Adamová: Spolupráce Babiš & Zeman funguje již dlouho

2. 1. 2017

Spolupráce Andreje Babiše s prezidentem Milošem Zemanem byla patrná už z předchozích měsíců, nešlo ji přehlédnout. V reakci na nedávné Zemanovo veto zákona „lex Babiš“ to v rozhovoru pro Roklen24 řekla poslankyně Markéta Adamová (TOP 09). Dodává, že vicepremiér Babiš je svým způsobem tak silný, jak mu umožňují jeho koaliční partneři. Celá vláda pak postupuje tzv. salámovou metodou, nenápadným a postupným omezováním odpovědnosti a svobod jednotlivců, před čímž TOP 09 varuje.

TOP 09 v tuto chvíli chystá nový projekt Vize 2030, jaká je Vaše úloha na tomto projektu?

Vize 2030 vzniká za spolupráce lidí nejen v rámci TOP 09, ale jde o spolupráci s odborníky na dané oblasti. Vizi má na starosti kolega František Laudát, nicméně zatím bych nechtěla nic prozrazovat, představení vize je otázkou už jen několika týdnů. Samozřejmě se snažím podílet na jejím vzniku v oblastech, kterým se věnuji. Na druhou stranu bych dopředu nerada prozrazovala detaily.

Kdo jsou osobnosti TOP 09, které udávají směr? A kdo především by měl za TOP 09 oslovovat mladé voliče?

Na úvod bych chtěla říci, že samozřejmě cílíme nejen na mladé lidi. Vždy jsme byli schopni úspěšně oslovovat prvovoliče, mladé lidi – tato naše schopnost se v poslední době trochu vytrácí. Myslím si, že je potřeba s mladými hodně mluvit – snažím se je zapojovat.

Máme i mládežnickou organizaci TOP tým, který postupně vzniká ve většině krajů, nyní pracujeme na tom, aby byl TOP tým celostátně zastřešený a měl více a více možnost spolupracovat s politiky TOP 09. V TOP týmu jsou lidé napříč regiony, kteří jsou zapojeni do řady aktivit, a zároveň s nimi vedeme dialog a snažíme se o to, aby se rozrůstal počet členů, aby členové oslovovali své vrstevníky. Snažím se o to, abychom témata zajímavá pro mladé nezanedbávali a přinášeli je i na celostátní úrovni. Těší mě, že máme celou řadu nadějných mladých osobností v různých koutech republiky.

Vy jste za TOP 09 hodně vidět, je možné, že byste se stala předsedkyní strany?

To teď vůbec není na pořadu dne, vedení strany bylo zvoleno před rokem a máme právoplatného pana předsedu (Miroslava Kalouska). Osobně nad tímto vůbec neuvažuji a naopak se soustředím především na to, abychom uspěli v příštích volbách a přesvědčili voliče, že náš volební program a naše osobnosti jsou opravdu velmi kvalitní a že má smysl dát nám hlas. S TOP 09 je dlouhodobě spojena nepopulistická odpovědná politika, která myslí na budoucnost a vkládá důvěru v schopnosti, odpovědnost a aktivitu lidí. To platí a bude platit vždy.

Dostane se TOP 09 v příštích volbách nad pět procent?

Stoprocentně.

Věříte tomu, že ve volbách budete mít lepší výsledek než ODS?

Není třeba soutěžit mezi námi dvěma. Důležitější je, abychom byli schopni spolupracovat. Nejde o to, abychom se snažili porazit zrovna ODS. Především bychom se měli snažit uspět s naším programem, s našimi hodnotami, abychom mohli hrát důležitou roli při budoucím sestavování vlády.

Kdyby TOP 09 po volbách oslovil Andrej Babiš s nabídkou společného vládnutí, mohli bychom mít vládu TOP09 a ANO? Můžete to vyloučit?

To mohu vyloučit zcela jistě. Vládnutí s komunisty nebo hnutím ANO je pro nás nepředstavitelné. Z toho důvodu, že dlouhodobě varujeme před koncentrací moci do rukou jednoho člověka a snahou destruovat principy liberální demokracie.

Jaký je podle Vás Andrej Babiš politik? Je opravdu tak schopný manažer, že drží hnutí ANO pohromadě?

Svým způsobem je tak silný, jak mu umožňují jeho koaliční partneři. Rozhodně nelze říci, že je to jenom jeho schopnostmi, ale je to i tím, že dostává prostor a jeho koaliční partneři, byť ČSSD je silnější, tak Andreji Babišovi ustupují z obav, že kdyby se rozpadla koalice, nebudou schopni sestavit jinou nebo v případě předčasných voleb by jim hrozil větší neúspěch.

Myslím si, že je to práce koaličních partnerů – na to nesmíme zapomínat. Nejen Andrej Babiš, ale celá vláda prosazuje opatření, která jsou v mnoha případech opravdu omezováním některých svobod lidí. Postupují tzv. salámovou metodou, nenápadným a postupným omezováním odpovědnosti a svobod jednotlivců, před čímž varujeme.

Jinak si myslím, že Andrej Babiš se chová tak, jak si vyhodnotí, že je v danou dobu pro něj nejlepší. To znamená, že je schopen ráno zastávat nějaký názor a za pár hodin – večer už ho mít poupravený a druhý den tvrdit, že názor z předchozího dne je hloupý a že prosazuje něco jiného. Je neuvěřitelné, kolik lidí je schopno mu tuto názorovou pružnost tolerovat.

Překvapilo Vás veto prezidenta Miloše Zemana k „lex Babiš“?

Spolupráce Babiš–Zeman byla patrná už z předchozích měsíců. Vzpomeňme, jak se pan Zeman po kauze Čapího hnízda za Andreje Babiše postavil a pak se jel dokonce na Čapí hnízdo podívat s dětmi z Klokánku, které mu tam bohužel dělaly stafáž. Pokud sledujeme dlouhodobější vývoj, vidíme, že spolupráce mezi nimi funguje – nešlo ji přehlédnout. V tomto kontextu zmíněné veto není velkým překvapením.

Je podle Vás škoda, že skončila spolupráce TOP 09 se Starosty?

Škoda to je. Spolupráce se ukazovala dlouhodobě jako prospěšná a TOP09 o ni stála. TOP 09 na jednání se Starosty přicházela s nabídkou další spolupráce. Nicméně Starostové se rozhodli smlouvu neprodloužit, ani se nesnažili jednat nebo si např. domluvit lepší podmínky smlouvy, takže z mého pohledu to škoda je.

Jitka Hanusová, Jaroslav Průcha

zdroj: roklen24.cz, 30. 12. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme