Chalánková: sKarta bude pomáhat při komunikaci s úřady

Rozhovor s poslankyní Jitkou Chalánkovou

10. 12. 2012

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Tak a z Olomouce je s námi poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku, dobrý večer.

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku /TOP 09/

Dobrý večer.

Bohumil KLEPETKO

A přímo ve studiu předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, dobrý večer.

Václav KRÁSA, předseda, Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

Dobrý večer.

Bohumil KLEPETKO

Pane Kráso, sKarty po novu, tedy povinné jako identifikační průkazy, jinak dobrovolné k platbám a výběrům peněz, kromě toho, že je považujete za kočkopsa, jak jsme slyšeli v reportáži, tento nový model už je pro vás přijatelný?

Václav KRÁSA, předseda, Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

Já se přiznám, že vůbec nevím, co se dohodlo, protože dneska je sKarta nepovinná, žádný zákon neříká, že jí člověk musí povinně vzít a platba je vlastně taky dobrovolná, může si člověk převést na své, na svůj účet rovnou celou částku a nemusí platit sKartou, takže já v tom nevidím prakticky žádný posun problému sKarta, snad pouze že došlo k určitému snížení různých poplatků pro Českou spořitelnu, ale ten výsledek já ho čtu spíš tak, že karta bude povinná pro všechny a já se ptám ...

Bohumil KLEPETKO

K identifikaci bylo oznámeno.

Václav KRÁSA

K identifikaci, no dobře, ale já se ptám, potřebujeme skutečně nějaký identifikátor pro člověka, který bude například pobírat dva měsíce dávky v nezaměstnanosti a pak už vůbec tu kartu nikdy nevyužije? Nebo pro rodinu, která, které se narodí dítě, zkrátí si rodičovský příspěvek pouze na dva roky? Já nevím, má každý občanský průkaz, nerozumím trošku tomu.

Bohumil KLEPETKO

Paní poslankyně, já se ptám spolu s panem Krásou, proč lidé potřebují další průkaz? Mají občanský průkaz, popřípadě průkaz zdravotně postiženého, v čem bude sKarta průkaznější než ty dva průkazy, které už jsou třeba?

Jitka CHALÁNKOVÁ

Tak určitě bychom se vrátili i do minulosti do loňského roku, kdy se vůbec projekt sKarty objevil při projednávání sociální reformy a objevil se nám také na výboru pro sociální politiku. Původní záměr byl mít takovou kartu ...

Bohumil KLEPETKO

Nevracejte se do minulosti, paní poslankyně, vraťme se k dnešku, jak má karta po dnešku fungovat? K čemu další identifikační průkaz? Tak zní otázka.

Jitka CHALÁNKOVÁ

Tento identifikační průkaz by měl sloužit vlastně ke komunikaci s jednotným informačním systémem ministerstva práce a sociálních věcí, takto je záměr ministerstva práce.

Václav KRÁSA

Pokud tomu tak je, pak ale nerozumím, proč tu sKartu bude, budou, bude vydávat Česká spořitelna? A vůbec nebylo řečeno, zůstane technický nebo účet, budou občané podepisovat smlouvu s Českou spořitelnou? To vůbec nebylo vysvětleno. Já jediný, co jsem si přinesl pozitivní z té tiskové konference, nebo když jsem jí sledoval, co jsem tam viděl, že je zřejmé, že občané do května, než bude nová legislativa, opravdu nemusejí odebírat sKartu.

Bohumil KLEPETKO

Paní poslankyně, tu povinnost převzít sKartu jako identifikační průkaz, tu stanoví co? Až novelizovaný zákon?

Jitka CHALÁNKOVÁ

Určitě to bude až novelizovaný zákon, já jsem tady již minule při vysílání 16.listopadu hovořila o tom, že podle současné legislativy není nutné tuto kartu převzít a není možné také říct, že lidé budou mít pozastavenou výplatu dávky, tak tomu skutečně je.

Bohumil KLEPETKO

V současné době, říkáte.

Jitka CHALÁNKOVÁ

A dále se dostáváme, dále se dostáváme do rozdílu mezi veřejným právem a soukromým právem a v tom určitě musí dojít k souladu a vlastně k jasnému vyjádření, co zákonodárce chce do zákona skutečně vložit.

Bohumil KLEPETKO

Ale vy říkáte v současné době, jak to bude po tom novelizovaném zákoně? Když pak lidé sKartu odmítnou převzít, co pak? Přece stát je ani pak nemůže připravit o dávky, na které mají nárok, ne?

Jitka CHALÁNKOVÁ

Ale ten novelizovaný zákon se právě bude teprve připravovat a bude mít dosti prostoru pro připomínkování a projednávání, a tam určitě bude dost prostoru i pro Národní radu zdravotně postižených, abychom se scházeli a přesně si vyjasnili, jak má zákon vypadat, aby byl v souladu s Ústavou České republiky, s legislativou o ochraně osobních údajů a podobně.

Bohumil KLEPETKO

No ale pokud poté, znovu zopakuji otázku, pokud poté lidé odmítnou kartu převzít, protože ji prostě nebudou chtít a budou ji považovat za zbytečnou, tak co? Tak stát jim stejně nemůže přestat vyplácet dávky.

Jitka CHALÁNKOVÁ

Přesně bude, bude to přesně podle toho, jak ten zákon bude nově postaven.

Václav KRÁSA

Já myslím, že v tomhle má paní poslankyně pravdu. Zákon, pokud stanoví podmínku, že když si někdo nepřevezme sKartu, tak že mu bude pozastavena výplata dávky, tak já bych to považoval za poněkud zvláštní ustanovení a my bychom určitě s tím nesouhlasili. Já si opravdu myslím, že celý ten projekt byl velmi nešťastný a že kdyby vláda se ho chtěla zbavit, tak najde prostředky, jak zpochybnit smlouvu mezi ministerstvem práce a sociálních věcí a Českou spořitelnou. Myslím si, že to by byl nejjednodušší krok. Ostatně my máme pořád u ÚOHS jednání, my jsme podali rozklad proti tomu, že ÚOHS řekl, že nejsme těmi, kdo si může stěžovat a tak dále. Budeme bojovat pořád na zpochybnění té smlouvy.

Bohumil KLEPETKO

Pane předsedo, abychom se bavili prakticky. Ty karty se mají týkat, říkal jsem to v úvodu, asi jednoho a čtvrt milionu lidí, převzalo je 160 tisíc lidí, vy už jste si svoji sKartu převzal, máte ji?

Václav KRÁSA

Já jsem napsal úřadu práce doporučený dopis, že nesouhlasím s tím, aby moje osobní údaje byly předány jakémukoliv komerčnímu subjektu a také České spořitelně. Je potřeba ...

Bohumil KLEPETKO

Čili jste si ji nepřevzal.

Václav KRÁSA

Ani si ji nepřevezmu, ale dokonce oni nesmí dát moje údaje.

Bohumil KLEPETKO

A lidem vy radíte co? Mají si je v současné situaci, kdy byly oznámené nové podmínky, mají si je přebírat?

Václav KRÁSA

Já všem radím, aby v současné době sKarty nepřebírali, nevyplývá tato povinnost ze žádného zákona a nemohou být sankcionováni. A dokonce si myslím, že pokud napíší prohlášení, aby jejich osobní údaje byly předávány komerčním subjektům, tak že stát nemůže tak udělat. Stát by se totiž dopustil trestného činu.

Bohumil KLEPETKO

Paní poslankyně, jestliže sKarty bude možné používat k platbám a vybírání peněz z bankomatů, byť dobrovolně, zato mají být povinné jako identifikační průkazy, taková bankovní karta je přece velice citlivá věc. Všechny banky klienty varují, aby je nedávali z rukou, není to v rozporu chtít toto dvojí využití?

Jitka CHALÁNKOVÁ

Tam je možnost, pokud bude tato karta fungovat i jako průkaz osoby se zdravotním postižením, tak mít tyto karty dvě.

Bohumil KLEPETKO

Čili to bude ošetřeno, aby nedošlo ke zneužití, k úniku osobních dat jejich držitelů.

Jitka CHALÁNKOVÁ

Ano. Skutečně to tak může být a dále vnímáme, že ještě celou záležitost řeší Úřad pro ochranu osobních údajů a nová legislativa bude plně v souladu i s jejich nálezem.

Bohumil KLEPETKO

To přijímáte, pane Kráso?

Václav KRÁSA

Tak samozřejmě, že ochrana osobních údajů je tou nejdůležitějších věcí a právě to si myslím, že je zásadní problém vůbec sKarty. Ministerstvo má jasně napsáno v zákoně o úřadech práce, že jednotlivý informační systém spravuje ono, anebo že může tu správu předat České správě sociálního zabezpečení. Nikde v zákoně se nepraví o tom, že tyto údaje mohou být předány dalšímu subjektu, což se stalo, proto si myslím, že ta smlouva od počátku je neplatná, protože ministerstvo práce a sociálních věcí porušilo touto smlouvou zákon.

Bohumil KLEPETKO

Paní poslankyně, stručně k tomu, co říká pan Krása.

Jitka CHALÁNKOVÁ

Tak já si myslím, že s panem Krásou hovoříme velmi podobnou řeší a již jednou jsem řekla, že se zde lišíme v rovinách práva veřejného a práva soukromého. Je potřeba toto znovu vrátit a dát do zákona přesně do souladu.

Bohumil KLEPETKO

K další věci. Po dnešním jednání předsedy vlády, ministryně práce a sociálních věcí s vedením České spořitelny a České pošty bylo oznámeno, že povinné bude používání sKaret jako karet platebních a bankovních jen pro ty, u nichž hrozí zneužívání dávek v hmotné nouzi, ale kdo to určí? Jak budou tito lidé určeni, u koho bude hrozit zneužívání? Paní poslankyně.

Jitka CHALÁNKOVÁ

Tak jestli to byl dotaz, jestli to byl dotaz na mě, tak určitě tam bude muset dojít ještě k zpřesnění, ale takovou kartou by nešlo platit například v hernách nebo kupovat alkohol, to je celkem jasné. Jinak ta spolupráce ...

Bohumil KLEPETKO

To jasné je, ale není jasné, kdo určí, u koho hrozí zneužívání.

Jitka CHALÁNKOVÁ

Tak, a tady je právě spolupráce při vykonávání sociální práce s osobami, které jsou právě příjemci dávek v hmotné nouzi, takže sociální pracovníci.

Bohumil KLEPETKO

Pane Kráso, neobáváte se toho, že nově definovaná praxe lidi, ty férové držitele sKaret, bude odrazovat od toho, o co státu jde, aby sice dobrovolně, ale stejně je používali co nejvíc, i jako karty platební a bankovní, protože kdo bude tou sKartou platit u obchodníků, tak v očích těch obchodníků, okolo stojících lidí bude potenciálně tím, kdo zneužívá dávky, pokud kartou bude platit? To přece bude odrazovat od toho, o co státu jde, nemyslíte?

Václav KRÁSA

Já mám spousty dopisů od lidí, kteří nejsou lidmi se zdravotním postižením, kteří říkají, my žádnou sKartu nechceme, protože s ní stejně v obchodě platit nebudeme, protože se okamžitě na nás budou dívat jako na socky. Já myslím, že to je opravdu velmi nešťastný projekt a není pravda to, co se často říká, že tyto projekty jsou v zahraničí, projekty jsou takzvané dobíjecí karty jako chudinské dávky, tento systém, kdy je sloučeno tak, jak říká paní poslankyně, soukromé a veřejné právo, prostě nikde není a my musíme tyto dvě věci zásadně odlišovat. To si myslím, že je opravdu problém.

Bohumil KLEPETKO

Paní poslankyně, vy nemáte obavy z toho, co jsem popsal, že ta možná stigmatizace půjde proti zájmům státu, proti tomu, o co státu jde, aby lidi sKarty opravdu používali?

Jitka CHALÁNKOVÁ

Tak já jsem především ráda, že se k celému tomu, k celé této záležitosti vracíme znovu a znovu se budeme bavit o nově postavené legislativě i s panem Krásou i s kanceláří ombudsmana, jejich pracovníky a doufám, že se nám podaří vyladit celou záležitost ke spokojenosti všech.

Bohumil KLEPETKO

Není zvláštní, když předseda vlády dnes říká, že vláda o smlouvě o sKartách neměla informace, paní poslankyně? Není to přiznání chyby a špatné politiky vlády, že něco zanedbala?

Jitka CHALÁNKOVÁ

Pane moderátore, teď se ptáte mě na to, co řekl pan premiér, co se odehrálo na vládě.

Bohumil KLEPETKO

Já se vás ptám jako koaliční poslankyně. Dobrá, zeptám se vás tedy jinak, jestliže předseda vlády řekl, že smlouva uzavřená ministerstvem práce a sociálních věcí s Českou spořitelnou byla v rozporu s koaliční smlouvou a vláda o ní neměla informace, znamená to, že minimálně v této zásadní věci selhal ministr vaší strany Jaromír Drábek?

Jitka CHALÁNKOVÁ

Zase, k práci pana ministra já se nechci vyjadřovat, dovolte, abych se vyjadřovala k té práci, kterou konám pro tuto oblast právě ve výboru pro sociální politiku Parlamentu České republiky. Zde jsme o tom diskutovali, diskutovali ...

Bohumil KLEPETKO

Přece jste ale musela vědět, co ministerstvo vedení členem vaší strany připravuje, co dělá a jaké dopady, jaké efekty to bude mít? Jste místopředsedkyní sněmovního výboru pro sociální politiku, ministrem práce je člen vaší strany.

Jitka CHALÁNKOVÁ

A na tomto výboru pro sociální politiku jsem se touto záležitostí velmi intenzivně zabývala, jak vám může potvrdit i pan Krása přítomný ve studiu v Praze.

Bohumil KLEPETKO

Pane Kráso, můžete to potvrdit?

Václav KRÁSA

Já musím potvrdit, že paní poslankyně opravdu říkala určité obavy z toho systému, říkali to všichni poslanci, i koaliční poslanci, velmi měli obavy z fungování sKarty, říkali, že tam dojde ke zneužití osobních údajů a že ten systém nebude funkční. Bohužel nakonec pak rozhodlo politické hledisko a ta sKarta byla prohlasovaná. Já jenom chci jenom říct, pan, já si vážím pana premiéra, že se do toho problému pustil, že má opravdu snahu věci napravit, ale myslím si, že na druhou stranu by měl použít více svého vlivu a jestliže je taková, takovýto velký kontrakt, tak ho měla projednat vláda. A pokud se tak nestalo a podepsal ji náměstek ministra, tak si myslím, že opravdu tu smlouvu lze zpochybnit.

Bohumil KLEPETKO

Problém samozřejmě budeme dále sledovat. Pane Kráso, paní poslankyně, oběma vám děkuji a přeji vám hezký večer, na shledanou.

Václav KRÁSA

Na shledanou.

Jitka CHALÁNKOVÁ

Na shledanou.

ČT 24, 7. 12. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme