Cabada: Senát není zbytečný, mělo by být o něm více slyšet

Rozhovor s kandidátem TOP 09 do senátních voleb

Politolog a kandidát do senátu za TOP 09 Ladislav Cabada řekl Právu:

31. 7. 2014

Jak jste dospěl k rozhodnutí, že vstoupíte do politiky?
Jako akademik jsem působil v institucích politické povahy. Byl jsem v Grantové agentuře ČR nebo v odborných komisích, které radí radě pro výzkum, vývoj a inovace, nebo ve vědecké radě Ústavu pro studium totalitních režimů. Hranice mezi vědou o politice a praktickou politikou není tak jasně vymezena.

Může být politolog politikem?
Naše prostředí je trošku zvláštní. V západní Evropě by se nikdo nepodivoval tomu, že se politolog stane aktivním politikem. I u nás se už prolamují ledy. Třeba když se podíváme do výkonných orgánů politických stran, politologové se v nich vyskytují.

Pokud uspějete v senátních volbách, omezíte akademickou dráhu?
Vždy jsem dával najevo, že pokud bych uvažoval o kandidatuře, tak ne do Poslanecké sněmovny. Nechci totiž opustit své občanské povolání. Právě otázka případného působení v Senátu je slučitelná s tím, že bych mohl částečně fungovat i v akademickém prostředí.

Proč kandidujete za TOP 09? Je to i kvůli místopředsedovi TOP 09 Markovi Ženíškovi, se kterým se znáte z působení na Západočeské univerzitě v Plzni?
Marka Ženíška znám tak dlouho, že si pamatuji i jeho působení v rámci KDU-ČSL, kam by mě nikdy nezlákal. Je to hodně dáno i tím, že jsem liberál, který lavíruje v podpoře různých politických stran. U TOP 09 mi ale přijde, že je nejliberálnější ve vnitřním pojetí, a vidím u ní největší překryv vlastních postojů. V některých jiných stranách je patrná dominance jednoho člověka, jako tomu dlouho bylo v ČSSD, u jiných stran se zase liberalismus zaměňuje s myšlením, že je všechno povoleno. To jsem do jisté míry viděl u ODS.

Chtěl byste v případě volebního úspěchu pokračovat v politické kariéře?
Jsem rodinný typ. Představa, že bych působil ve výkonných tělesech typu vlády, je pro mě problematická. Je to práce náročná na čas, proto za horizont kandidatury do Senátu neuvažuji.

Často se říká, že je Senát zbytečný. Jaký je váš názor?
Nemyslím si, že je zbytečný. Můžeme hovořit o možnostech, jak ho transformovat nebo posílit jeho kompetence. Ale jsou věci, které se bez Senátu neobejdou. Nelze bez něho sestavit Ústavní soud nebo vyslat vojáky do zahraničí či podepsat mezinárodní smlouvy. Klíčová je i otázka změny ústavy, a to i s ohledem na voluntaristické chování současného prezidenta. Senát není zbytečný, naopak by o něm mělo být více slyšet.

Jan Švábek

Právo, 31. 7. 2014, rubrika: Jihozápadní Čechy, str. 12

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme