Drábek online: Povinné veřejné práce nejsou zločin

Záznam chatu s Jaromírem Drábkem na aktualne.cz

19. 9. 2011

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) tvrdí, že povinných 20 hodin veřejných prací týdně pro nezaměstnané - jako podmínka, aby vůbec dostávali příspěvek od státu - není žádnou diskriminací.

 

"Princip veřejné služby je používaný v řadě států, není na něm nic zločinného a považuji jej za správný," uvedl Drábek v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz, ve kterém obhajoval sociální reformy - například zpřísnění vyplácení sociálních dávek nebo změny v zákoníku práce, které koalice prosadila nedávno ve sněmovně.

 

"Samozřejmě s výjimkou toho, kdo z vážného důvodu nemůže nebo není schopen veřejnou službu vykonávat (péče o dítě, stáří, péče o postiženého rodinného příslušníka, nemoc apod.)," dodal ministr v jedné z dalších odpovědí.

 

Povinnost vykonat 20 hodin při veřejně prospěšné práci mají dostat v budoucnu nezaměstnaní po dvou měsících od registrace na úřadu práce.

 

Právě to ale kritizuje opoziční ČSSD - podle ní se povinné práce dotýkají podstaty práv garantovaných listinnou práv a svobod. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že nezaměstnaní budou nuceni přijmout první nabízenou práci, jen aby nemuseli zametat ulice.

 

Sociální demokraté proto chystají kvůli tomuto zákonu stížnost u Ústavního soudu.

 

"Oranžový" Senát s převahou ČSSD zřejmě většinu reformních zákonů koalice vrátí sněmovně se svým zamítnutím nebo se změnami. Koalice má ale zatím dost hlasů, aby senátní veto dokázala přehlasovat.

 

Zákony teď zamířily do Senátu a dá se očekávat, že "oranžová" horní komora s převahou ČSSD sociální zákony vrátí.

 

Vládní koalice má sice pohodlnou převahu hlasů, aby veto nebo senátní změny přehlasovala, koalice to přesto bere jako svým způsobem test vlády, že většinu ve sněmovně stále ještě fakticky má.

 

Čeká se totiž, jak bude tentokrát hlasovat "nejsociálnější strana ve vládě", jak si říkají Věci veřejné.

 

ZÁZNAM ON-LINE CHATU S JAROMÍREM DRÁBKEM

Otázka: Bude již posvíceno i na ty, kterým je více jak 35 let a ještě nikdy nepracovali-tentokrát nemám na mysli poze romy.
Děkuji za odpověď

Jaromír Drábek: Ano, od ledna bude platit povinnost přijmout veřejnou službu v rozsahu 20 hodin týdně. V případě odmítnutí zanikne nárok na dávky.
Děkuji všem za otázky a přeji krásný den.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:50 Autor: jana

Otázka: V rámci státní sociální podpory však nejde o skutečný stav, neprobíhají šetření v rodinách a kontrola možná není - je správné aby rodiče pronajímali studentům - vlastním nezaopatřeným dětem k nimž mají vyživovcí povinnost byty a nemovitosti za účelem čerpání dávek?

Jaromír Drábek: Od ledna sjednotíme výplatu dávek na úřady práce, to také umožní účinněji kontrolovat dodržování zákonných podmínek. Popsaný případ přípustný není.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:48 Autor: mirka

Otázka: Je mi 54 let a 2 roky nemohu sehnat práci. Na podporu již nemám nárok a ani soc. dávky nemohu pobírat, jsem vdaná. Manžel mi odmítá přispět, jsem absolutně bez prostředků. Proč se tedy nezohledňuje skutečná potřeba jednotlivce, jen se schováváte za zákony a kde je lidskost, děláte z národa žebráky..

Jaromír Drábek: Poučte manžela, že má vůči Vám vyživovací povinnost. Pokud neuspějete, nezbývá, než toho dosáhnout soudní cestou. Stát nemůže nahrazovat rodinu.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:47 Autor: Máca

Otázka: Dobrý den vřele bych Vám doporučil,Vám všem co vymýšlíte hovadiny,aby jste si zkusili prožívat to co si prožívají postižení a ti kteří se o ně starají.Zavřete jim hubu pár tisícema,furt samé škrty,přehodnocování,na úřadech buzerace.Zkuste si to s mou rodinou na měsíc vyměnit. Syn ZTP/P-III.st

Jaromír Drábek: Vážím si všech, ktsří se starají své blízké. Systém dávek pro zdravotně postižené výrazně zjednodušujeme, budou vypláceny na jednom místě, rozšiřujeme počet kontaktních míst, tak věřím, že to ulehčí postiženým i jejich rodinám život.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:44 Autor: STB

Otázka: Dobrý den,chtěl bych se zeptat,jestli pan Kalousek bude rozesílat složenky,abychom věděli o kolik jste nás zase zadlužili? Podotýkám,že mému synovi je 5 let ,od státu si nikdy nic nepůjčil a přes to prý dluží 140 000 Kč. Už se těším,až vás dnešní mladá generace bude soudit.

Jaromír Drábek: Jsem rád, že podporujete razantní snižování výdajů státního rozpočtu.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:43 Autor: Máte slovo

Otázka: proč nepřizpůsoví dostávají tak vysoký sociální přís-
pěvek na bydlení v bytech, na které dnes skoro nedo-
hnou ani pracující nebo důchodci. Proč se nevyplácí
dávky na mnohočetné rodiny individelně, podle způso-
bu jejich života a jejich zásluh pro společnost?

Jaromír Drábek: Pravidla pro příspěvek na bydlení jsou pro všechny stejná. Od ledna posílíme individuální práci, protože sjednotím vyplácení dávek na jedno místo.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:42 Autor: Lukáš

Otázka: Dobrý den. Jsem řidič kamionu. Diety,které si majitelé dopravních firem odečtou z daní ve skutečnosti řidič nedostane.Státu opět unikají peníze.Nechtělo by si to nejdřív posvítit na autodopravce a různé nepoctivé firmy než jen vymýšlet horší podmínky pro zaměstnance?

Jaromír Drábek: Dobrý den. Svítíme intenzivně, každý měsíc děláme několik tisíc kontrol. Pokud máte konkrétní podnět, předejte ho prosím oblastnímu inspektorátu práce.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:41 Autor: Petra

Otázka: Dobrý den, jsme pracující maminka s RP 3.600 Kč měsíčně (manžel měl mateřskou z Norska, neměli jsem možnost volby, automaticky jsme spadli do 4 leté varianty). Ptám se mohu si od nového roku zažádat o změnu RP 7.600 a mohu při tomto rodičáku nadále pracovat? Děkuji za odpověd

Jaromír Drábek: Pokud jsou dítěti více než 2 roky, bude od ledna možný souběh pracovní aktivity s pobíráním rodičovského příspěvku. O případné změně se poraďte v lednu na úřadu práce, bez konkrétní znalosti případu se na to nedá odpovědět.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:38 Autor: Jax

Otázka: Určitému segmentu obyvatel přispívá stát na bydlení (až 2/3 nájemného). Neměli by majitelé domů žijící jen ze státních příspěvků pro sociálně slabé také chodit zametat chodníky?

Jaromír Drábek: To je zajímavý nápad. Ne, vážně, takový podnikatelský projekt si ve svobodné společnosti přece může vymyslet každý a nevidím na tom nic špatného, pokud není zneužíváno slabší postavení druhé strany.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:36 Autor: Mravenec

Otázka: Proč pořád vymýšlíte jak okrádat ty nejpotřebnější(invalidní spoluobčany,rodiny s dětmi,pracující apod)
Myslím že od dob komunistů jste spolu ze stejně postiženým Kalouskem(finance) nejhorším "ministrem"práce!
co tady byl.Chápu že ze svým stotisícovým platem vůbec nevíte jaká je realita !!!

Jaromír Drábek: Přes razantní úsporná opatření se objem prostředků směřovaných do pomoci zdravotně postiženým i sociálně slabým zvyšuje.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:34 Autor: hlava

Otázka: Je mi špatně, když jdu z utahaná z práce a míjím veselé obtloustlé cigány co jdou zrovna z nákupu - plný vrchovatý vozík dvoukolák! To se to žije, když nám druzí jen tak, bez práce, dávaj! fuj.......

Jaromír Drábek: Bez ohledu na barvu pleti toto řeší zavedení povinnosti přijmout veřejnou službu 20 hodin týdně od ledna příštího roku.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:33 Autor: 1984

Otázka: Připadá vám v pořádku čím dál více odírat ty nejchudší, zatímco státní rozpočet je rozkrádán v řádu stovek miliard ročně? Přináší vám výroba bezdomovců nějaké osobní uspokojení?

Jaromír Drábek: Sociální systém je v naší zemi nastaven velmi vstřícně, dokazují to mezinárodní statistiky. V našem resortu se státní rozpočet nerozkrádá, za to ručím, všechny veřejné zakázky máme na webu pod kontrolou veřejnosti. Vzhledem k pojetí příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení býroba bezdomovců nehrozí.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:31 Autor: Vilém Gutfreund

Otázka: Pane Drábku, vydáváte své plány za prosazování principu "práci za podporu", ale za práci se musí platit aspoň minimální mzda. Vy chcete práci zadarmo (podle té vaší reformy ani nezáleží na tom, zda dotyčný pobírá nějakou podporu). Takhle se až dosud chovali jen zločinci, připadáte si lepší než oni?

Jaromír Drábek: Princip veřejné služby je používaný v řadě států, není na něm nic zločinného a považuji jej za správný.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:30 Autor: Jirka

Otázka: Bude již posvíceno i na ty, kterým je více jak 35 let a ještě nikdy nepracovali-tentokrát nemám na mysli poze romy.
Děkuji za odpověď

Jaromír Drábek: Ano, zavedením povinnosti přijmout veřejnou službu 20 hodin týdně.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:29 Autor: 1984

Otázka: Jak může ministra práce a sociálních věcí dělat člověk se sociálním cítěním esesáka?

Jaromír Drábek: Slíbil jsem, že budu odpovídat ne všechny otázky, u této však svůj slib poruším.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:29 Autor: Karel

Otázka: Jak to bude od nového roku s příspěvkem 3000 kč na mobylitu pro držitele průkazu ZP. Kde a v jaké výši bude pro klienta k dispozici.

Jaromír Drábek: Příspěvky na mobilitu bude od příštího roku vyplácet úřad práce, bude se vyplácet měsíčně, výše bude jasná po dokončení legislativního procesu.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:27 Autor: Jana

Otázka: Dobrý den pane ministře, mám otázku týkající se příspěvku na bydlení - proč v rámci sociální reformy nedošlo k úpravě okruhu společně posuzovaných osob - současný stav je takový, že osoba, která má v rodině příjem se odhlásí z adresy trvalého pobytu a zbytku rodiny vzniká nárok na dávku.

Jaromír Drábek: Dobrý den, považuji za účelné kotrolovat skutečný stav, navrhovaná změna by mohla naopak hodně lidem uškodit.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:26 Autor: HBA

Otázka: Pane ministře,
jak dlouho ještě budete reorganizovat Úřad práce, dá-li se tak ještě označit? Proč došlo ke změně jeho generálního ředitele, proč na tento post usedl člověk bez veřejného výběrového řízení?
Proč neustále propouštíte pracovníky z bývalých okresních a dalších lokálních pracovišť?

Jaromír Drábek: Do konce roku, protože od ledna převezmou úřady práce od obecních úřadů výplatu dávek, tím budou organizační změny na úřadech práce ukončeny.
Vedením úřadu práce jsem pověřil zkušeného ředitele středočeského krajského úřadu práce, v současné době reorganizace jsem nepovažoval za vhodné hledat člověka zvenku.
Jak jsem psal, změny budou ukončeny na konci roku, snížení počtu pracovníků zvýší efektivitu a sníží náklady státu na tuto agendu.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:22 Autor: judita

Otázka: proč stále dostávají naší nepracující spoluobčané soc.dávky(na rodinu 7 lidí i 50tis) a pracujícím ,které propustí z práce ne?

Jaromír Drábek: Od ledna zavádíme povinnost přijmout veřejnou službu v rozsahu 20 hodin týdně, taže bez práce už to nebude. Podpora propuštěným z práce se nemění.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:20 Autor: Pavel

Otázka: Nechápu, proč upřednostňujete živnostníky.
Neplatí daně, ale jezdí v BMW, lidem dávají almužnu, polovinu výdělku nedaní a na zimu posílají lidi na úřad práce, když nechtějí, tak jim dá rovnou výpověď dohodou, tím ztratí nárok na odstupné. Lidi už mají takový strach, že jim podepíšou všechno.

Jaromír Drábek: Výpověď dohodou neexistuje. Nikoho neupřednostňujeme, pro všechny platí zákony. Pokud máte podnět na konkrétní protizákonné jednání, o kterém obecně píšete, nahlašte to na nejbližší úřad práce či finanční úřad, pomůžete tím nám všem.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:18 Autor: Nováková

Otázka: Jsem matkou nesvéprávné,trvale invalidní autistické dívky,která vyžaduje celodenní péči,trvalý dohled a dozor(ZTP/P,III.stupeň postižení).Pobírám příspěvek na péči a příspěvek na benzín,posouzení od posudkových lékařů máme do r.2014.zajímá mě zda se posouzení překlopí,a zda nám dávky zůstanou.

Jaromír Drábek: Ano, překlopí, posouzení proběhne v řádném (plánovaném) termínu. Přípěvek na péči i příspěvek na mobilitu bude vyplácen i nadále.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:16 Autor: Sudetak

Otázka: pane Drábku, děláte to velmi dobře a velmi Vám fandím. Konečně po xx letech dostává i sociální politika řád, hlavu a patu.

Jaromír Drábek: Děkuji za podporu.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:16 Autor: Leona

Otázka: Dobrý den. Proč důchodci mohou neomezeně pracovat na staré smlouvy na dobu neurčitou a k tomu pobírat starobní důchody, takže mají dvojí příjem a zabírají místa lidem v produktivním věku, kteří pracovat potřebují a práci nemohou najít. Navrhuji buď pracovat nebo jít do důchodu a pobírat důchod!

Jaromír Drábek: Dobrý den. Dosažení důchodového věku nemůže být důvodem pro výpověď, takový je výklad listiny základních práv a svobod.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:14 Autor: Roman

Otázka: Dobrý den, v současné době je 3 letý rodič.příspěvek ve výši 7600,- dojde k jeho snížení maminkám které ho již pobírají?

Jaromír Drábek: Kdo již pobírá rodičovský příspěvek, může ho dočerpat za stávajících podmínek. Pokud však bude chtít změnit výši rodičovského příspěvku, přejde do nových podmínek, kdy vyplacená částka je 220.000 Kč, pro všechny stejně. To, že od 2 let dítěte bude možný souběh pracovní aktivity s pobíráním rodičovského příspěvku, bude platit pro všechny, tedy i pro ty, kdo již rodičovský příspěvek čerpají.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:12 Autor: Vlastik

Otázka: Od Nového roku jsem obnovil živnost,papír jsem z ŽÚ doložil,ale na ÚP v  Brně mě posílají do firmy,žádat o práci skladníka.Má to cenu na 3 měsíce, ,když ještě musím shánět další zakázky? Je mi 52 let.Díky

Jaromír Drábek: Pokud jste aktivní živnostník, nemůžete být zároveň uchazečem o  zaměstnání. Pokud ještě nemáte obnovenou živnost, snžíme se pomoci najít i krátkodobé zaměstnání.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:10 Autor: Mary

Otázka: Doufám, že Vaše nesmyslné reformy, které jdou proti slušným lidem, zruší v příštím volebním období opozice. Proč trestáte poctivé lidi, kteří přijdou o práci ? I tak jsou již nešťastní a Vy jim ještě seberete podporu. Styďte se!

Jaromír Drábek: Reformy nesměřují k žádnému trestání.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:08 Autor: Petr Baštan

Otázka: Dobrý den pane Drábek chtěl jsem se zeptat zda občané kteří pobírají sociální dávky budou muset od roku 2012 pracovat ve veřejně prospěšných pracích,aby si dávky zasloužili?Děkuji za odpověd

Jaromír Drábek: Dobrý den. Ano, je to tak. Samozřejmě s výjimkou toho, kdo z vážného důvodu nemůže nebo není schopen veřejnou službu vykonávat (péče o dítě, stáří, péče o postiženého rodinného příslušníka, nemoc apod.).

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:06 Autor: Tommy

Otázka: Dobrý den pane Drábku,Jsem od roku 2003 po amputaci obou dolních končetin,od roku 2007 do konce roku 2010jsem pobíral dávku na nemohoucnost.Na přehodnocení LPK,kvůli zvýšení této dávky mně ji sebrali úplně! Tak nevím,zda mně ty nohy dorostly. Nechápu postup LPK.Děkuji.

Jaromír Drábek: Dobrý den. Vzhledem k tomu, že neznám konkrétní případ, mohu jen obecně doporučit využití námitkového řízení. Případně je možné jít i soudní cestou, podání žaloby je v tomto případě osvobozeno od poplatků.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:05 Autor: Petr

Otázka: Pane ministře nebojíte se,že stoupne nezaměstnanost,díky sociální reformě. Jde mi o to že města propustí své zaměstnance a naberou lidi z  ÚP kterým nebudou platit nic ani odvádět daně a soc.a zdrav pojištění . Nepříjde stát tímto o miliony.Já naštěstí mám práci v  aut. průmyslu.Děkuji

Jaromír Drábek: Nebojím, veřejná služba bude organizovaná v oblastech, kde není riziko konkurence s běžným pracovním poměrem.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:03 Autor: Julie Hlavenková

Otázka: Dobrý den, zajímá mne z jakého důvodu nebudou sociální karty povinné pro všechny, případně jak a kdo bude hlídat zneužívání sociálních dávek. Dále proč se omezuje činnost ÚP a dává se prostor soukromým agenturám na zprostředkovávání zaměstnání - nebude to ve finále dražší?? Děkuji.

Jaromír Drábek: Dobrý den, sociální karta bude vydána všem, kteří pobírají sociální dávky od státu. Platební funkce bude obecně dobrovolná s jedinou výjimkou, a to u vázaných dávek hmotné nouze, kde je potřeba zajistit čerpání dávky na určený účel. Tedy nebude v takkovém případě možné nakupovat zboží jako alkohol nebo cigarety. Využití zprostředkovatelských agentur je možností pro úřady práce, jak lépa a efektivněji organizovat práci s nezaměstnanými uchazeči. Dražší to nebude, funguje to tak v řadě zemí a znovu zdůrazňuji, že jde o možnost, tedy širší nabídku.

Odpovězeno: 16. 09. 2011 09:00 Autor: Mamina

Otázka: V našem městě bylo zavřeno po revoluci plno fabrik,která nám nabízela práci.Muž nemá tak.problém najít práci,ale ženy po mateřské ano,protože jim nikde nevyjdou vstříc s pracovní dobou.Dříve nebyl problém najít práci na zkrácený úvazek na 4 nebo 6h.Tak.místa plní důchodci!

Jaromír Drábek: Dobrý den všem diskutujícím. Budu odpovídat na dotazy popořadě, jak se mi zobrazují, žádný nevynechám a budu odpovídat velmi stručně, protože dotazů je opravdu mnoho.
S růstem ekonomiky se zase objeví více míst vhodných pro zkrácené pracovní úvazky.

Jan Němec

aktualne.cz, 16. 9. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme