Chalánková: Výživa dětí je věcí rodičů, ne lobbistů

24. 2. 2017

(editovaný přepis hlavních bodů rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09)

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka

Ve školách platí pamslková vyhláška, která má zabránit tloustnutí školáků a vychovávat je k nákupu zdravých svačin. Jenomže limity na obsah cukru, tuku a soli jsou podle kritiků tak přísné, že by mohly školákům nabízet jen suchý rohlík s neochuceným jogurtem a mrkví. Znamená to, že se teď školní děti začnou stravovat jako nemocní lidé na přísné dietě? Anebo je tato kritika přehnaná a je správné, že se zavedla pravidla pro zdravé svačiny?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně TOP 09, dětská lékařka

Chtěla bych trošičku "poděkovat" zástupcům úřadů, že tak dobře myslí za rodiče a za děti. Tak vznikla celá pamlsková vyhláška  Je zcela nadbytečná, protože pravomoci škol jsou naprosto dostačující. Ředitelé škol spolu se školskými radami mohou určit, co si přejí na území své školy. Přesně tak vypadá návrh na zrušení této vyhlášky, protože její dopad se projevil v praxi. Při sebelepší vůli lobbistů, kteří se bohužel chlubili tím, že prosadili tuto pamlskovou vyhlášku u úředníků, se bufety plošně ruší. Osobně si myslím, že je ideální postupně dohodou s rodiči a školskými radami dojít k tomu, aby bufety nabízely zdravější stravu. To určitě ano, ale aby také děti o tu stravu měly zájem.

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka

Všichni zde souhlasí, že by děti neměly mít tatranku. Hovoříme o tom, že nemohou mít ochucené jogurty s marmeládou, pribinák, housku s máslem, šunkou, sýrem a zeleninou. Ty limity jsou přísné.

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně TOP 09, dětská lékařka

Jen bych zmínila, jak byla ta vyhláška postavena. Ona je kupodivu napasována na takzvanou regulaci reklamy. Tady bych se chtěla obrátit na paní místopředsedkyni školského výboru Bohdalovou a paní výživovou specialistku Slimákovou, protože spolupracují s paní ministryní školství Valachovou. Zrovna teď běží reklama na školský fotbalový turnaj, který je pod záštitou Coca-Cola a jmenuje se Coca-Cola Cup. Všude jsou loga Coca-Cola Cup a je tam také záštita ministerstva školství. A jak tady zaznělo, že se bufety ruší. Jako dětská lékařka jsem samozřejmě pro zdravou výživu. Ale je to opravdu věc rodičů a výchovy a je to věc postoje celé společnosti. Obávám se, že lobbisté, kteří prosadili tuto vyhlášku, mají připravené i firmy, které jsou ochotné okamžitě naskočit a dodávat svačinky podle těchto regulí. 

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka

Co taková glukóza?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně TOP 09, dětská lékařka

To je vlastně jediný zdroj energie pro mozkovou činnost. Pokud děti nestíhají snídat, pak nebudou mít ani řádnou svačinu, protože mají i kaloricky chudý oběd. V podstatě tak postupně dochází k podvýživě. Pokud máme představu o epidemii obezity a máme nastavenou vyhlášku, že proti ní chceme bojovat, tak spousta dětí začne hladovět a bude mít nedostatek energie. To se týká také glukózy jako jediného zdroje energie. Zároveň by mohl začít chybět vápník, nedostatek mléka, vitamíny rozpustné v tucích. Takže tu máme další věci. Pokud se kolem toho všeho povede takhle vyostřená diskuse, tak se začne víc přemýšlet o tom, co kdo může jíst a může to být zdrojem docela nešťastné choroby zvané mentální anorexie. Tato choroba opravdu není vzácná. Ještě zde hrozí osteoporóza. Pokud mladé dívky nedostanou dostatek vápníku do kostí do doby ukončeného růstu, tak už to nikdy nemohou nahradit.

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka

Paní doktorko, děti mají třeba oběd až ve dvě hodiny kvůli výuce.

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně TOP 09, dětská lékařka

Myslím, že v dopoledních hodinách potřebují přísun energie, přísun tekutin. Jak se děti budou stravovat, je věcí osvěty. Tímto přístupem bychom se mohli dočkat toho, že výživový poradce bude u každého bufetu dítě před nákupem potravin vážit. Zeptá se, co dítě jedlo, aby mohlo jíst třeba něco dalšího. Opravdu až takhle extrémní. Společnost ale opravdu nepotřebuje, aby čekala s tím, že se lobbisté a úředníci domluví a povolí zase něco o kousek dál. Je to věc rodičů.

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka

Velká část dětí v růstu jsou opravdu hubení. Proč má být v bufetu nabízen hubené holčičce, hubenému chlapečkovi neochucený jogurt? Rodiče jsou vůbec rádi, že něco sní.

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně TOP 09, dětská lékařka

To je věc rodičů a lékařů. Pokud mají v rodinách problémy, které jsou detekované geneticky, je potřeba brát v úvahu odběry například na "hypercholesterolemii". Pohlídat to dítě, působit jinak na rodinu, starat se o stravu. Ale je to je věc rodičů a svobody toho, jak se rozhodne rodina.

Zdroj: Máte slovo, ČT24, 23. 2. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme