Drábek: Jednání o odkladu penzijní reformy

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

3. 11. 2011

Nějakých 6 hodin měli dnes poslanci na odpočinek, aby se teď úderem šesté znovu sešli a pokračovali v zasedání, které se vleče skoro nepřetržitě už třetím dnem. Kvůli obstrukční taktice opozičních sociálních demokratů, těm se, jak víme, zatím daří blokovat přijetí reformních zákonů, které podle nich ublíží této zemi. Jedno možné východisko se ale podle kuloárových informací rýsuje. Opozice prý ukončí obstrukce, pokud se dohodne s koalicí na odkladu penzijní reformy. Ideálně o dvě léta na rok 2015, odklad ovšem jen roční, nevyloučil ani ministr financí, 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Vedou se tedy v zákulisí skutečně taková jednání se sociální demokracií. Zeptal jsem se v podvečer ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka.

Ne, tak v tuto chvíli na to ani není vhodná doba, protože tak, jak víte, tak v současné době v Poslanecké sněmovně projednáváme právě ty zákony, které souvisejí s důchodovou reformou a podle mého názoru do toho legislativního procesu už nejde zasáhnout jiným způsobem, než v tuto chvíli ty předložené zákony schválit, to prostě není ani možné v tom, jak daleko je legislativní proces. A samozřejmě, že je potom další čas na doplňování jednotlivých dohodnutých dalších instrumentů, jako například takzvané předdůchody, je možné diskutovat o optimálním nastavení účinnosti, ale určitě ta vhodná doba není nyní.

Říkal jste, že ty zákony projednáváte, ale vy je spíš neprojednáváte, právě kvůli obstrukcím ze strany sociálních demokratů a objevily se právě ty informace nebo možná spekulace, že by právě tohle mohlo ony obstrukce odblokovat, odložení penzijní reformy.

Tak ty spekulace se skutečně objevují, nicméně já to spíše považuji za takové ty kuloárové balonky, kde se vypouští, kdo se s kým na něčem dohodl a možná to tak má za cíl trošku znejistět jednotlivé poslance z koaličních stran, nicméně ty zákony jsou projednávány, k prvnímu z nich proběhla diskuse, obecná rozprava byla uzavřena, to znamená, v nejbližší době se o tom zákonu bude hlasovat, budeme projednávat další zákony, ty obstrukce opozičních poslanců mohou to projednávání zdržet, ale věcně na těch zákonech jako takových nic změnit nemohou.

Zásadně tedy opravdu vylučujete, že by mohlo dojít k posunutí penzijní reformy, protože i ministr financí Miroslav Kalousek uvažoval o tom, že by mohlo eventuálně jít o roční odklad?

Já si nemyslím, že by mohlo dojít k nějaké politické dohodě o odložení, nějakém významném odložení účinnosti důchodové reformy, na to ani není časový prostor, důchodová reforma se v České republice měla zrealizovat tak před 10 lety, to by byl optimální čas, v tuto chvíli už jsme ve velkém zpoždění oproti jiným státům, my jsme nakonec dostali jasný mandát od voličů k tomu, abychom udělali základní reformy těch socioekonomických systémů, netýká se to jenom důchodové reformy. A my prostě jsme povinni ty reformy udělat. To, jestli bude optimální nastartovat ten systém v roce 2013, od začátku roku 2013, tak jak je dnes v těch zákonech plánováno, nebo jestli může vzhledem k ekonomické situaci nastat prostředí, kdy bude vhodnější tu účinnost o půl roku nebo o rok posunout, tak to samozřejmě je možné, a o tom bude relevantní diskutovat příští rok, ale nějaké politické dohody v tom smyslu, že se účinnost těch zákonů odloží až za konec tohoto funkčního období, to bychom potom taky mohli dopadnout tak jako se služebním zákonem, který byl  přijat v roce 2002 a za 9 let nenabyl účinnosti, protože se jeho účinnost pořád odkládá.

Říkáte vzhledem k ekonomické situaci, a to je klíčová věc, nebylo by i pro koalici výhodné, kdyby se penzijní reforma odložila, protože na ni vzhledem k ekonomickému výhledu prostě nebudou peníze.

Tak to jsou dva argumenty, které se střetávají. Na jednu stranu ten spořící penzijní systém je potřeba rozdělit co nejdříve, protože my musíme dát dnešním mladým lidem šanci, jak si zajistit dostatečné prostředky do důchodového věku a čím dříve se ten spořící penzijní systém rozjede, no, tak tím lepší podmínky pro ně připravíme. Na druhou stranu samozřejmě, pokud by v příštím roce nastala nějaká fáze ekonomické recese, nebo ekonomického poklesu, nějaké opakování té situace z minulých let, no, tak to samozřejmě z obecného pohledu, z makroekonomického pohledu není vhodná doba na nastartování takového kroku, proto považuju za vhodné, aby se někdy na konci prvního čtvrtletí příštího roku podle vývoje ekonomiky diskutovalo o tom, kdy přesně nastavit to konkrétní datum, ale určitě to nemůže být věc nějakých politických handlů.

Ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromír Drábek.

Jan Bumba

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 4. 11. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme