Drábek: Že si část pracovníků stěžuje, to je normální

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

25. 1. 2012

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek míní, že každá novinka má své mouchy. Alespoň takto včera odpovídal na dotazy novinářů a reagoval tak i na stížnosti odborářů z litoměřického úřadu práce, kteří žádají normální podmínky pro práci a hlavně počítače se systémy, jež budou fungovat. Jinak chtějí odvolání ministra.

Úředníci si od začátku roku stěžují, že nový systém nepracuje tak dobře jako starý, software nefunguje. Co vy na to?

Ta práce je skutečně extrémně náročná. Jsou tu kumulace, které nastávají každý leden, protože každý leden přichází nejvíce nových nezaměstnaných a každý leden lidé žádají o příspěvky na mobilitu. A také je potřeba říct, že se změnila řada zákonných parametrů. Je to obrovská zátěž nejen na systémy, ale i na pracovníky. První týdny ukázaly, že to extrémní nasazení, které je na úřadech práce realitou, pomáhá tomu, abychom to náročné období překlenuli. A že si někteří pracovníci či odboráři stěžují, to považuji za normální.

Nebylo to zbytečné? Není chyba v tom, že jste to podcenili?

Každý nový systém můžete desetkrát testovat, ale ve chvíli, kdy ho nasadíte na tisíc lidí do sítě, tak je jasné, že ne všechno bude dokonalé.

Nejde jen o software, ale celou reformu, že měla být chystána pozvolněji a dotažena do konce. Nešlo to připravit lépe?

Já jsem přesvědčen, že ta změna, která proběhla k prvnímu lednu, tak se musela udělat najednou. Protože když se sloučila výplata sociálních dávek ze tří různých organizací do jednoho úřadu práce, tak je to potřeba udělat v jednom kroku. Čím dříve jsme to udělali, tak tím nižší jsou náklady na běh systému.

(lep)

Mladá fronta DNES, 25. 1. 2012, Rubrika: Ekonomika, str. 8

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme