Chalánková: Situace v oblastech zadluženosti Čechů je velmi závažná

9. 7. 2014

Toto je pouze zkrácená verze pořadu, celý si můžete pustit ZDE.

Petra BENEŠOVÁ, moderátorka
Češi se v posledních letech stále častěji dostávají do dluhů. Ztratí práci, neodhadnou výši úvěrů a brzy se tak točí v nekonečné spirále splátek. Pomoci by jim mohyl alternativní formy oddlužení, které se využívají například ve Švýcarsku, Německu nebo Velké Británii. Například sanační fondy nebo institut dobrovolného narovnání. Jejich zavedení do českého práva teď zvažují politici. Téma pro dnešní pořad Zaostřeno, u kterého vás vítá Petra Benešová. Je mu 35 let a původně snil o tom, že se stane právníkem. Jenže jeho život nabral jiný směr. Mladík z Prahy, který si přál zůstat v anonymitě, se kvůli drogám dostal za mříže.

anonym
Dostal jsem 8 let, ale po 50 měsících jsem šel zpátky na svobodu.

Petra BENEŠOVÁ, moderátorka
Když vyšel z vězení, začínal s dluhy a úplně od nuly.

anonym
O byt jsem přišel, protože jsem nedokázal splácet hypotéku z vězení a byt mi mezitím vybílili. Ve vězení, i když tam jako člověk plánuje, tak nakonec vyleze ven po nějaký době a všechno je jinde. Přátelé jsou jinde a ten čas prostě ztracenej, plus ty příležitosti, všechno je prostě jinde a najednou plány, který si vlastně maloval, prostě skončí. Takže v tu chvíli je skutečně hodně důležitý, když se najde někdo, kdo prostě podá tu pomocnou ruku.

Petra BENEŠOVÁ, moderátorka
Mladého muže zachránilo pražské centrum Rubikon, které pro lidi s kriminální minulostí vyhledává práci a pomáhá jim s dluhy, vysvětluje ředitelka Dagmar Doubravová.

Jan CHVOJKA, politik, právník /ČSSD/
Já si myslím, že ta možnost tu je, protože opakuji, spousta lidí dneska na to oddlužení nedosáhne, ten člověk nemá šanci zaplatit těch 30 procent toho celkového dluhu, má možnost zaplatit jenom 20, tak tímto pod ten institut oddlužení nespadá, a spadnul by do konkurzu. To znamená, přišel by o všechno. Nicméně jak pro toho dlužníka, ale i věřitele, by bylo výhodnější, kdyby například zaplatil jenom těch 20 procent a ne po dobu 5 let, ale 10, ale furt by na tom vydělali oba. Jak ten dlužník, tak ten věřitel.

Petra BENEŠOVÁ, moderátorka
Nové způsoby by podpořila i opoziční TOP 09, vysvětluje také poslankyně a členka sociálního sněmovního výboru Jitka Chalánková.

Jitka CHALÁNKOVÁ, poslankyně, členka sociálního sněmovního výboru /TOP 09/
Já se domnívám, že bychom to minimálně zvažovali, protože ta situace právě v oblastech zadluženosti je velmi závažná. Určitě jako první se musí říci, že dluhy se musí platit, to každý z nás víme, a je potřeba nalézt vyrovnané postavení věřitele i dlužníka. Mnohdy je ale situace dlužníků úplně neřešitelná a pak je lepší nalézt takové kroky, které jim pomohou důstojným způsobem žít dále a alespoň částečně vyrovnat třeba i po dohodě s tím věřitelem své závazky. Takže myslím si, že ta diskuze určitě možná je. I napříč politickým spektrem.

Petra Benešová

ČRo Plus, 8. 7. 2014, pořad: Zaostřeno

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme