Drábek: Neprojdou-li reformy, vláda by měla podat demisi

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

8. 6. 2011

Co říkáte na ultimátum Věcí veřejných?

To snad nestojí ani za komentář, protože způsob vyjednávání uvnitř koalice je bohužel výrazně odlišný od toho, jakým způsobem jedná vláda. Veřejnost to bohužel vnímá tak, jakým způsobem se politici umějí, či neumějí dohodnout. Ve vládě probíhá komunikace věcně, ale jakmile politici Věcí veřejných přesednou na koaliční jednání, nejde o věcnou práci, ale o to, jak získají nějaké body. Pokud mám dobré informace, tak Věci veřejné nepřišly s žádným konkrétním návrhem.

Nebylo by od vás a ODS rozumnější umožnit véčkařům získat nějaké ty body, které by mohli přinést do své strany a lépe zdůvodnit jejich setrvání ve vládě?

Tomu rozumím, ale musí říci, co chtějí. Oni řekli jen, že chtějí důstojné místo ve vládě. Když jim to premiér navrhl, tak to odmítli.

Podle nich předseda Legislativní rady vlády není důstojné místo.

S tím nesouhlasím, předseda Legislativní rady vlády je silná pozice, protože může mluvit do předkládání zákonů všech resortů. Pokud mají takové hodnocení, tak by měli říci, jak to udělat jinak.

Je tu otázka hlasování o důvěře vládě. Měla by ji vláda spojit s některým z projednávaných zákonů, či o ní hlasovat samostatně?

Na to mám odlišný pohled. Důchodová, sociální, zdravotní či daňová reforma jsou stěžejní reformy, které vláda slíbila ve svém prohlášení vlády. Pokud by některá z těchto reforem neprošla, tak tato vláda nemá právo na existenci. Na to nepotřebuji žádný formální způsob.

To by ale nevedlo formálně k jejímu zániku.

V takovém případě by měla vláda podat demisi.

Vy byste to navrhl?

Ano, jednoznačně.