Drábek: Chci vědět, proč někde výplatu dávek stihli a jinde ne

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

1. 2. 2012

Sociální dávky dostaly desítky lidí dvakrát. Připustil to ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek poté, co na to upozornil šéf VV Radek John. Až do středečního dopoledne přitom ministr tvrdil, že nový systém výplaty sociálních dávek probíhá bez větších problémů.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) ve středu odpoledne poprvé připustil, že nový systém vyplácení sociálních dávek nefunguje přesně tak, jak měl. Aby se peníze k potřebným dostaly, museli pracovníci úřadů práce často do práce i o víkendech.

Kritikou na ministrovu hlavu nešetří nejen opoziční sociální demokraté, ale také členové koalice - VV a  ODS.

Drábek chce proto za selhání potrestat některé manažery svého ministerstva a centrálního úřadu práce.

Věci veřejné upozornily například na to, že některým lidem byly dávky vyplaceny vícekrát. Máte taky tuto informaci a o kolik se jedná případů?

Systém se zabíhá a k takovým chybám došlo. Jedná se o desítky případů.

Pracovníci na úřadu práce kvůli změně systému pracují přesčasy i víkendy. Dostanou za to od ministerstva nějakou kompenzaci?

Samozřejmě budou mít proplaceny všechny přesčasy podle zákona a předpokládáme, že dostanou i odměnu v souvislosti s tou náročnou prací. Nicméně také porovnáváme práce všech pracovišť, kterých máme čtyři sta dvacet. Podíváme se na to, proč někde měli 20. ledna hotovo a jinde to nestihli ani jednatřicátého. Také se podíváme, jestli bylo na některých pracovištích opravdu nutné dělat až do poslední chvíle i přes ony víkendové směny, kterých se zúčastnilo do patnácti procent zaměstnanců úřadů práce.

Byl nový systém před spuštěním řádně otestován a personál proškolen?

Jedna věc je testování toho systému. To proběhlo. Já si samozřejmě nechávám zpracovat analýzu, nakolik to testování bylo dostatečné po fázi než bylo ostré nasazení. Sám ale, jelikož jsem původem z tohoto oboru, vím, že jedna věc je odladit systém a otestovat ho v podmínkách, kdy se na něj přihlásí desítka testujících uživatelů a jiná situace potom nastává, když se do něj přihlásí tisíce lidí z celé republiky. Některé záležitosti se nedají zcela otestovat v počáteční fázi a je třeba je testovat až v ostrém provozu. Jestli nebylo možné některé z oněch záležitostí otestovat předtím, to právě zkoumáme. Z toho také může vyplynout, že vyvodím odpovědnost a dojde k personálním změnám. Také prozkoumáme, zda bylo řádně poskytnuto zadání dodavatelům a budeme postupovat proti těm, kteří nesplnili svoje povinnosti a nezajistili plnou funkčnost systému.

ČSSD upozornila na to, že jste dvěma svým podřízeným vyplatil 1,4 milionu jako odměnu právě v souvislosti s jejich dobrou prací na tomto novém systému. Nebyla to chyba?

Ta odměna byla za práci vykonanou v roce 2011. Především za ten úžasný výsledek, že na konci roku došlo k tomu, že byl schválen a do právního řádu uveden takový soubor zákonů, který je v historii naprosto nepředstavitelný – důchodová reforma jako celek, sociální reforma jako celek, velmi rozsáhlá novela zákoníku práce. Já bych chtěl skutečně vidět jinou příležitost, kde takovou masu velmi důležitých reformních zákonů jedno ministerstvo předložilo a jinou příležitost, kdy ocenit skutečně takovou extrémní práci těch lidí, kteří se na tom podíleli.

Budete kvůli komplikacím vyvozovat nějakou osobní odpovědnost, jak po tom volá opozice?

Já samozřejmě odpovědnost přijmu velmi rád a budu vysvětlovat všechny svoje kroky.

Opozice ale žádá přímo vaše odstoupení.

Samozřejmě výzva opozice k odchodu je, řekl bych, standardní rutinou. Oni rádi využívají každou příležitost, aby jakéhokoliv ministra koaliční vlády k odchodu vyzvali a na to já nehodlám reagovat.

U koho tedy konkrétně onu zodpovědnost vyvodíte?

V tuto chvíli to nechci specifikovat. První se to samozřejmě dozví ti, kterých se to týká.

Opozice také volá po tom, abyste problémy systému ve sněmovně vysvětlil a zodpověděl jejich otázky. Budete ve čtvrtek na interpelacích?

Samozřejmě, že se zúčastním zítra interpelací, tak jako to už rok a půl pravidelně dělám. Myslím, že je k pousmání to vyjádření ČSSD pochybující, jestli se odvážím předstoupit před poslance. Naopak to vidím jako vhodnou příležitost, jak vyvrátit řadu nepravdivých informací, které opozice šíří.

Miroslav Kynčl

iHNed.cz, 1. 2. 2012, Rubrika: Česko

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme