Drábek: Penzijní fondy nabídnou služby jako banky s účty

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

7. 12. 2011

Už napřesrok budou mít lidé možnost spořit si na stáří v soukromých fondech. A to přímo část peněz, které dnes posílají státu do takzvaného průběžného důchodového systému. Jak to bude od 1. ledna 2013 vypadat? A dokdy se každý musí rozhodnout, zda se do takzvaného druhého pilíře zapojí? Na tyto a další otázky odpovídal v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Důchodovou reformu z jeho pera nedávno definitivně schválil parlament.

Už je jasné, kdy spustíte důchodovou reformu? Mluvilo se o tom, že by se mohla odložit.

Držíme termín 1. ledna 2013.

Jak bude probíhat přihlašování ke spoření v soukromých fondech? A kdy se budou muset lidé rozhodnout, zda vstoupí do takzvaného druhého pilíře?

To jsou technické otázky, které řeší ministerstvo financí. Všechny licenční podmínky a to, jakým způsobem se budou klienti hlásit, záleží na jednotlivých předpisech, návodech a tak dále. Nicméně předpokládáme, že bude půlroční období, ve kterém se budou moci rozhodnout ti, kteří jsou starší 35 let, protože obecně ten systém je určen pro lidi, kteří nedosáhli věku 35 let. A pak už bude volba možná jen pro lidi mladší 35 let. 

Kdy se rozběhne ona šestiměsíční lhůta? Půl roku před startem reformy?

Ne, ne, ne. Šest měsíců začne běžet prvním lednem 2013. Respektive datem, kdy nabude účinnosti ten reformní záklon. Období předtím je potřebné pro licencování fondů, pro to, aby se fondy založily a mohly nabízet své produkty.

A dokdy mají čas ti, kterým bude při spuštění reformy méně než 35 let?

Ti mají delší dobu na rozhodnutí, musí tak učinit do svých 35 let. To znamená, že se mohou samozřejmě přihlásit kdykoliv dříve, ale naposledy v tom roce, kdy dosáhnou 35 let.

Budete oslovovat a vyzývat lidi, aby se rozhodli pro spoření v soukromých fondech?

Nepředpokládám. Chceme dát samozřejmě lidem co nejvíc informací. Už dnes je na webových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí vše, co občan potřebuje pro své rozhodnutí, je tam i důchodová kalkulačka, aby každý mohl sám zvážit, zda je to pro něj výhodné. Nicméně to, do jakého fondu, jakého investičního profilu se rozhodne občan přihlásit, to musíme nechat na něm. A tady samozřejmě předpokládáme, že jednotlivé fondy budou nabízet své produkty podobně, jako je dnes nabízejí banky či penzijní fondy. A občan se na základě těch nabídek rozhodne podobně, jako se dnes rozhoduje, které bance svěří svůj běžný účet nebo kterému fondu svěří své prostředky v penzijním připojištěním. 

Uvažujete stále o tom, aby zapojení do druhého pilíře bylo povinné?

Nikoliv povinné, ale automatické. To je velký rozdíl. Ano. Tuto myšlenku považuji za správnou. A to i na základě odborné diskuse, která proběhla v Národní ekonomické radě vlády, i na základě dalších odborných diskusí s lidmi, kteří se zabývali penzijními reformami v jiných zemích. Nebudu ji ale prosazovat v tuto chvíli, abych neboural dohodu, která již byla učiněna. Nicméně perspektivně kdykoliv k tomu bude vhodná příležitost, budu se snažit automatický vstup do druhého pilíře prosadit. To nic nemění na jeho dobrovolnosti. Ale je to tak, že kdo se nerozhodne, že se aktivně nezúčastní toho spoření, bude automaticky zapsán do druhého pilíře. Protože to považuji za odpovědnější vůči lidem, kteří pak potřebují mít dostatek prostředků v důchodovém věku.

Lucie Nekvasilová

tyden.cz, 7. 12. 2011, Rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme