Drábek: Počítám, že ve fondech bude spořit polovina lidí

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

23. 2. 2011

* Jaký bude podle vás zájem o nový systém soukromého spoření ve fondech?

Jsem v tomto ohledu poměrně optimistický. Jedinou reálnou zkušeností, ze které můžeme vycházet, je zapojení občanů do penzijního připojištění. Jestliže penzijní připojištění má dnes více než 80procentní účast, je to velmi dobrý předpoklad pro úspěšný rozjezd kapitálového pilíře. Ale je to otázka individuální volby. Nemůžeme do toho nikoho nutit a nebudeme nikoho výrazně přesvědčovat. Pokud se někdo rozhodne, že zůstane v průběžném pilíři, je to jeho plné právo. Počítali jsme zhruba s 50procentním zapojením.

* Co se stane, když o nový kapitálový pilíř nebude zájem a lidé do soukromých fondů nic nevyvedou?

Když o to nebude zájem, znamená to, že průběžný pilíř má stoprocentní důvěru, že se s tím musíme nějak srovnat a operovat dál s průběžným pilířem. Ale ten má nějaké možnosti, které jsou z pohledu vývoje společnosti naprosto jednoznačně ohraničeny. My říkáme: Kdo chce mít zajištěn životní standard do budoucnosti za 30, za 40 let, nemůže se spoléhat pouze na průběžný pilíř.

* Budete spoléhat na většinu ve sněmovně, nebo ještě budete jednat s opozicí?

Dlouhodobě jsem říkal, že budu vyjednávat, a vyjednávám jak s odbory, se zaměstnavateli, tak s politickou opozicí, tedy s Českou stranou sociálně demokratickou. Mám jednání celkem jednoduché jako ministr práce sociálních věcí v tom, žemám určeno, kdo jemým protějškem. Tím je stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, se kterým jednotlivé návrhy konzultuji a budu s tím pokračovat nadále. Při koaličních jednáních jsme velmi pečlivě zvažovali, jaké parametry má koncept důchodové reformy mít právě i s ohledem na to, jaká byla i veřejné stanoviska ČSSD. To, že jsme se nakonec přiklonili k dobrovolnému systému spoření, přestože programové prohlášení vlády se odkazovala na výsledky jednání Bezděkových komisí, které jednoznačně doporučovaly povinný systém, to, že jsme stropy sociálního pojištění nastavili na čtyřnásobek průměrné mzdy, přestože expertní skupiny doporučovaly trojnásobek, je přeci velmi vstřícný krok k sociální demokracii.

* Nebojíte se ale, že po případné změně vlády po volbách bude důchodová reforma v této podobě zrušena? Třeba ČSSD to úplně nevylučuje...

Upřednostňuji dlouhodobou stabilitu důchodového systému před několika konkrétními parametry, které bych považoval za lepší a pro které bych měl argumenty, že bych je nastavil jinak. Ale dlouhodobá stabilita je pro mě naprostou prioritou. Pokud dnes slyším, že sociální demokraté vítají, že spoření bude dobrovolné, ale nemohou souhlasit s vyvedením části prostředků z průběžného pilíře, musím říct, že to je věc, o které chci ještě velmi pečlivě diskutovat se sociální demokracií a diskuse proběhne ještě na úrovni předsedů stran.

Vilém Janouš

Českobudějovický deník, 23. 2. 2011, Rubrika: Událost, Strana: 11

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme