Drábek: Sociální karta je výhodná nabídka občanům

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

24. 1. 2012

Až jednu miliardu korun ročně by měl ušetřit stát díky takzvané sociální kartě, která začne postupně sloužit příjemcům všech podpor, dávek a příspěvků. Adresáty dávek v hmotné nouzi systém prý ohlídá, aby peníze nezneužívali. Smlouvu na dodávku karet dnes podepíše ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 s Českou spořitelnou. Právě Jaromír Drábek je teď u telefonu v Ranním interview. Dobrý den, pane ministře. Takže jednu miliardu korun ročně, říkáte, že ušetří stát?

Ne, prosím, jedna miliarda ročně, to jsou úspory ze všech jednotlivých transakcí, které děláme v rámci transformace sociálního systému. To, co se týká přímo sociální karty, to je úspora, která vyplývá z elektronizace celé té agendy a měla by být přibližně 20 milionů korun měsíčně, tedy asi čtvrt miliardy ročně.

Čtvrt miliarda ročně, jestli to dobře počítám, to je víc než koruna. Narážím na to, že váš stínový kolega z ČSSD Škromach říká, že stát tímhle neušetří ani korunu a že je to výhodné jen pro Českou spořitelnu. Jak tomu oponujete?

To si myslím, že je právo každé opozice kritizovat kroky vlády. Jde jen o to, jak vážné argumenty si opozice vybere. Tady je jasné, že to je umělá kritika, protože pokud stát nedá ani korunu za běh celého toho systému, za celou tíži těch nákladů na sebe bere Česká spořitelna jako vítěz toho výběrového řízení. Tak si myslím, že je to celkem dobrý počin, který prostě všem občanům České republiky a my jsme na něm pracovali hodně dlouho, už od 30. června minulého roku bylo na webu zveřejněno všechno, co se týká toho postupu při zavádění karty sociálního systému včetně podmínek výběrového řízení i včetně komunikace s jednotlivými uchazeči. Takže ten proces byl úplně otevřený a my jsme se snažili dosáhnout nejlepších podmínek pro naše klienty, tedy pro občany České republiky.

Ta karta bude sloužit i k identifikaci na úřadě u osob se zdravotním postižením, má plnit funkci průkazek TP, ZTP, ZTPP se všemi výhodami. Václav Krása, který zastupuje zdravotně postižené občany také s tou kartou příliš nesouhlasí. Co říkáte jeho argumentům?

My jsme o celé sociální reformě velmi pečlivě vyjednávali s Národní radou osob se zdravotním postižením i s řadou dalších organizací. My jsme přihlédli a zohlednili řadu těch argumentů, které se týkaly v tomto ohledu například využití karty označení těch log, které se týkají zdravotně postižených spoluobčanů. Má si myslím, že ten výsledek je nějakým kompromisem, a já si myslím, že první měsíce po zavedení karty ukážou, že i pro zdravotně postižené je to krok kupředu.

Jednou z funkcí té nové karty bude placení nebo výběr z bankomatů. Jak to bude s poplatky, zdarma máme jeden převod a jeden výběr. Bude to stejné v tomhle případě?

Ano, to je právě ta velká nabídka, výhodná nabídka vůči občanům, vůči klientům, že nebudou se muset starat o to, jakým způsobem si mají kde vyzvednout jaké dávky. Budou to mít prostě soustředěné na jednom účtě, když to řeknu velmi jednoduše. A tak jak jste řekl, jeden výběr každé dávky, to znamená nikoliv jednou měsíčně, jak se někde píše, ale když někdo pobírá těch dávek víc, tak výběr každé dávky nebo převod na jiný běžný účet, pokud někdo používá svůj běžný účet a každé placení při nákupu. To znamená, bez ohledu na počet placení při nákupu v každém měsíci při libovolném placení za odběr zboží.

Říká v Ranním interview Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí. Děkuji za rozhovor, na slyšenou.

Na slyšenou.

Jan Pokorný

Český rozhlas 1 - radiožurnál, 24. 1. 2012, Pořad: Ranní interview

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme