Chalánková: K dítěti se má přistupovat pravdivě

8. 1. 2015

Muži by podle skupiny poslanců měli dávat adresy a rodná čísla. Novela u vlády narazila, o jejím osudu bude rozhodovat sněmovna

Praha – Až nebudu mít na jídlo, prodám sperma. To si často říkají studenti, když přemýšlejí, jak si přivydělat. Je to bezpečné, anonymní a třeba jednou s překvapením narazí na někoho jim velmi podobného.

Jenže anonymita dárců spermatu i vajíček možná skončí. Debatu o tom rozvířila skupinka poslanců z celého politického spektra. Přáli by si, aby se děti narozené od „anonymních“ dárců mohly po dosažení dospělosti se svými biologickými rodiči setkat.

„Dnešní trend je takový, že se má k dítěti přistupovat pravdivě, protože již máme zkušenosti z uměle vzniklých dětí a rodin,“ řekla včera regionálnímu Deníku jedna z předkladatelek novely Jitka Chalánková (TOP09). „V těchto rodinách se často objevuje otázka, po kom to dítě vlastně je,“ vysvětluje poslankyně. A rodiny podle ní končí v psychologických poradnách, kde řeší selhávání rodičovských rolí. Zdůrazňuje také úmluvu o právech dítěte, podle které má dítě právo poznat své skutečné rodiče. „Ze začátku jde spíše o výchovné vlivy, ale v pubertě touží poznat pravdu, i když je třeba nepříjemná nebo ne úplně idylická,“ dodává.

Já jsem tvoje dítě, pozvi mě dál

 Další problém, na který předkladatelé novely upozorňují,je možný incest mezi dětmi, které neznají své rodiče. Může však hrozit i příbuzenství mezi jednotlivými dárci. Podle pravicové političky není tato pravděpodobnost nulová, ale matematické propočty by podle ní měly vytvořit kliniky asistované reprodukce. „Z hlediska biologie je toto riziko relativně minimální,“ oponuje však vedoucí lékař programu darovaných vajíček z olomouckého centra IVF Clinic Štěpán Machač.

Podle novely zákona by se mělo do knihy narozených zapsat jméno, rodné číslo, místo pobytu a další informace o „anonymním“ dárci. Ty by si dítě mohlo vyžádat po dosažení zletilosti, biologičtí rodiče by ale vůči němu neměli žádné povinnosti.

Podle Machače by však okamžitě ubylo dárců jak vajíček, tak spermií. „Každý dostane strach, co se stane, až mu někdo zaklepe na dveře,“ popisuje hypotetickou situaci.

Spolu s poslankyní ale rozumí riziku toho, že jeden dárce cestuje mezi jednotlivými centry po celé republice, či dokonce zamíří darovat do zahraničí. V tu chvíli skutečně mohou nastat situace, kdy má „nadprůměrný jedinec“ i desítky potomků. Přesto by podle něj neměl být registr jmenný, ale maximálně s rodnými čísly. Kliniky by jej pak sdílely mezi sebou.

Jezdili by Češi do zahraničí?

Předkladatelé chtějí vytvořit takové právní prostředí, jaké je ve zbytku blízkých evropských států. „Zájemci o anonymní dárcovství potom jezdí do Česka, podobně jako jezdí do Indie, Bangladéše a dalších států. Nechceme být koloniální oblastí, kam si všichni míří pro zdroje,“ apeluje na sněmovnu Chalánková, podle které se s dárcovstvím pojí i výhodný byznys: dívky dostávají za vajíčko přibližně tisíc eur, následně se však „přeprodá“ za mnohem víc.

To, že k nám přijíždějí zahraniční páry, které chtějí děti, připouští i lékaři. „Ale jediné, co by se stalo, je, že bychom začali cestovat. Jako k nám cestují Němci, Rakušané, Angličané, tak my bychom začali cestovat taky,“ reaguje Machač, podle kterého by Češi následně zamířili do Španělska nebo na Ukrajinu.

 Navíc neví, co by se pak mělo udělat s již nabranými buňkami. Vyhození by podle Machače bylo neetické.

Poslanci se prý také obávají o zdraví dívek, které své pohlavní buňky darují. „Když studentky vidí inzeráty – darujte vajíčko, pomůžete někomu, tak to není pravda, je to jenom kšeft,“ tvrdí poslankyně. Dívky si podle ní ani neuvědomují možná zdravotní rizika. Odborníci jsou ale přesvědčeni, že pokud je dárkyně správně lékařsky stimulovaná a poučená, darování nebezpečné není.

Novela, kterou včera projednala vláda se zamítavým stanoviskem, přináší i další novinky. Například by byl počet dětí, které může jeden „anonymní dárce zrodit“, omezen na osm. O normě bude rozhodovat Poslanecká sněmovna. Podobný návrh projednávala i vláda Petra Nečase (ODS), která se k ní postavila neutrálně. Sněmovna ji už ale nestačila projednat.

***

„Nechceme být koloniální oblastí, kam si všichni míří pro zdroje.“ Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09

Jan Drahorád

zdroj: Benešovský deník, 8. 1. 2015, str. 12 (stejná zpráva vyšla také v dalších 45 titulech)

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme