Chalánková: V kauze norských dětí je míč na straně české vlády

20. 11. 2014

"Případem takzvaných norských dětí se začali zabývat poslanci Evropského parlamentu. Pod kritický otevřený dopis adresovaný Norsku se podepsalo už přes 40 politiků napříč frakcemi a národy. Na české straně se aktivizují občané a i oficiální místa konají. Na situaci matky Evy Michalákové se však v praxi vůbec nic nemění. Její chlapci zůstávají v pěstounských rodinách a dle informací ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové Eva Michaláková neuspěla u Štrasburského soudu. V dnešním Zaostřeno se vrátíme k její kauze. Pokud možno příjemný poslech přeje Lucie Vopálenská."

Těm, kdo pečlivě sledují média, je případ dostatečně znám. Češce Evě Michalákové žijící dlouhodobě v Norsku byli před více než 3,5 lety odebráni 2 synové pro podezření ze sexuálního zneužívání dětí otcem. Podezření otce a později i matky se v trestním řízení nikdy neprokázala. Norská policie případ odložila a dokonce prý svědčila v její prospěch. V civilním řízení však rodiče o syny přišli. Norský úřad na ochranu dětí Barnevern totiž jedná zcela nezávisle a všechna patra norského soudnictví potvrdila odebrání v zájmu dětí.

Rozhovor byl krácen, jeho plnou verzi si můžete poslechnout na stránkách Českého rozhlasu.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

(..) Případ vyvolal v posledním půlroce hodně pozornosti ze strany českých médií. Opakovaně se objevovala kritika, že naše úřady a naši politici pro paní Michalákovou nedělají dost. To se změnilo. Po diplomatických linkách se snažili mnozí a premiér Sobotka i projevil přání setkat se s paní Michalákovou osobně. Přesto poslankyně Jitka Chalánková z TOP 09, která ve věci interpelovala všechny dotčené autority, spokojená není.

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Dostávám odpovědi v podstatě alibistické, že vyčerpali všechny možnosti, že už nic dělat nemohou, ale především, že rodina, přestože jsou to státní příslušníci České republiky, všichni, všichni rodiče i děti, tak že se podrobili jurisdikci norské, a tím pádem Česká republika pro ně nic dělat nemůže. Já oponuji zase podle nového znění mezinárodního práva soukromého, že je, jsou tady možnosti, a pokud budou všechny vyčerpány možnosti, jakože v této chvíli už jsou ze strany matky, tak by měla Česká republika přijmout opatření vůči Norsku, a to až ve smyslu diplomatické ochrany svých občanů.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

A proč myslíte, že jsou v Norsku vyčerpány všechny možnosti ze strany matky? Ona může vlastně každý rok znovu žádat o změnu rozhodnutí, a to buď sociální radu krajskou v Norsku, anebo norské soudy.

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Může si podat znovu tuto žádost o přezkoumání norských soudů. Ale je pravdou, že z jiných případů víme, že tyto nová, nové žádosti o soudní přezkoumání bývají zpravidla zamítaný, a ba dokonce těm žadatelům mohou uškodit, protože norské orgány je vyhodnocují jako obtěžující, jako narušující soukromí dětí a jejich života v nových pěstounských rodinách.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Je pravdou, že nikdo, včetně ombudsmanky Anny Šabatové, zatím nic nezmohl a sama Eva Michaláková popisuje situaci vcelku jasně.

Eva MICHALÁKOVÁ, matka odebraných synů

Vidím, že o případu se v České republice už více ví, že se rozšiřuje v médiích a lidé se bouří proti postupu norské strany, ale zatím vývoj v případu je pořád stále stejný, protože děti stále setrvávají u pěstounů. Já bych ráda, aby se děti dostaly buď ke mně, anebo k mé rodině. My jsme žádali o to, aby Česká republika využila veškeré možné nástroje a vyžádala děti zpět. My se obracíme na veškeré možné české instituce a píšeme dopisy, dokonce i prezident je informovaný o tomto případu.

(…)

Tomáš ZDECHOVSKÝ, europoslanec /KDU-ČSL/

Já chápu ministerstvo zahraničí, že ho nechtělo využít a že chceme využít všech instrumentů demokratických států. My považujeme Norsko za demokratický stát a já pevně věřím, že opravdu si norské úřady uvědomují ty hrubá pochybení, která, která v tom případu jsou. Kdyby ten případ měl trvat ještě jako rok a půl, tak ano, tak k tomu přistupme.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Říká europoslanec Tomáš Zdechovský. Poslankyně Jitka Chalánková se sešla s novou velvyslankyní Norského království v České republice Siri Ellen Sletnerovou. Ze setkání má dobrý pocit a věří na vzájemnou dohodu obou vlád.

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Věřím, že paní velvyslankyně také, a ujistili jsme se, že je v zájmu obou stran a obou států, aby kauza dětí Denise a Davida Michalákových byla co nejdříve vyřešena. Zejména z toho důvodu, aby zůstaly na velmi dobré úrovni česko-norské vztahy. Takže já jsem upozorňovala na to, že budu apelovat na českou vládu tak, jak to činím už tedy svými interpelacemi od března letošního roku, aby se ujala této své role a skutečně dotáhla tady ten úkol do šťastného konce, a stejným způsobem paní velvyslankyně mě informovala, že se obrátí na norskou vládu a norské ministry a bude je informovat v této věci také obdobným způsobem.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Jak by to norská strana ale vůbec mohla udělat? Vždyť je tam soudní rozhodnutí.

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Opakovaně upozorní, že děti spadají do jurisdikce české, že jsou to čeští státní příslušníci, to znamená, že toto je na úrovni mezi státy, tedy vládami států.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Ty děti by se na základě nějaké mezivládní dohody tedy mohly v relativně krátké době vrátit do Česka, ano?

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Myslím si, že by tomu tak mohlo být, věřím tomu, samozřejmě dokonce může dojít i k vytvoření takové mezistátní smlouvy nebo dohody o vzájemném uznávání rodičovských práv a podobně, to všechno možné je. A věřím tomu, že to tak bude. Protože využití institutu diplomatické ochrany by byl poměrně bezprecedentní krok. A myslím si, že teďka je míč na straně české vlády, aby se k tomu postavila a požádala o tyto děti.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Říká poslankyně Jitka Chalánková z TOP 09.

(…)

ČRo Plus