Drábek: V únoru už problémy s výplatou dávek nebudou

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

27. 1. 2012

ČSSD vás vyzvala k rezignaci kvůli situaci, která panuje na úřadech práce. Podle odborářů nový systém výplaty dávek nebyl dobře připraven, nefunguje a kvůli problémům s jejich poskytováním vám hrozí trestním oznámením. Co tomu říkáte?

Čísla jsou podle mne dostatečným důkazem o tom, kdo lže. Podle doložitelných informací již byly téměř všechny dávky splatné v lednu vyplaceny. V absolutních číslech bylo k 25. lednu vyplaceno 1 436 507 dávek z celkového objemu 1,5 miliónu dávek. Systémem ke koncovým příjemcům tedy prošlo 5,5 miliardy korun. Toho bylo dosaženo i přes nevyhnutelné komplikace, které jsou na úřadech práce obvyklé vždy na počátku roku. Nicméně faktem zůstává, že systém prokazatelně funguje.

Faktem ale i zůstává, že tisíce lidí nedostaly v lednu dávky včas a na úřadech se tvořily nekonečně dlouhé fronty. Bude se příští měsíc situace opakovat?

Technické nedostatky, které systém vykazoval a projevily se až při plném nasazení v praxi, byly odstraněny. Věřím, že i zaměstnanci úřadů práce si práci se systémem postupně osvojili, komplikace v průběhu února tedy nečekám.

Podle odborářů jsou nové počítačové programy neodzkoušené a nespolehlivé, systém teď například není schopen pojmout všechna data z předchozího softwaru...

Aplikace, které nový systém využívá, ušetří stovky miliónů korun ročně. Systém skutečně nelze ze sta procent vyzkoušet před ostrým nasazením do plného provozu, kdy je potřeba vyplatit během krátké doby 1,5 miliónu dávek. Fakt je ten, že mnoho informací, které se s přechodem na nový systém objevují, jsou značně nafouklé. Ať už se jedná o z mého pohledu aranžované scény před televizními kamerami až po senzacechtivé titulky a texty, které nemají ambici objektivně o stavu věcí vypovídat.

Zaměstnanci úřadů práce museli v lednu pracovat mnoho hodin přesčas i o víkendu. Dostanou nějakou odměnu?

Ano, samozřejmě. Generální ředitelství úřadu práce s tímto počítá.

Některé úřednice už podaly kvůli situaci na jejich pracovišti výpověď. Neobáváte se, že další je budou následovat, a obslužnost úřadů práce tak může být ochromena?

Úřad práce zaměstnává téměř devět tisíc lidí, je naprosto přirozené, že někteří z nich odcházejí a jiní přicházejí. Mohu zaručit, že obslužnost úřadů práce ochromena nebude.

Jakub Svoboda

Právo, 27. 1. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme