Drábek: Chytré úspory vítězí nad tupými škrty

Komentář ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka

10. 1. 2012

Vládě se v roce 2011 podařilo provést úspory v rozsahu zhruba 70 miliard korun, což představuje rekordní úroveň v období samostatné České republiky. Čtyři pětiny těchto úspor byly realizovány na výdajové straně.

Ze strany opozice, odborů a levicových intelektuálů se dočkaly nálepky „tupých, nepromyšlených škrtů“.

Poněkud zapomínají, že vláda na jejich vypracování a schválení v roce 2010 měla pouze několik týdnů. Nyní, po roce a půl lze však jednoznačně prohlásit, že převažují promyšlené a „chytré“ úspory, minimálně v mém resortu.

To lze dokázat mnoha příklady. Od 1. ledna jsme sjednotili výplatu nepojistných sociálních dávek na úřady práce, což ušetří stamilióny korun ročně na provozních nákladech.

Další úspory jsme nalezli v IT systémech, které by již neměly být závislé na jednom dodavateli. Otevření veřejných zakázek v této oblasti by mohlo přinést snížení nákladů v rozsahu asi miliardy korun.

Povinnost některých nezaměstnaných hlásit se pravidelně na pobočkách Czech Point uspořilo jen za první dva měsíce fungování více než deset miliónů korun.

Dále se pracuje na projektu jednoho inkasního místa, kde se sjednotí výběr všech přímých odvodů včetně sociálního pojištění. To bude umožněno již schváleným sjednocením základů těchto odvodů. Jedno inkasní místo bude znamenat nejen úspory ve státní správě, ale také významné snížení administrativních nákladů daňových poplatníků, minimálně v řádu miliard korun.

Zneužívání sociálních dávek je často bagatelizováno s tím, že kvůli korupci se rozkrade mnohem větší částka. Na to mohu říci jediné – je třeba bojovat s veškerými druhy podvodů. Od korupce při zadávání veřejných zakázek přes nelegální zaměstnávání až po zneužívání sociálních transferů.

V mém resortu se zaměřujeme na potírání všech podvodných praktik, bagatelizovat nelze žádnou z nich. Proto např. v roce 2012 provedeme několikanásobně více kontrol zaměřených na nelegální zaměstnávání a zneužití sociálních dávek budou bránit nové sociální karty.

Překvapuje mě, že kromě opozice dokonce i někteří představitelé koaličních stran vyslovují kritiku za to, že vláda pouze tupě škrtá. Odpověď ale mají hledat u konkrétních ministrů. Nezabere častá výmluva na „zlého“ ministra financí.

Ten má pouze za úkol navrhovat a hlídat výdajové limity, nicméně odpovědnost za to, jakým způsobem jednotlivé resorty uspoří, mají správci jednotlivých rozpočtových kapitol. Tedy především ministři jsou zodpovědní za to, zda převažují „tupé škrty“, či „chytré úspory“.

Zkusme proto posuzovat objektivně úsporné úsilí celé vlády i jednotlivých ministrů. Mýty o tupých škrtech již dávno neplatí, alespoň na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Jaromír Drábek
ministr práce a sociálních věcí

Právo, 10. 1. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 6

Štítky
Osobnosti: Jaromír Drábek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme