlit, ale dnes se pohybuje kolem 30 miliard ročně, to znamená každý měsíc to je nějaký 2,5 miliardy, ale ten deficit důchodového účtu je způsoben převážně tím, že důchod je vyplácen i za takzvané náhradní doby, to znamená, když například matka pečuje o dítě nebo někdo pečuje o svého blízkého zdravotně postiženého a podobného případy, a tyto náhradní doby jsou u nás velmi, velmi rozměrné oproti jiným státům. My až jednu třetinu těch dob jsou ty doby, kdy se neodvádí pojistné a z toho samozřejmě také vzniká deficit, což je správně. Samozřejmě společnost má ocenit takové, takové chování, ale jenom když to porovnáme s jinými státy, tak ten náš systém je skutečně velmi komfortní a vůči občanům nadstandardní.

Děkuju za rozhovor. V Ranním interview jsme mluvili s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem z TOP 09. Na slyšenou. Děkuji za pozvání, pěkný pátek.

Jan Pokorný

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 6. 5. 2011