Chalánková: Dítě má právo znát oba rodiče

28. 4. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Jitkou Chalánkovou)

David BOREK, moderátor

Poslanci se hádali, zda umožnit ženám, které nežijí ve svazku s partnerem, podstoupit umělé oplodnění a pořídit si dítě. Je to přirozené, nebo je naopak nemorální bránit jim v těhotenství? Co je na tom tak strašného, že jste se proti tomu výrazně postavila? 

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Především lituji, že tady s námi nesedí paní ministryně Marksová, která tento záměr avizovala jak ve své koncepci rodinné politiky, tak ve svých mediálních vystoupeních. Jejím záměrem bylo umožnit samotným ženám umělé oplodnění. Tady se dostáváme k meritu věci, protože se nejedná o to, jestli vychovává žena dítě sama bez partnera. Jedná se o to, že jde o zakázkovou výrobu dětí pro tyto ženy, u kterých nemůžeme hovořit o léčbě neplodnosti, protože partnera nemají. Jsem ráda, že v Poslanecké sněmovně došlo k vítězství zdravého rozumu. Skutečně se nejedná o zdravotnický zákon. Včera bylo avizováno, že se jedná o léčbu neplodnosti. Jedná se o záměrné rozvolňování celé legislativy právě směrem k tomu, že by si tyto ženy v podstatě objednaly dítě bez ohledu na to, jakou zodpovědnost nese přivedení dítěte na svět, protože dítě má svá nepominutelná lidská práva. Každé dítě má právo na to, znát své rodiče a být jimi vychováváno. Na světě není a nemůže být jiné dítě než takové, které má otce a matku.

František ADÁMEK, poslanec /ČSSD/

Paní kolegyně, nevadí Vám, že ve Vámi uváděné Austrálii, ve Španělsku, v Dánsku, v Belgii, ve Velké Británii, toto funguje?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Vůbec mi to nevadí, protože je věcí legislativy každého státu, jak si zařídí právě tyto velmi citlivé věci. Jsou také státy, které v těchto věcech legislativu postupně zpřísňují.

David BOREK, moderátor

Představovala byste si, že tento návrh nemá projít, a že má být stávající stav ještě zpřísněn? Aby odpadlo to, když se na reprodukční kliniku dostaví slečna s fingovaným přítelem, že s ním chce mít dítě? 

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Tady jde především o otázku anonymního dárce. V dnešní době počet odběrů anonymních dárců není regulován a může dojít k různým etickým problémům. To je skutečně velmi široké téma.

David BOREK, moderátor

Co byste změnila?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Podle vzoru například Švýcarska bych určitě přinesla zpřísnění, abychom měli možnost omezit množství odběrů, protože to nese spoustu problémů. 

David BOREK, moderátor

Co máte omezením namysli?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Podle švýcarského modelu je možnost, aby tito dárci darovali třeba jen pětkrát a na jedné klinice. Ženy, které žijí samy, považují právo na dítě jako nárokovou záležitost. Pokud bychom vycházeli z lidských práv, tak bychom v této věci potom museli řešit i otázku lidských práv mužů. Měli bychom vždycky myslet na lidská práva takto narozených dětí.

František ADÁMEK, poslanec /ČSSD/

Žena třeba ale nemá dítě pro to, protože neměla možnost přijít do jiného stavu z důvodu nemoci. Tento můj návrh podpořil zdravotnický výbor a spousta kolegů lékařů vystoupilo na jeho podporu.

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Samozřejmě, pokud žena s partnerem žije, tak je potřeba jí tuto léčbu umožnit. Možností je mnoho. Mohou to být možnosti operativní, hormonální a tak dál. To je skutečně léčba neplodnosti. To, o čem hovoříte, je, když je žena sama a partnera nemá. Dítě si v podstatě nárokuje. Vůbec bychom tímto nehleděli na práva dítěte. Dítě má právo být vychováváno rodiči. Například Slovensko již dokázalo vetknout do ústavy ochranu manželství a rodičovství. A to takovým způsobem, že manželství je jedinečným svazkem mezi mužem a ženou a Slovenská republika manželství všestranně chrání a napomáhá jeho dobru. To je jediná klíčová záležitost, která může pomoci demografické situaci v této zemi. Může pomáhat manželství, přirozené rodině a tomu, aby děti byly zabezpečeny tak, jak je pro ně nejlépe možné.

David BOREK, moderátor

Žena, která má problémy s otěhotněním, je nemocná, a i proto neměla partnera. Jako zákonodárce musíte obecně myslet na to, jestli takový případ nemůže nastat. Není třeba toto věc, kde by to dávalo smysl?

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Určitě ne. Zákonodárci především musejí vnímat veškeré problémy, které ve společnosti jsou. Není to jenom tak, že bychom měli populisticky vycházet vstříc nárokovým přáním někoho. Musíme vycházet taky z poměřování dobra i takto narozených dětí. To je ten důvod. 

František ADÁMEK, poslanec /ČSSD/

Vycházím-li z kontinuity vystoupení a názorů paní kolegyně, tak by byla nejradši, kdyby bylo úplně zakázáno in vitro metoda. 

Jitka CHALÁNKOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Proti principu umělého oplodnění jsem nikdy nevystupovala. Pokud mají manželé problémy a léčba neplodnosti nepomohla, tak potom je to situace, do které jsem nikdy nevstupovala. Týká se to ale pouze jednoho tématu. A to je otázka anonymního dárcovství a práv dítěte.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 27. 4. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme